Voicu: Putem accepta votul prin corespondenţă sub controlul unei instituţii ca AEP, nu a MAE,STS,SIE

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, duminică, la Europa FM, că PNL nu se opune, de principiu, votului prin corespondenţă, însă a susţinut că derularea lui trebuie pusă sub controlul unei instituţii independente, nu a „MAE, a STS sau a SIE”.

„Temerea noastră nu este cu privire la exercitarea votului de către aceşti cetăţeni. Ar fi extraordinar ca, pe bune cum se spune, să voteze nu un milion, ci două milioane de cetăţeni din străinătate, dacă se poate. Ar fi excelent. Problema este că vom asista la repetarea, la scară mare, a scenariului Paris. Vom constata că au votat 500 de oameni pe secundă şi ni se va explica, că din cauza pixelului albastru e absolut normal să se fi întâmplat acest lucru”, a explicat Voicu.

„Trebuie să existe un organism independent care să poată controla acest proces, de la cap la coadă. Acest organism poate fi, într-un viitor apropiat după părerea mea, Autoritatea Electorală Permanentă. Nu neg acest lucru şi este o instituţie în care ar trebui să investim un pic – încredere şi bani. Însă, trebuie să excludem din acest proces instituţii administrativ-politice de genul Ministerul de Extene, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Informaţii Externe şi cine-o mai fi”, a adăugat liberalul.USL a depus la Senat o moţiune simplă împotriva lui Teodor Baconschi, care va fi dezbătută luni, în care îi cer premierului demiterea ministrului de Externe pentru a repara „gafele de proporţii” ale acestuia şi blocarea dezbaterii legii privind votul prin corespondenţă până la finalizarea discuţiilor cu toţi factorii implicaţi.

„Actualul ministru a comis, nu ştim dacă din ignoranţă, sau pur şi simplu din trufie şi sfidare, o gravă eroare politică şi un atentat la democraţie. (…) Proiectul politic al lui Teodor Baconschi, pentru care a obţinut şi girul politic al partidului din care face parte, constă în obţinerea frauduloasă a unui milion de voturi pentru PDL prin introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din afara graniţelor. Este pentru prima dată în istoria acestei țări când un ministru ți mai ales un ministru de externe îți permite să asume public intenția de a procupra prin artificii legislative ți metode îndoielnice un număr uriaț de voturi pentru partidul său”, acuză PSD, PNL şi PC.Liderul PNL, Crin Antonescu, avansase public varianta modificării legislaţiei astfel încât să se acorde drept de vot doar cetăţenilor români din diaspora care plătesc cel puţin un impozit în ţară.

sursa: NewsIn

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: