L. Davidescu: Cauți refinanțare? Iată ce trebuie să știi

Dobânzile pentru creditele în valută încep iar să crească, odată cu Euribor, iar dacă această creștere nu va fi însoțită de aprecierea substanțială leului, ratele românilor la bancă ar putea ajunge la cel mai înalt nivel de până acum.

5 lucruri pe care trebuie să le urmărești dacă vrei o refinanțare:

dobanda-robor+ Click pe grafic pentru mărire +

Dobânda
Libor și Euribor sunt încă la nivele aproape de minim, nu însă și marjele practicate de bănci. O dobândă de 7% ar putea părea bună, însă cele 6 puncte peste Euribor înseamnă în realitate destul de mult. Iar asta se va vedea atunci când dobânzile de bază vor crește iar. Ceea ce te interesează cu adevărat este marja adăugată peste dobânda de bază, iar aceasta ar putea scădea. Față de nivelurile atinse acum trei ani, de exemplu, dobânzile sunt deocamdată substanțial mai mari.

Comisioanele
Dacă banca de la care ai deja credit îți oferă o “refinanțare”, cel mai probabil este o capcană și vei sfîrși prin a da la fel de mulți bani. Dacă chiar vrea să-ți facă o favoare, e de ajuns să-ți reducă dobânda. O refinanțare presupune un comision de acordare și clauze noi, care trebuie luate în calcul în comparație pe lângă rata finală.

Metoda de calcul
Acum este unul ditre momentele în care e de preferat o dobândă fixă pe toată perioada creditului, chiar dacă este cu unu-două puncte mai mare decât dobânda standard. Până la sfârșit, suma plătită s-ar putea dovedi mai mică.

Moneda
Orice decizie implică o doză substanțială de risc, însă la dobânzi egale este preferabil creditul în lei. Ca urmare a inflației care încă nu pare să se fi potolit, leii de restituit vor valora mai puțin în viitor.

Banca
Orice ambiguuitate, oricât de mică, în formularea termenilor de plată este o gaură prin care banca va putea băga mâna în buzunarul tău. La fel, dacă banca cere și comisioane lunare pe lângă dobânda standard este doar pentru a-ți îngreuna comparațiile.

sursa: Standard.ro

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: