E. Dumitrache: Comandantul se teme de caporal

Ultimele atacuri lansate de președintele Traian Băsescu la adresa lui Vasile Blaga ne confirmă ceea ce știam deja: că între cei doi foști ”buni prieteni” s-a produs o ruptură, ce pare a fi definitivă. Totuși, atacurile furibunde ale lui Băsescu ne mai arată încă un lucru. Și anume, că șeful statului și-a găsit un adversar pe măsură de care se teme cu adevărat.

Lui Traian Băsescu îi este frică de Vasile Blaga și are și de ce să se teamă. Președintele este conștient că el va fi primul care va avea de suferit dacă Vasile Blaga va ajunge în fruntea PDL. Este conștient că, practic, totul s-ar schimba în acel moment.

Astfel, actualul secretar general al PDL a lăsat să se înțeleagă cât se poate de clar, încă de la depunerea moțiunii, că nu va permite nimănui să îi impună sau să îi dicteze ce trebuie să facă. Pe scurt, nu va accepta să devină ceea ce Emil Boc este pentru Traian Băsescu în prezent. O simplă unealtă. Lucru pe care îl știe foarte bine și Băsescu.

La fel de bine știe Traian Băsescu și că toți protejații săi ar avea de suferit în cazul în care Vasile Blaga ar fi ales în funcția de președinte al PDL. Concret, personaje precum Elena Udrea, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur sau Emil Boc vor fi marginalizate, urmând ca ușor-ușor, să-și piardă puterea în partid.

De asemenea, Traian Băsescu ar suferi și o înfrângere personală în cazul în care Vasile Blaga ar deveni președinte al PDL. O țară întreagă ar vedea că șeful statului nu are nicio putere în fața fostului său partener și prieten. Că a pierdut încă o dată în fața lui Vasile Blaga, după ce a încercat să-l ”înfunde” cu dosare precum cel privind șpaga din vămi.

Nu în ultimul rând, alegerea lui Blaga în fruntea PDL ar confirma ceea ce se bănuiește: că Traian Băsescu începe să-și piardă puterea în partid. Că din ce în ce mai mulți democrat-liberali nu îl mai ascultă pe cel care i-a dus la guvernare. Traian Băsescu știe acest lucru, la fel cum știe și că venirea lui Vasile Blaga la șefia PDL i-ar anula orice posibilitate ca, după terminarea mandatului de președinte, să se întoarcă la conducerea partidului.

Totuși, cred că ultimul atac al lui Traian Băsescu la adresa lui Vasile Blaga, cel mai violent de până acum, arată un lucru mult mai important. Și anume că fostul ministru de Interne are șanse extrem de mari să fie ales în fruntea PDL. Că Vasile Blaga ”caporalul” este favorit în fața lui Emil Boc. Comandantul de navă Traian Băsescu știe asta. Și de aceea se teme.

sursa: E-Politics

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: