B. Panturu: Uniunea Europeana isi propune o crestere economica anuala de 1%

Criza modifica strategia comerciala promovata de Comisia Europeana  Noua abordare prevede intrarea firmelor europene pe piata chineza

Criza economica internationala schimba din temelii politica economica din cadrul Uniunii Europene. Oficiali ai Comisiei Europene au observat ca fara o interventie a statelor din cadrul UE, criza ar fi avut efecte devastatoare asupra economiilor nationale. In acest sens, CE a lansat noua strategie comer ciala europeana prin „Actul privind piata unica” adoptat de CE si vizeaza deschiderea unui numar de 12 proiecte pentru relansarea pietei unice in 2012. „In urmatorii ani se va vorbi tot mai des de criza. Iar tocmai criza a amplificat rolul statului in economiile europene”, a declarat Lucian Cernat, economist-sef in cadrul Comisiei Europene. In acest sens, in „Actul privind piata unica” se arata: „Comisia invita toti actorii implicati, in primul rand statele membre si Parlamentul European, sa isi insuseasca acest plan de actiune si sa adopte cele 12 actiuni cheie pana in 2012, acordand astfel mai multe sanse de reusita initiativelor actorilor de pe piata unica si permitandu-le acestora sa profite din plin de oportunitatile pe care aceasta le ofera”. Concret, unul dintre cele 12 proiecte vizeaza facilitarea accesului pe pietele terte a companiilor europene.

Un rol important il au achizitiile publice

Potrivit noii strategii a UE, un rol important in viitorul economic al UE il au achizitiile publice. „Autoritatile chel tuiesc in jur de 18% din PIB-ul UE pentru achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari. Aceste cheltuieli publice reprezinta o parghie esentiala pentru crestere. Dar exista bariere comerciale pentru tarile UE care blocheaza expor turi in statele terte. De exemplu, exista un potential de 300 de miliarde de euro anual cu aceste piete, dar UE nu are un acord de achizitii publice cu China, in acest moment cel mai important actor din economia mondiala. De aceea, cred ca trebuie sa ne schimbam atitudinea. Trebuie sa si aplicam regulile comerciale nu numai sa le elaboram”, a explicat Lucian Cernat. Prin noua strategie comer ciala oficialii CE isi propun ca pana in 2020 cresterea economica in UE sa fie de 1% pe an, adica cu aproximativ 150 de miliarde de euro.

„Acest comert extra comunitar este deosebit de important daca ne gandim ca la nivelul Uniunii 36 de milioane de locuri de munca sunt legate tocmai de acest comert, iar in Romania aproximativ 500.000 de locuri de munca sunt legate de exporturi”, spune economistul-sef din cadrul CE. „Din punctul meu de vedere, tarile din UE nu au nicio sansa cu China pentru ca e un mare decalaj de competitivitate intre cele doua. Pentru UE, mai degraba ar fi de interes zone din CSI sau Africa”, a declarat pentru „Fin.ro” Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Centralizarea este necesara

Cele 12 proiecte privind relansarea pietei unice „isi propun consolidarea increderii in piata unica, pentru a contribui la stimularea cresterii econo mice”, dupa cum se arata intr-un document al UE. In acest sens, CE isi propune printre altele dezvoltarea standardizarii in sectorul serviciilor la nivelul UE, crearea unui cadru unic european pentru fondurile mutuale de investitii, dar si impozitarea unitara in domeniul energiei.
,,Intreaga strategie a UE doreste, de fapt, intarirea euro. Pentru ca daca pica euro, pica si UE. Iar pentru ca in acest moment moneda europeana nu are o trezorerie, un organ fiscal unic, puter nicii Uniunii vor trebui sa faca o intelegere fiscala. Iar toate masurile acestea de natura comerciala vor sa faca din UE un stat puternic, nu o poveste, asa cum este acum. Iar criza a demonstrat ca UE nu este decat un conglomerat de state de care rad si americanii si chinezii”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.  La randul sau, Cristian Pirvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, crede ca ,,nu poti sa ai o piata coerenta in care fiecare face ce vrea”. ,,Trebuie stabilite anu mite reguli tocmai pentru omo genizarea acestei piete. Chiar daca par masuri socialiste, nu putem vorbi de asa ceva, ci doar de o crestere a compe­titivitatii prin luarea unor masuri comune. Problema cu UE este ca nu trebuie sa avantajeze companiile mari in defavoarea celor mici asa cum s-a intamplat in domeniul energetic, cand s-a trecut de la monopol de stat la monopol privat. Asa ceva nu e ad misibil”, crede Pirvan.

Ce face Romania

,,In privinta Romaniei, avem o noua strategie, «Romania la export», prin care cautam sa promovam un nou gen de exporturi. Este vorba de cele din IT&C, de produse bazate pe design – confectii, incaltaminte, produse mes tesugaresti, produse farmaceutice, dar si cele electronice si elec tro casnice”, explica Costin Lianu, coor donatorul Strategiei Nationale de Export din cadrul Minis terului Econo miei. ,,Tre buie facut ceva repede pentru ca cen trele de putere comer ciala se schim ba spre zonele asiatice, iar lanturile pro ductive inter nationale sunt tot mai volatile”, con chide Costin Lianu. Potri vit estimarilor CE, in urmatorii ani 90% din cresterea eco nomica mon diala va fi plasata in afara Europei, ,,de aceea UE si in egala masura si Romania trebuie sa puna in apli care masuri inteligente si coerente”, se mai arata in strategia UE.
sursa: EvZ

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: