Radu Soviani: Despre cum a recunoscut guvernul Romaniei ca a majorat salariile bugetarilor cu praful de pe toba

”Ne-au dat praful de tobă”. Așa obișnuia bunicul meu să îmi spună atunci când îl întrebam cu cât s-a majorat pensia. ”Ne-au mărit cu 3%, dar uleiul s-a scumpit cu 10%, zaharul cu 15%, cartofii cu 10%”.

Bunicul meu nu mai este, dar bătaia de joc guvernamentală continuă. Vă reamintesc că în 2010 pensionarii nu au beneficiat de nici o indexare cu rata inflației, au fost cei mai loviți de majorarea TVA (ei au venituri fixe), iar scumpirea alimentelor cu mai bine de 10% a diminuat drastic puterea de cumpărare a pensionarilor. Toate au fost făcute de niște politicieni incompetenți, analfabeți din punct de vedere economic, care au promis limitarea loviturilor către cei vulnerabili dar în fapt au lovit în carne vie. Pensionarii au fost afectați de TVA, de scumpire de alimente, de introducerea sistemului de coplată în sănătate și de contribuționarea suplimentară a pensiilor cu 5,5%. Măsuri luate de guverne care nu au văzut criza, au ignorat-o, au negat-o, nu a înțeles-o, iar acum au pretenția că au văzut ieșirea din criză. Evident, niște mincinoși.

Lupta nu s-a purtat doar cu pensionarii, ci și cu salariații bugetari. Pot să înțeleg măsuri de ajustare, atâta timp cât ele sunt raționale. Dar când ele se bazează pe furt, pe abuz de putere, pe nesimțire și bătaie de joc, nu le pot înțelege.

S-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%? Nu. Ci guvernul a naționalizat un sfert din veniturile bugetarilor. Dacă tăierea salariilor ar fi fost însoțită de diminuarea simultană a timpului de muncă, măsura ar fi putut fi considerată altceva decât furt. Așa însă, este doar un furt primitiv, care atestă că România este condusă în acest moment mai prost decât în perioada medievală.

Scrie negru pe alb. Guvernul a recunoscut in scrisoarea catre FMI că și-a însușit drepturile prevăzute pentru salariați în contractele colective, iar acum, când pretinde că dă cu țârâita înapoi câte un pic, în fapt nu dă nimic de la el. Restituie o parte din ceea ce a furat. Furtul este recunoscut în cea mai recentă scrisoare de intenție către FMI. În limba engleză, furtul este descris astfel:

On the spending side, the wage bill will be kept within the agreed limit, as a nominal wage increase is balanced by elimination of the thirteenth salary and the holiday bonus. We have also maintained a freeze in the pension point”.

În limba română, traducerea furtului sună așa: ”Pe partea de cheltuieli, factura salarială va fi menținută în limita agreată, având în vedere că majorarea nominală a salariilor (n.a. 14,7%) este echilibrată de eliminarea celui de-al 13-lea salariu și a primei de vacanță. Am menținut deasemenea înghețarea punctului de pensie”. Adică, reducerea de 25% operată la 1 iulie rămâne. În plus, guvernul a furat/naționalizat veniturile din cel de-al 13-lea salariu și din prima de vacanță. Considerând că prima de vacanță și al 13-lea salariu reprezentau circa 2 salarii, împărțit la 12 luni, asta înseamnă că în fiecare lună se returnează circa 16% din valoarea unui salariu. În fapt, majorarea de la 1 ianuarie nu reprezintă decât restituirea unei părți din furt (cele două componente non-salariale). Nu mă surprinde, am scris despre asta prima oară aici

Pe scurt, vă spuneam că salariile în termeni reali vor fi mai mici cu 30% în 2011 față de anul 2009. Fraza din scrisoarea de intenție către FMI, îmi dă dreptate. Guvernul a tăiat salariile nominal cu 25%, a mai tăiat venitul salarial lunar cu circa 16% (prin eliminarea salariului 13 și a primei de vacanță), în total circa 40%. Apoi, a mai acordat o mărire la ceea ce a rămas de circa 15%, în fapt o recuperare de numai 9 puncte procentuale față de salariul inițial. Asta este reducerea nominală de circa 30%. Dacă luam în calcul și inflația, de circa 15% în cei doi ani, vedem că în fapt, salariile din anul 2011 reprezintă în termeni reali mai puțin de 60% din salariul mediu din anul 2009. Nici o țară din Uniunea Europeană nu a mai avut o secerare atât de mare a puterii de cumpărare.

Pentru pensionari, reducerea reală din cei doi ani reprezintă între 20 și 25%. 15 procente de inflație, coplată, contribuționare suplimentară. Și ajustarea continuă.

Întrebarea mea este: la ce a folosit acest furt? S-a stabilizat economia? Din păcate, până la finalul anului trecut, nu.

Vă scriam în ianuarie 2011, aici , că România a ratat țintele de deficit bugetar, arierate, garanții guvernamentale și inflație pentru anul 2010. Adică, aproape toate.

La aproape 3 luni, guvernul îmi dă dreptate, chiar în fața FMI. Iată ce scrie în scrisoarea de intenție a fondului:

Cheia ratării primelor 3 indicatori o găsim în cele 3 criterii unde scrie ”Missed”, iar ratarea țintei de inflație o găsim în statisticile BNR. România declară că a îndeplinit criteriul deficitului bugetar (primul din listă), dar în fapt, asta este doar o minciună. Ratarea țintei de arierate (punctul 3) arată că atunci când guvernul nu a mai avut bani, nu a mai făcut plăți. Adică, am îndeplinit ținta de deficit bugetar doar din pix. Ratarea criteriului cantitativ a cheltuielilor bugetare ne arată că inclusiv cu tăieriele primitive de salarii și pensii sau cu majorarea la fel de primitivă a TVA, guvernul a cheltuit mai mult decât se angajase (aveți idee unde doamna Udrea?), iar ratarea plafonului de pierderi pentru cele mai mari 10 companii deținute de stat și generatoare de pierderi (pierderile au fost mai accentuate), dau în fapt măsura valorii acestui guvern și a clicii lor: incompetența.

Acum, guvernul se laudă cu ieșirea din recesiune. Cu care? Cu aia pe care nu a văzut-o când era până în gât? Din păcate, este doar un nou set de minciuni. Iar ceea ce rezultă pentru populație din acest nou set de miniciuni este din păcate, doar praful de pe tobă. Iar lucrurile nu se opresc aici pentru ca urmeaza un nou acord

sursa: Soviani’s Blog

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: