M. Gotiu: Boierilor, vi se pregătește ceva! Și de ce Băsescu a rămas în Opoziție

A-normal de normală (ținând cont de antecedente) a fost intervenția publică a președintelui Traian Băsescu de sâmbătă. Până la un moment dat. Pe un ton moderat, a menționat prognozele care indică ieșirea României din recesiune, atenționând că acest lucru nu înseamnă și ieșirea din criză. De asemenea, a prezentat și revizuirea (în scădere) a previziunilor de creștere economică pentru 2012 (de la 4,5% la 3,5-4%). Și a îndemnat populația la prudență, atenționând că încă nu a venit timpul veseliei. Nimic triumfalist, ci, pur și simplu, informativ.

Adevăratul scop al declarațiilor publice făcute ieri a fost însă legat de punerea la perete a șefilor inteprinderilor de stat, a regiilor și a societăților cu capital majoritar de stat, pe care nu a ezitat să le numească: ”companiile energetice Turceni și Rovinari, Compania Națională a Huilei, Termoelectrica, Oltchim, Poșta Română și multe altele”.

”De ce le menționez public? Pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. De ce le plătim? Niște domni manageri bine instalați și blagosloviți politic nu au niciun fel de apăsare nici legat de pierderi, nici de arierate, nici legat de stocuri. Ei sunt marii boieri, baronii economiei românești”, a afirmat Traian Băsescu.

O declarație cât se poate de dreapta, cu folosirea unei terminologii specifică luptei de clasă de stânga. Dar nu acest împrumut terminologic este cel mai deranjant (deși, la un moment dat, ar trebui să înceteze și această abordare maniheistă și generalist acuzatoare la adresa ”boierilor”, care, la vremea lor, au avut și contribuții pozitive la dezvoltarea României). Mult mai supărător este caracterul tardiv al acestei luări de poziție (și încă mai avem ceva de așteptat până când vor exista și acțiuni concrete).

Acești ”boieri” și ”baroni” (de fapt, niște profitori pur-sânge) nu au apărut peste noapte. La fel cum Traian Băsescu nu este președinte al României de ieri. Pierderile ori profitul nerealizat (în cazul companiilor de stat care au încheiat pe plus, dar mult sub potențialul lor real) nu se regăsesc doar în buzunarul ”boierilor” și ”baronilor”, ci și în cel al unor numeroși politicieni și al clientelei lor, politice și economice. O mare parte a pierderilor și a profitului nerealizat a fost cauzat de finanțarea a numeroase campanii electorale de toate culorile și în numeroasele vile, mașini și vacanțe de lux a șobolănimii și guzgănimii autohtone de după 90. Managementul defectuos e una, cel de tip mafiot cu totul altă mâncare de pește.

Traian Băsescu este președinte al României din 2004. Din 2008 are premierul pe care și l-a dorit, iar din 2009 și un Guvern pe care l-a controlat aproape în totalitate. Iar acum, dacă nu mă înșeală calendarul, suntem în mai 2011. Și ultimul lucru pe care pot să-l cred e că domnul președinte a aflat doar ieri care e starea reală a companiilor, inteprinderilor, societăților și regiilor cu capital majoritar de stat. Ori că nu a avut până în acest moment pârghiile necesare pentru a interveni. Dacă ”domnii manageri” menționați de domnul Traian Băsescu ”nu au niciun fel de apăsare nici legat de pierderi, nici de arierate, nici legat de stocuri” e și pentru că aceștia s-au bucurat de complicitatea interesată a clasei politice. În special a celei aflate, într-un moment sau altul, la putere.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: