I. Huiu: PNL este exact acolo unde trebuie

Huiu

Am văzut și eu sondajele și comentariile din ultima vreme despre plasarea partidelor din România pe scara ideologică. N-o să mai scriu despre faptul că subtilitatea distincțiilor ideologice scapă marii părți a populației și mai ales despre confuzia dintre percepție și realitate. A făcut-o foarte inspirat Anca Radu pe blogul ei. Nu o să insist nici pe faptul că o minciună repetată nu devine adevăr și pe argumentarea de ce PD-ul nu este de dreapta. Cred căstudiul Fundației Horia Rusu („Falsul liberalism al lui Băsescu”) este cel mai solid document în acest sens.

O să mă refer la câteva elemente politice.
Unu. Alianțele transideologice sunt o constantă a politicii românești. La fel ca și coalițiile de guvernare transideologice. De fiecare dată când a existat un partid dominant sau aproape majoritar s-a format o asemenea alianță pentru a i se contrapune în alegeri. Și miza nu a fost una ideologică. Când PNȚCD și PNL s-au aliat în cadrul Convenției Democratice cu PSDR-ul lui Cunescu nimeni nu și-a pus problema dacă unii alunecă spre stânga sau ceilalți spre dreapta. Nici formarea Alianței DA PNL-PD n-a suscitat asemenea dileme existențiale. Dacă ne uităm la formulele postelectorale, și în 1996 și în 2004 și în 2009 am avut guverne de largă coaliție, care au cuprins și partide de dreapta și partide de stânga. Nicicând nu s-a pus problema pierderii identității. Singurul partid care și-a pierdut identitatea în ultimii 20 de ani a fost PD, care s-a transformat peste noapte din socialist în populist, popular.

Doi. PNL nu s-a îndepărtat niciodată de categoriile sociale asociate în mod tradițional liberalismului și considerate bazin electoral al partidului. Din păcate, sub impactul crizei și al măsurilor devastatoare luate de actuala putere, aceste categorii au suferit transformări.
Clasa de mijloc. În 2008, într-un sondaj intern făcut pentru conducerea de atunci a PNL, 54% dintre respondenți se considerau ca făcând parte din clasa de mijloc. Procentul a dispărut în eter.
Oamenii de afaceri. Din cei care au supraviețuit, o parte importantă alcătuiesc clientela portocalie sau cel puțin s-au „adaptat” și repliat politic, ceea ce le-a făcut posibilă supraviețuirea. S-ar putea, de asemenea, să constatăm că acel grup social al antreprenorilor, al oamenilor cu inițiativă, care și-au deschis IMM-uri nu prea mai există sau că el este unul marginal. O parte dintre ei îngroașă azi rândurile șomerilor, angajaților care trăiesc pe salarii insuficiente sau se descurcă cum pot.
Profesiile liberale. Aș fi curioasă să văd dacă profesorii cu salarii tăiate, amenințați cu șomajul și umiliți de actuala putere se consideră cumva de dreapta. Sau sunt interesați de maniera în care îi tratează statul. Medicii rezidenți, cu salarii de mizerie, de câteva milioane, or fi oare impresionați de faptul că guvernul ia măsuri care favorizează marile corporații sau or fi interesați de modul în care este administrat sistemul sanitar? Dacă și una și alta atunci avem o problemă severă de percepție, înseamnă cumva că se afirmă de dreapta, dar așteaptă și măsuri din zona socială.
Trei. PNL și-a extins zona de adresabilitate. Este foarte important să avem claritate asupra termenilor de comparație. Sigur, pentru un PNL de 5% sunt suficiente voturile oamenilor de afaceri, câți or mai fi. Pentru un PNL de 10%, este suficientă adresarea către cei care se consideră pur de dreapta sau vor un business. Dar PNL ca partid mare, care și-a propus să ajungă la cota de 30%, are nevoie de o abordare de dreapta inclusivă. În timp ce PD-ul pe care-l măsurăm azi nu este același din 2009 sau 2008, ci de aproape 3 ori mai mic.
Dacă propaganda PD-istă a avut succes în ceva a fost în mutarea dezbaterii pe un teren ideologic convenabil. Și, din exces de zel, mulți dintre susținătorii noștri au preluat temele pediste și au început să le creadă ei înșiși. E momentul să ne oprim. Miza majoră de azi nu este ca PNL să demonstreze ceva, ci ca România să revină la normalitate, la democrație și ca lucrurile să înceapă să se miște. PNL este acolo unde trebuie să fie în contextul politic, economic și social de azi. Adică reprezentând dreapta democratică și responsabilă, opusă populismului și imposturii actualei puteri.

sursa: Iulia Huiu

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “I. Huiu: PNL este exact acolo unde trebuie”

  1. Botoc Irina 14 mai 2011 la 9:41 PM #

    Buna! Abia am descoperit acest blog ce inunda in informatii si sunt impresionata de complexitatea lor. As avea nevoie de un link/site unde sa gasesc aceste sondaje despre incadrarea partidelor pe scala ideologica…mai exact eu as avea nevoie de sondaje care prezinta perceptia ideologica asupra partidului PNL. Ma poti ajuta? Multumesc!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: