SRI + CNAS = LOVE?

  • B. T. Iacob: O știre care merita, ieri, ceva mai multă atenție din partea presei: SRI a anunțat că a declasificat un lot de dosare și le-a livrat CNSAS, care le va studia și va da publicității, după caz, rezultatele. Ce se poate ascunde în fața acestei manevre? După cum ne-a demonstrat istoria ultimilor ani, răspunsul e categoric: lucruri spectaculoase.  ”În urma unei analize comune a specialiştilor SRI şi CNSAS, au fost declasificate noi documente, care au fost transmise în data de 21.03.2011 în gestiunea Consiliului. Cu această ocazie a fost predat un număr de 1.225 de dosare” se arată într-un comunicat al SRI, pus ieri pe siteul serviciului. Nu știm, în acest moment, ce conțin dosarele respective și de ce au fost declasificate. Dar știm că, în ultimii ani, declasificări misterioase de acest tip au produs cutremure politice de proporții.  Să reamintim, spre exemplu, că SRI a declasificat anumite dosare exact în momentul în care Dan Voiculescu a optat pentru postul de vicepremier, acela fiind momentul în care liderul PC, albit de două ori de CNSAS, a fost înfundat ca făcînd poliție politică. Fără acele declasificări, Voiculescu ar fi rămas, pînă azi, pur ca laptele.  Lovitura cea mai teribilă a venit în vara lui 2006, cînd SRI a declasificat un nou lot de dosare și le-a livrat CNSAS. Dosarele respective aveau legătură, într-o formă sau alta, cu nu mai puțin de 29 de politicieni români, între care Adrian Năstase, Marko Bela, Radu Berceanu, Verestoy Attila, Laszlo Borbely, Nini Săpunaru, Mihail Popescu, Mihăiță Calimente, Liviu Cîmpanu, Dragoş Ujeniuc, Radu Terinte, Puiu Haşotti etc.  Chiar dacă nu toți au primit verdict de poliție politică, toți au recunoscut, practic, diverse legături cu Securitatea. Cît despre Mona Muscă, nu are sens să mai amintim ce a pățit în urma acelei declasificări. Pe 27 decembrie 2006, SRI a anunțat oficial că a încheiat predarea dosarelor către CNSAS, un anunț similar venind și din partea SIE. La vremea respectivă, SRI recunoștea că a păstrat un lot de 75.000 de dosare care nu pot fi predate CNSAS, pentru că ar conține problematici de contraspionaj și antiterorism.
    După cum se vede, însă, cînd și cînd, cîte un lot de dosare mai pot fi strecurate CNSAS, fără prea multe explicații. Iar cînd asta se întîmplă în plină bătălie politică, să zicem pre-electorală, sunt toate motivele pentru ca anumiți lideri politici să nu doarmă prea liniștiți.
  • Bogdan Teodorescu: Unele dintre dosarele pe care SRI le-a pasat către CNSAS ar putea să-i vizeze pe adversarii politici ai președintelui Traian Băsescu, declară analistul politic Bogdan Teodorescu, pentru Inpolitics. ”Fiind fripți cu tot soiul de probleme și tot felul de provocări, în orice fel de gest trebuie să vedem și un scenariu. De atâtea ori ni s-a confirmat că unde am văzut scenarii, chiar au fost scenarii. Unde am văzut atacuri împotriva democrației, chiar au fost atacuri împotriva democrației. Și în cazul de față s-ar putea ca, din întâmplare, câteva dosare să se refere la adversarii politici ai domnului Traian Băsescu. S-ar putea ca, tot din întâmplare, documente din acele dosare să ajungă în ziare, la televiziuni sau pe site-uri. Ori, la anumiți comentatori politici. Pe blog-uri. Ne-am putea înșela dar, din păcate, este puțin probabil. Urmează un an electoral și acum avem de-a face cu o puternică dorință a PDL de a rămâne la putere”, susține Bogdan Teodorescu.
  • Mugur Ciuvica: Faptul că SRI a înmânat un lot de dosare către CNSAS, exact înaintea unui an electoral în care PDL riscă să piardă foarte mult, denotă că președintele Traian Băsescu pregătește noi dezvăluiri despre adversarii lui politici, afirmă președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, pentru Inpolitics. ”Fiindcă Traian Băsescu este în continuare la putere, este clar că dosarul 3990, dosarul de informator al Securității al lui Băsescu, nu se află în lotul acestor dosare predate de SRI către CNSAS. Cât Traian Băsescu este la putere iar domnul Coldea conduce SRI, orice discuție despre dosare este foarte problematică. Asta înseamnă că Traian Băsescu se pregătește pentru noi dezvăluiri împotriva adversarilor politici. Vom avea știri noi în perioada următoare”, susține Mugur Ciuvică.
  • Stelian Tanase: Cel mai probabil, dosarele pe care SRI le-a trimis către CNSAS conțin o serie de dezvăluiri cu iz politic, despre o serie de rivali ai PDL și ai președintelui Traian Băsescu, afirmă analistul politic Stelian Tănase, pentru Inpolitics. ”De unde mai are SRI dosare dacă în 2006 conducerea Serviciului a susținut că le-a predat pe toate? Trebuie să dea explicații fiindcă nu-i normal să spui că nu ai dosare și tu să mai dai un lot către CNSAS înaintea unui an electoral. Probabil vom avea de-a face cu o serie de dezvăluiri cu caracter electoral. Dosarele vor avea, probabil, iz politic. Urmează un an electoral și toate lucrurile intră într-o logică politică. Vom fi martorii unor dezvăluiri interesante în lunile care urmează”, comentează Stelian Tănase.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: