St. Vlaston: Albirea penalilor din PD-L da roade

Scriam in articolul  Traian Basescu a albit penalii din PD-L  ca integritatea propusa de Monica Macovei si lupta anticoruptie au fost duse in derizoriu de Traian Basescu, la ultima aparitie televizata.

Iata ce declara presedintele: “Nu poti sa transformi partidul in instanta, nici nu poti sa frangi cariere numai pentru ca exista o suspiciune”. “Trebuie asteptata sentinta, inainte sa judeci intern. Cred ca asta este solutia corecta”.

Adica, dovezile procurorilor, in baza carora vamesi si politisti de frontiera primesc automat arestare pentru 29 de zile, devin suspiciuni, trebuie asteptata sentinta, cand e vorba de inalte personaje din PD-L, ca se numesc Falca, Poteras, Pasat, Ridzi, Solomon, Boureanu, sau altfel. Ca sa nu le frangi carierele. Cand s-a invocat acelasi lucru pentru Nicolescu de la PSD, o gama larga de acuze a venit din partea PD-L, referitoare la faptul ca PSD ii protejeaza pe infractori. Dar de, ce e valabil la adversari, nu se pune la ai nostri.

Strategia, daca a fost o strategie, a dat roade. Multi lideri de filiale ale PD-L, linistiti acum prin anuntul presedintelui Basescu, au trecut cu arme si bagaje in tabara lui Emil Boc, sustinuta si deci protejata de la cel mai inalt nivel. Trebuie sa fii nebun sa te inhami la caruta lui Vasile Blaga, care, fara sa fie nominalizat, a fost facut KO de catre presedinte, in aceeasi emisiune de la TVR. De altfel, Vasile Blaga si-a pus cenusa in cap, declarand la Tg. Jiu ca presedintele Basescu este partenerul sau. Chiar si dupa ce l-a pocnit de i-au mers fulgii. Il credeam mai demn.

Gheorghe Flutur, Ioan Oltean, sefi de filiale din sectoarele capitalei, Daniel Buda, organizatiile Bistrita, Arad, Brasov, Neamt, Satu Mare, Maramures, Arges, Dambovita, Galati, Olt, Iasi si Mehedinti, si-au declarat sustinerea pentru Emil Boc, asigurati fiind ca vor fi protejati de la cel mai inalt nivel.

Cea mai interesanta „captura” pentru Emil Boc va fi, daca va fi, grupul celor trei reformatori: Macovei, Voinescu, Cristian Preda.

Traian Basescu anticipase deja ca „vor fi cautati” de catre candidatii la conducerea PD-L. In ce conditii vor ceda ei?

Ca n-au nicio sansa daca ar depune o motiune proprie, e clar. Ramane de vazut ce asigurari i-ar convinge sa cupleze la motiunea lui Emil Boc.  Dupa infierarea-demascare administrata de Vasile Blaga la sedinta CNC, e greu de crezut ca acesta i-ar mai convinge sa-l urmeze.

Functii de vicepresedinti, eventual sefia Comisiei de Etica pentru Monica Macovei, cam acestea sunt posturile cu care Emil Boc ar putea incerca sa le „cumpere” intransigenta si integritatea. Doar ca toate deciziile, inclusiv propunerile Comisiei de Etica, vor fi analizate si validate de organismele de conducere ale partidului. De ce simpatie si sustinere s-ar bucura cei trei si ideile lor s-a vazut foarte bine la ultima sedinta a CNC. Adica zero.

In astfel de conditii, a gira cu numele si simpatia castigata de cei trei „samurai” motiunea lui Emil Boc mi se pare o greseala. Indiferent cat de cinstit si fair a jucat acesta, totdeauna s-a supus majoritatii, lucru cu care s-a si laudat.

Astfel incat, intre pozitia de papusi de vitrina, care sa dea bine la public si organismele europene si lupta anticoruptie, pentru corectitudine si integritate, dusa din interiorul sau din afara PD-L, alegerea este clara.

Nu in ultimul rand, amenintarea cu constructia unei noi formatiuni, care sa aiba de la inceput drept filtre de acces integritatea, necontaminarea penala, criteriile de necolaborare cu fosta securitate, neparticipare in functii de conducere la fraudarea statului roman, separarea politicului de economic, ar pune presiune pe partide, ar ridica stacheta moralei in politica la cote foarte inalte, castigand adeziunea nehotaratilor, care nu-si gasesc optiunile si idealurile la niciunul dintre  partidele din scena politica.

PD-L are mai mult decat celelalte partide o mare problema. Relansarea economica, in contextul  mondial care se prefigureaza, nu se va produce. Cancerul coruptiei din vami, evaziunea si infractionalitate economica, nu se vindeca cu jumatati de masura, cu pastrarea „reginelor” in aceleasi posturi. Cand exista venituri suficiente in buzunarele electorilor, acestia se uita mai putin la coruptia de la varf. Nu e cazul acum si in viitorii ani.

Daca stagnarea in saracie nu va fi compensata, cel putin, cu masuri de curatenie la nivelul clasei politice, in viitoarele alegeri nu dau nicio sansa PD-L. Dupa patru ani aflat la conducerea tarii nu va putea justifica nici esecul in plan economic, nici in planul luptei anticoruptie. Si atunci, de ce l-ar mai vota cetatenii? Doar pentru ca a reusit, in buna masura, sa repare echilibre structurale, dinamitate de guvernarea Tariceanu santajata de PSD? Prea putin.

Aceasta este, de fapt, miza Conventiei PD-L din mai. In functie de deciziile ce se vor lua la aceasta importanta reuniune, PD-L va mai juca un rol in politica romaneasca sau va impartasi soarta PNTCD.

sursa: Contributors.ro

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: