V. Grecu: Ponta, lider doar cu numele. Harta feudelor baronilor autonomi din PSD

La mai bine de un an de la preluarea hăţurilor puterii în PSD, Victor Ponta este departe de performanţa “maestrului” său Adrian Năstase, în faţa căruia nu sufla nici un baron local. Victor Ponta are o serie probleme de autoritate în mai multe zone ale ţării. Situaţia este strâns legată atât de acţiunile din ultimele luni ale lui Mircea Geoană privind crearea unei platforme politice în partid, dar şi de consecinţele încheierii acordului cu PNL. Baronii locali au început să mârâie în mod deschis.

Voci semnificative din mai multe judeţe critică demersurile preşedintelui PSD, iar Transilvania este cea mai nemulţumită. Nu degeaba Ponta şi apropiaţii săi au anunţat o campanie puternică tocmai în această regiune, la două săptămâni după ce Geoană i-a strâns pe mulţi dintre liderii ardeleni la hotel Ramada.

Ponta nu este Năstase, iar liderii locali, îndeosebi baronii locali cu vechime, sunt teribil de conştienţi de acest lucru. Neavând forţa de a îndura principiul democraţiei interne în partid, inclusiv opiniile critice sau contrare, Ponta nu a găsit altă soluţie mai bună decât să închidă gura adversarilor săi prin excluderea sau retrogradarea lor din funcţiile deţinute în PSD. Aşa se face că mai bine de o duzină de parlamentari au părăsit barca social-democrată de când Ponta a preluat mandatul de preşedinte al PSD, iar cifra ar putea ajunge la 20 în lunile care vor urma, dacă liderul social-democrat nu va căuta să-şi impuna autoritatea dominându-şi aversarii din partid şi nu trecându-i pe linie moartă sau zburându-i din partid, aşa cum a procedat cu oamenii lui Mircea Geoană.

În prezent, Victor Ponta se confruntă cu două tipuri de adversari în propriul partid: unii care au strâns rândurile în jurul lui Geoană și alţii care, deşi nu se dau pe mâna fostului preşedinte, contestă deciziile actualei conduceri, existând îns şanse mari ca cele două grupuri să se unească la un moment dat dacă interesele lor se vor intersecta. Cei din cea de-a doua categorie se pot dovedi mai periculoşi pentru Ponta pe termene lung: sunt lideri de filiale, baroni locali cu influenţă foarte mare în propriul judeţ şi în cele vecine, care au rezistat în fruntea filialelor, în ciuda diverşilor lideri de partid care s-au tot perindat prin sediul central din Kisellef.

Transilvania se dă cu Geoană. Ponta pregăteşte ofensiva
Cele mai mari nemulţumiri sunt în judeţele din Ardeal, o zonă cu mari probleme de-a lungul timpului pentru PSD. Potrivit surselor social-democrate, la întâlnirea lui Geoană de la Ramada, mai mult de jumătate dintre cei adunaţi proveneau din Ardeal.

După rezultatele dezastroase de la ultimele alegeri, dar și după venirea lui Ponta la putere, organizaţiiilor PSD de aici li s-a promis sprijin, dar şi implicare în deciziile de partid. Promisiunile nu s-au materializat însă şi, mai mult, Ardealul a revenit PNL-ului, conform principiului parităţii aplicat în coaliţia USL.

Aşa se face oameni cu influenţă din organizaţiile din Cluj, Mureş, Harghita, Alba sau Braşo şi-au îndreptat din nou privirile către Geoană, după mai multe rânduri de lobby orchestrate de nimeni altul decât de fostul consilier din campania prezidenţială Cozmin Guşă.

Dovadă că Ponta simte pericolul şi tensiunea organizaţiilor din Ardeal, conducerea PSD a anunţat lansarea, în scurt timp, a “ofensivei politice de recucerire a Ardealului”, o acţiune care ar veni cu o întârziere de mai bine de un an, pe scheletul unei mai vechi iniţiative electorale promovate de Mircea Geoană în timpul campaniei sale electorale dar neconcretizată în fapt.


Probleme din Partium până şi în Maramureş

La vest de Carpaţi, cele mai mari probleme pentru Ponta sunt în județul Arad. Deşi înlăturat de ceva timp de la conducerea organizaţiei, pentru sprijinul acordat candidaturii lui Geoană la ultimul Congres, Marius Lazăr, proaspăt exclus din partid, şi-a păstrat totuşi influenţa locală. Potrivit unor surse din PSD, Marius Lazăr este chiar cel care a i-a propus Geoană constituirea, după modelul de organizare a Partidului Socialist Francez, a unui Platforme de idei a social-democraţilor care au o viziune diferită de cea a actualei conduceri PSD.

Potrivit surselor citate, Lazăr nu a fost singurul arădean prezent la întâlnirea de la Ramada, lucru ştiut foarte bine inclusiv de actualul preşedinte de filială, Dorel Căprar, care s-a grăbit să-şi mascheze interesul propunând, plin de zel, sancţionarea predecesorului său pentru consecvenţa pro-Geoană dovedită.

De asemenea, Ponta are duşmani învrăjbiţi şi în organizaţia de Timiş, discuţiile fiind însă legate de o posibilă intenţie a şefului PSD de a-l susţine pe Gheorghe Ciuhandru pentru un nou mandat la Primăria Timişoara.

În Maramureş, situaţia este asemănătoare celei din Arad. Mircea Dolha, fost lider al organizaţiei, a fost la rândul său prezent la ședinţa din Capitală, dar nu singur, ci alături de oameni care i-au rămas fideli.

Sâmburi de nemulţumire au fost plantaţi de Geoană şi la nivelul judeţului Alba. Chiar dacă deputatul Radu Coclici s-a grăbit să se repudieze de Geoană imediat după ce conţinutul discuţiilor de la Hotel Ramada a ajuns la urechile conducerii centrale, prezenţa lui la întâlnirea cu pricina demonstrează că viziunea de conducere a mai tânărului lider de partid nu este pe gustul tuturor.


Oltenia: Contestatari în Dolj și Olt
În Oltenia, pe lângă organizaţia de Dolj, susţinătoare credincioasă a lui Geoană, prin finul său, deputatul Florentin Gust, actualul lider PSD nu se bucură de aprecieri favorabile nici în rândul organizaţiei de Olt. Transformarea fostului lider de filială, Ion Toma, într-un martir politic, i-a făcut pe mulţi lideri locali, parlamentari şi primari, să se întrebe dacă nu cumva discipolul vrea să reînvie vremurile de tristă amintire ale “hegemenonului” Adrian Năstase, aplicând mai curând metodele lui Stalin decât cele ale romanticului Che.
Potrivit surselor citate, prestaţia lui Ponta nu este privită cu ochi buni în filiala acestui judeţ, chiar dacă Ponta şi-a instalat la conducere propriul om de încredere, Paul Stănescu, un fost protejat de-al mazilitului Ion Toma. Ce-i drept, influenţa lui Toma s-a diminuat în ultimul an, în special în judeţele învecinate, altădată controlate cu rigoare, dar legăturile sale au fost păstrate şi pot fi revitalizate în cazul în care steua lui Ponta va da semne de slăbiciune în următorii ani.
sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: