Sondaj CIADO: Presa românească nu este influenţată de moguli

Potrivit unui recent sondaj al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, majoritatea românilor consideră că politica editorială a trusturilor de presă nu este influenţată de moguli.

La întrebarea “Consideraţi că patronii de trusturi media influenţează politica editorială a unui post sau formatul unui ziar ?” 57% dintre români au răspuns că nu, iar 35% cred că da, mogulii influenţează politica editorială.

Românii au încredere şi în profesionalismul jurnaliştilor. 61% dintre români cred că moderatorii îşi prezintă părerile profesionale în cadrul emisiunilor televizate, pe când 30% cred că sunt dictate de patroni. Aproximativ  acelaşi procentaj (62%) cred că moderatorii nu îşi fac emisiunile la comandă politică, iar 29% consideră că mogulii le dictează atacuri împotriva adversarilor politici.
Subiecţii mai sunt de părere că politicienii încearcă să influenţeze mass media, iar 53% dintre respondenţi cred că presa este independentă şi 35% consideră că presa este aservită politic. Cât despre campania electorală din 2012, românii nu doresc să li se acorde spaţii mai mari în presă şi televziune pentru prezentarea ofertelor electorale, ci doresc emisiuni tip dezbatere (79%).
Sondajul a fost realizat în perioada 2-6 mai pe un eşantion de 2370 de persoane din 32 de judeţe şi Municipiul Bucureşti.
sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: