V. Grecu: Jocurile din jurul primarului / Oprescu, pericol pentru Antonescu. De ce-l iubește Ponta atât de tare?

In ciuda tuturor discuțiilor pe marginea subiectului, la această oră un singur om îl curtează cu adevărat pe Sorin Oprescu. Este vorba de Victor Ponta, pentru care susținerea lui Oprescu la alegerile din 2012 este o carte câștigătoare în proporție 100%. În schimb, deși prieten apropiat al primarului, Antonescu nu l-ar vrea în fruntea Capitalei și asta nu doar din cauza lui Andrei Chiliman. Cât îl privește pe Sorin Oprescu, dacă acum joacă rolul celui care se lasă greu, la anul situația s-ar putea schimba. Mai ales dacă în toată ecuația bate vânt de Cotroceni.

Trei argumente pentru dragostea lui Ponta față de Oprescu

Pentru Ponta, alierea cu Oprescu înseamnă căștiguri pe toate fronturile. Raționamentul este simplu, iar argumentele sunt trei mari și late.

În primul rând, susținerea lui Oprescu echivalează cu împiedicarea unei candidaturi a lui Marian Vanghelie care, dacă ar căștiga, și-ar consolida poziția și, implicit, și-ar sporti puterea în partid.

Chiar dacă ar reuși să-i taie elanul lui Vanghelie, Ponta tot ar trebui să aleagă un candidat cu notorietate și șanse reale, candidat care i-ar putea la rândul său submina puterea, acum sau mai târziu. La urma urmei, funcția de primar al Capitalei a fost dintotdeauna văzută ca un rampa de lansare spre culmile politicului.

În al treilea rând, Oprescu, deși independent, nu-și poate nega rădăcinile pesediste. Sprijinit de USL, percepția va fi, în realitate, o reîntoarcere în PSD. Sub conducerea lui Ponta, pesedeștii ar recâștiga astfel Bucureștiul, după atâția ani în care, la umbra lui Iliescu, numeni nu mai spera măcar o astfel de performanță.

De cealaltă parte, Crin Antonescu are propriile calcule și toate sunt împotriva prietenului Oprescu.

Pe lângă opoziția fermă a președintelui organizației de București, Andrei Chiliman, Antonescu știe că PNL ar avea șanse mari să cucerească Capitala. Trandul ascendent al formațiunii a început încă de la ultimele alegeri, dar acum poziția PNL-ului s-a consolidat, odată ce PDL și-a pierdut credibiliatea. În acest context, un candidat liberal puternic ar avea șanse, chiar dacă sondajele actuale îl dau pe Oprescu favorit inconstestabil. La urma urmei, nici Oprescu n-a stat prea strălucit în sondaje, la începutul campaniei pentru algerile din 2008, și totuși a căștigat cursa.

Mai mult decât atât, Antonescu e conștient de faptul că Oprescu va rămâne întotdeauna mai apropiat de PSD decât de PNL. De asemenea știe că, în ipoteza previzibilă a unui suuces, PSD își va atribui victoria.

Nu în ultimul rând însă, tot din perspectiva liderului PNL, există pericolul ca Oprescu, reașezat în fruntea Bucureștiului, să poată deveni un vârf de lance al PSD-ului peste câțiva ani. Cu alte cuvinte, profitând de notorietatea și consolidarea imaginii sale, dar și de apropierea de el, PSD și-ar putea schimba strategia în 2014 și l-ar putea susține chiar pe Oprescu la președinția țării, și nu pe Antonescu, așa cum s-a convenit pentru moment.

Ce spune Oprescu?

Deocamdata, Oprescu joaca rolul celui care se lasa greu. De fapt, pare sa fie mai mult in expectativa.

Pe de o parte, primarul are mai probleme in Consiliu. Doar ca USL nu-l prea poate ajuta in acest moment, in ciuda tuturor anunturilor sforaitoare, pentru ca Uniunii ii mai lipseste un vot. In lipsa lui, tot PDL-ul detine controlul. Acesta este si motivul pentru care Oprescu n-are de ce sa se grabeasca in a accepta vreo oferta social-liberala.

Pe viitor insa, lucrurile se vor schimba, fiind de asteptat ca USL sa castige suficiente mandate in 2012 pentru a detine majoritatea in Consiliu. De abia atunci Oprescu va avea nevoie cu adevarat de Ponta si Antonescu.

Acceptarea sprijinului oficial al USL pentru castigarea unui nou mandat implica insa pierderea imaginii de independent, cu care de altfel Oprescu a si castigat Primaria. In plus, data fiind experienta sa politica, este evident ca Oprescu stie ca vor exista presiuni dinspre PSD si PNL in viitorul sau mandat.

Totuși, de reușita în conducerea Primăriei București poate depinde și o viitoare nouă candidatură la prezidențiale, Oprescu neascunzându-și vreodată acest gen de aspirații. O înțelegere cu PSD i-ar putea maximiza cu adevărat șansele.

sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: