M. Pana: Guvernarea în roz. Paradoxul cifrelor frumoase pe trimestrul 1: premianţi la tăiat cheltuieli, codaşi la profit

Sub acoperirea „fumigenei” venite de la Bruxelles, referitoare la calitatea datelor statistice furnizate de România şi relativ uşor de demontat tehnic, Ministerul Finanţelor a dat publicităţii un bilanţ festivist al execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2011. În realitate, lucrurile stau foarte ciudat.

Aparent, totul este „de bine”. Deficitul trimestrului se situează la doar un procent din PIB (ţinta este de 4,4% din PIB, pentru tot anul 2011), veniturile bugetare au crescut cu mai bine de 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, cheltuielile cu salariile bugetarilor şi cu subvenţiile au scăzut substanţial (-20,6% şi, respectiv, -16,5% ) etc.

Ce stă dincolo de deficitele mici şi tăierile de cheltuieli

La o examinare mai atentă, lucrurile încep să scârţâie. În pofida relansării economice vehiculate de autorităţi, încasările din impozitul pe profit s-au diminuat cu 13,3% şi au ajuns să reprezinte mai puţin de jumătate din impozitul pe salarii şi venit.

Foarte interesant este că, în timp ce impozitul pe salarii şi venit a SCĂZUT cu 4,5%, încasările din contribuţiile de asigurări sociale au CRESCUT cu 2,5%. Ceea ce este greu de crezut, în afara cazului diminuării considerabile a veniturilor declarate la Fisc, altele decât salarii.

Tot pe partea de venituri, se bate monedă pe creşterea TVA şi a accizelor, fără a se compara corect datele, adică după ajustarea cu majorarea considerabilă a TVA la 1 iulie 2010 şi umflarea accizelor după programul convenit generos cu UE. Ce importanţă are ?

Are: de la mijlocul acestui an, sporurile artificiale date de creşterea nivelului taxelor indirecte vor dispărea şi vom rămâne doar cu posibilitatea de a urmări corect mărfurile impozitate

sursa: Curs de Guvernare

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: