FMI recomandă României schimbări instituţionale care să faciliteze absorbţia fondurilor UE

FMI este de părere că România ar trebui să se concentreze pe reforme în sectorul sănătăţii şi în investiţiile publice, eliminarea arieratelor, îmbunătăţirea sistemului fiscal şi, cu precădere, să facă acele schimbări instituţionale de care este nevoie pentru a facilita absorbţia fondurilor UE.

Board-ul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri noul acord de tip preventiv, care va dura 24 de luni şi va fi în sumă echivalentă cu 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro, 300% din cotă), acesta urmând să intre în vigoare la 31 martie 2011.

„Autorităţile au informat FMI că intenţionează să trateze noul aranjament ca fiind unul de precauţie şi, prin urmare, nu intenţionează să facă trageri. Acordul stand-by (SBA) va fi acordat împreună cu sprijinul de precauţie de la Uniunea Europenă, de 1,4 miliarde euro şi un împrumut de la Banca Mondială, de 0,4 miliarde euro”, se arată în comunicatul Fondului.

Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat vineri raportul privind cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by cu România care a fost 24 de luni. Acesta a fost în valoare de 11.443 miliarde DST (aproximativ 12,95 miliarde euro sau 17.07 miliarde dolari) şi a fost aprobat la 4 mai 2009, urmând a se încheia la 30 martie 2011 la cererea autorităţilor.

„Finalizarea evaluării finale permite plata imediată a 874 milioane DST (aproximativ 1 miliard de euro sau 1,4 miliarde dolari). Autorităţile au informat FMI că intenţionează, de asemenea, să trateze acestă plată finală ca fiind una de precauţie”, se precizează în comunicat.

„Politica pusă în aplicare în cadrul programului cu Fondul a rămas puternică, iar autorităţile vor să continue următorul acord de precauţie pentru a semnala angajamentul lor de a continua reforma”, a declarat John Lipsky, director adjunct în cadrul FMI, în urma discuţiilor din boardul executiv în privinţa României.

El a precizat că  măsurile fiscale şi structurale puse în aplicare dau roade, iar economia s-a stabilizat şi creşterea este reluată.

„Ajustarea fiscală planificată de către autorităţi ar trebui să contribuie la reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB în 2012.  Mai departe, eforturile ar trebui să se concentreze pe reforma din sectorul sănătăţii şi pe investiţiile publice, eliminarea arieratelor ​​şi îmbunătăţirea sistemului fiscal. Prioritatea ar trebui să fie acordată, de asemenea, schimbărilor instituţionale care să faciliteze absorbţia fondurilor UE”, a mai spus John Lipsky.

Reprezentantul FMI a mai precizat că o mai bună guvernare, reglementare, şi o politică de stabilire a preţurilor la întreprinderile de stat, în special în sectoarele energiei şi transporturilor, sunt esenţiale pentru a sprijini eficienţa economică ca şi o reactivare a programului de privatizare.

El a mai menţionat că autorităţile urmăresc, de asemenea, reformarea pieţei forţei de muncă şi în sectorul social cu scopul de a încuraja crearea locurilor de muncă şi creşterea productivităţii. Aceste reforme ar trebui să ia în considerare necesitatea de a proteja grupurile cele mai vulnerabile şi drepturile muncitorilor, recomandă FMI.

„Politicile monetare şi cele din sectorul financiar au fost prudente şi proactive, ajutând la menţinerea stabilităţii financiare pe perioada crizei. Politica monetară trebuie să continue să găsească un echilibru între necesitatea de a aborda riscurile inflaţiei şi necesitatea de a sprijini redresarea. Sistemul bancar este lichid şi bine capitalizat, dar vigilenţa este în continuare necesară, având în vedere creşterea creditelor neperformante şi a potenţialelor tendinţe adverse din regiune”, a mai spus John Lipsky.

sursa: Money.ro

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: