La mai bine de un an de la preluarea hăţurilor puterii în PSD, Victor Ponta este departe de performanţa “maestrului” său Adrian Năstase, în faţa căruia nu sufla nici un baron local. Victor Ponta are o serie probleme de autoritate în mai multe zone ale ţării. Situaţia este strâns legată atât de acţiunile din ultimele luni ale lui Mircea Geoană privind crearea unei platforme politice în partid, dar şi de consecinţele încheierii acordului cu PNL. Baronii locali au început să mârâie în mod deschis.
Ponta nu este Năstase, iar liderii locali, îndeosebi baronii locali cu vechime, sunt teribil de conştienţi de acest lucru. Neavând forţa de a îndura principiul democraţiei interne în partid, inclusiv opiniile critice sau contrare, Ponta nu a găsit altă soluţie mai bună decât să închidă gura adversarilor săi prin excluderea sau retrogradarea lor din funcţiile deţinute în PSD. Aşa se face că mai bine de o duzină de parlamentari au părăsit barca social-democrată de când Ponta a preluat mandatul de preşedinte al PSD, iar cifra ar putea ajunge la 20 în lunile care vor urma, dacă liderul social-democrat nu va căuta să-şi impuna autoritatea dominându-şi aversarii din partid şi nu trecându-i pe linie moartă sau zburându-i din partid, aşa cum a procedat cu oamenii lui Mircea Geoană.
Transilvania se dă cu Geoană. Ponta pregăteşte ofensiva
După rezultatele dezastroase de la ultimele alegeri, dar și după venirea lui Ponta la putere, organizaţiiilor PSD de aici li s-a promis sprijin, dar şi implicare în deciziile de partid. Promisiunile nu s-au materializat însă şi, mai mult, Ardealul a revenit PNL-ului, conform principiului parităţii aplicat în coaliţia USL.
Aşa se face oameni cu influenţă din organizaţiile din Cluj, Mureş, Harghita, Alba sau Braşo şi-au îndreptat din nou privirile către Geoană, după mai multe rânduri de lobby orchestrate de nimeni altul decât de fostul consilier din campania prezidenţială Cozmin Guşă.
Dovadă că Ponta simte pericolul şi tensiunea organizaţiilor din Ardeal, conducerea PSD a anunţat lansarea, în scurt timp, a “ofensivei politice de recucerire a Ardealului”, o acţiune care ar veni cu o întârziere de mai bine de un an, pe scheletul unei mai vechi iniţiative electorale promovate de Mircea Geoană în timpul campaniei sale electorale dar neconcretizată în fapt.
Probleme din Partium până şi în Maramureş
La vest de Carpaţi, cele mai mari probleme pentru Ponta sunt în județul Arad. Deşi înlăturat de ceva timp de la conducerea organizaţiei, pentru sprijinul acordat candidaturii lui Geoană la ultimul Congres, Marius Lazăr, proaspăt exclus din partid, şi-a păstrat totuşi influenţa locală. Potrivit unor surse din PSD, Marius Lazăr este chiar cel care a i-a propus Geoană constituirea, după modelul de organizare a Partidului Socialist Francez, a unui Platforme de idei a social-democraţilor care au o viziune diferită de cea a actualei conduceri PSD.
Potrivit surselor citate, Lazăr nu a fost singurul arădean prezent la întâlnirea de la Ramada, lucru ştiut foarte bine inclusiv de actualul preşedinte de filială, Dorel Căprar, care s-a grăbit să-şi mascheze interesul propunând, plin de zel, sancţionarea predecesorului său pentru consecvenţa pro-Geoană dovedită.
În Maramureş, situaţia este asemănătoare celei din Arad. Mircea Dolha, fost lider al organizaţiei, a fost la rândul său prezent la ședinţa din Capitală, dar nu singur, ci alături de oameni care i-au rămas fideli.
Sâmburi de nemulţumire au fost plantaţi de Geoană şi la nivelul judeţului Alba. Chiar dacă deputatul Radu Coclici s-a grăbit să se repudieze de Geoană imediat după ce conţinutul discuţiilor de la Hotel Ramada a ajuns la urechile conducerii centrale, prezenţa lui la întâlnirea cu pricina demonstrează că viziunea de conducere a mai tânărului lider de partid nu este pe gustul tuturor.
Oltenia: Contestatari în Dolj și Olt
Comentarii recente