Analize: se scindeaza PDL?

Mircea Kivu: ”PDL nu se va scinda dupa Congres”

  • Nimeni din PDL nu se va aventura într-o scindare a partidului de guvernământ dacă secretarul general Vasile Blaga va fi învins, în alegerile interne, de premierul Emil Boc, afirmă sociologul Mircea Kivu, pentru Inpolitics.
  • ”Indiferent de rezultatul luptei pentru putere de la vârful PDL, nu cred că cineva se va aventura serios într-o scindare a partidului de guvernământ. Nu cred în acest scenariu. Este cât se poate de cert că o nouă grupare politică nu ar avea absolut nici o șansă să intre în Parlament. Alegerile sunt prea aproape. Singurul risc pentru tabăra lui Emil Boc ar fi ca din PDL să dezerteze câțiva oameni, ici-colo, spre structurile opoziției”, declară sociologul.

Bogdan Teodorescu: ”Riscul scindarii PDL e real”

  • Traian Băsescu și Elena Udrea vor conduce PDL, cel mai probabil, după Congres, prin ”reprezentantul lor pe pământ”: premierul Emil Boc, afirmă analistul politic Bogdan Teodorescu, în exclusivitate pentru Inpolitics. O eventuală sciziune a partidului de guvernământ și migrațiile parlamentarilor PDL către structurile opoziției sunt riscuri cât se poate de reale dacă tabăra Băsescu-Udrea-Boc nu va ști cum să asigure siguranța individuală a membrilor taberei învinse.
  • ”Ceea ce se va întâmpla în cadrul PDL, după ce Congresul se va fi terminat, ține de maniera în care cele două tabere politice rivale se poziționează între ele. Siguranța idividuală a membrilor celor două grupări va juca un rol esențial. Crucial. Și eu cred că PDL va fi condus și pe viitor de Traian Băsescu și Elena Udrea prin reprezentantul lor pe pământ, Emil Boc. Contează foarte mult cum această tabără îi va trata pe cei învinși. Altfel, Băsescu și Udrea s-ar putea trezi câștigători în partid dar în minoritate parlamentară, după o serie de  migrații spre structurile opoziției. Totuși, nu cred că ei vor face o greșeală atât de mare încât să nu îi conserve pe cei învinși. Încercarea de a face un alt partid și plecările din formațiune sunt riscuri care intervin când nu știi cum să te comporți cu gruparea care pierde lupta. Ori, scopul PDL este să rămână stabil la putere până în 2012. Scopul este să organizeze alegerile, să dea bani pe nu știu ce drumușoare, din nu știu ce comune, până în ultima zi”, explică Bogdan Teodorescu.

Alfred Bulai: ”Blaga le arată lui Basescu si Boc pisica”

  • Amenințarea scindării PDL este un scenariu aruncat pe piață, cel mai probabil, de pedeliștii fideli lui Vasile Blaga pentru a le transmite lui Traian Băsescu și lui Emil Boc că, cel mai bine, după Congresul partidului,  ar trebui să fie instalată o echipă de conducere comună, afirmă sociologul Alfred Bulai, în exclusivitate pentru Inpolitics. El este convins că tematica scindării PDL este un simplu balon de săpun menit să inducă în eroare electoratul din sânul formațiunii.
  • ”Indiferent de ce se va întâmpla la Congresul PDL, partidul nu se va scinda. Eu unul nu pot crede în așa ceva. De fapt, este aproape imposibil ca partidele aflate la guvernare să se destrame. O atre destrămare ar presupune, pe cale de consecință, pierderea rapidă a puterii. Eu cred că amenințarea sciziunii sau a plăcării unui număr mare de parlamentari din PDL este aruncată pe piață de oamenii lui Vasile Blaga pentru a-i atrage atenția lui Emil Boc că ar fi indicată, după Congres, instaurarea unei echipe de conducere comune. Pe de altă parte, mai avem câteva săptămâni și începe vara. După cum știm, în politica românească nu se petrece nimic vara”, explică Alfred Bulai.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: