Codul Muncii: noile criterii de performanţă

Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Muncii se referă la introducerea obiectivelor de performanţă individuală şi a criteriilor de evaluare a activităţii angajaţilor, în funcţie de care se poate decide concedierea unui salariat pe motiv de necorespundere profesională.

Avocatul Carmen Ştirbu, coordonatorul echipei de Dreptul muncii din cadrul casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii, ne explică punct cu punct impactul modificărilor care vor deveni lege din 30 aprilie.

Care sunt noutăţile

În forma modificată a Codului Muncii se introduc o serie de prevederi care privesc (1) obiectivele de performanţă individuală şi (2) criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului şi procedura de evaluare aferentă. Astfel:

1. Obiectivele de performanţă individuală. Drepturile angajatorului se suplimentează cu o nouă prerogativă: dreptul de a stabili obiectivele de performanţă individuală.

Se stabileşte expres faptul că, în cadrul procedurii de concediere colectivă a salariaţilor, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplică pentru departajarea salariaţilor după evaluarea obiectivelor de performanţă individuală.

2. Criteriile de evaluare a activităţii profesionale şi procedura de evaluare. Potrivit formei modificate a Codului Muncii, la angajare persoana selectată trebuie să fie informată cu privire la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

Aceste criterii trebuie prevăzute expres şi în contractul individual de muncă. „Orice modificare a acestor criterii impune încheierea unui act adiţional la contractul de muncă, prin urmare implică acordul prealabil al salariatului”, precizează avocatul de la Schoenherr şi Asociaţii.

De asemenea, criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor trebuie să fie prevăzute în mod expres în regulamentul intern al angajatorului.

În cazul concedierii salariatului pentru necorespundere profesională (art. 61 lit. d) Codul Muncii), concedierea poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin regulament intern.

„Stabilirea unor obiective de performanţă şi mai ales a unor criterii clare în baza cărora angajatorul să poată evalua activitatea profesională a angajatului derivă din nevoia reală a oricărui angajator de a controla şi eficientiza activitatea internă a societăţii”, consideră Carmen Ştirbu.

Obiectivele de performanţă, drept unilateral al angajatorului

Stabilirea obiectivelor de performanţă urmează să fie realizată unilateral de către angajator, salariatul trebuind să le respecte sau cel puţin să încerce să le atingă, însă neavând posibilitatea de a cenzura acest drept, explică avocatul Schoenherr şi Asociaţii.

Această reglementare se explică prin faptul că angajatorul este singurul care poate determina rezultatele pe care doreşte să le atingă şi care poate stabili obiectivele pe care salariaţii trebuie să le realizeze în atingerea acestor rezultate.

sursa: Money.ro

Anunțuri

Etichete:, , , , , , , ,

2 comentarii pe “Codul Muncii: noile criterii de performanţă”

 1. xf7 27 Aprilie 2011 la 2:58 PM #

  Pai si cum ar putea arata criteriilea alea??? Dati-ne niste exemple!

  Apreciază

  • Gondolin 27 Aprilie 2011 la 6:40 PM #

   articolul are o abordare mai curand teoretica, desi face trimiteri la unele specificitati.
   Ma tem ca Metodologia de aplicare a legii va da mana libera angajatorilor spre posibile abuzuri. de pilda, angajarea se face prin concurs, in cadrul concursului nu se vorbeste de fapt despre respectivele criterii de performanta. ci concursul se face prin metodologiile specifice postului. Concursul este castigat de cine nu trebuie (am in vedere o institutie bugetara). Drept pentru care anterior semnarii contractului de angajare, se stabilesc niste criterii de performanta pe care angajatul nedorit sa nu le poata indeplini. De pilda sa obtina nu stiu ce premii cu elevii (daca este profesor) sau sa realizeze nu stiu ce venituri (daca este in garda financiara) etc.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: