Crin Antonescu: interviu la finalul lansării viziunii economice a Uniunii Social Liberale 27 mai 2011

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, dacă ar fi să caracterizați acest program pe care l-ați prezentat astăzi, am înțeles că e o combinație între principiile celor două partide. Ar fi jumătate și jumătate, ar fi mai mult de drepta, mai mult de stânga?

Președintele PNL, Crin Antonescu: Acest program, pe care nu doresc să îl comentez eu pentru că sunt printre autorii lui, de comentat îl comentați dumneavoastră sau comentatorii profesioniști și îl dezbate publicul în toate sensurile. Dar vreau să vă spun atât – această abordare pe care o presupuneți dumneavostră e cu totul greșită. Acest program nu s-a discutat ca o împărțire de grile de Guvern la paritate, jumătate dintre idei ale noastre și jumătate ale voastre. Acest program s-a discutat luând temă cu temă și încercând să punem experiențe, soluții, dincolo de obsesia doctrinară pentru că e foarte limpede că în acest moment pe mine mă interesează dacă sistemul de impozitare în trepte, cu 16% cota de impozitare cea mai mare va funcționa. Nu mă interesează, nu e relevant, nu eu comentez că este formula cea mai convenabilă sau că este cea mai liberală din punct de vedere fiscal, pe care România a avut-o. Principiul esențial al liberalismului, de la Adam Smith dacă vreți, la Hayek și la cei mai ultraliberali teoreticieni, nu este cota unică. Niciunul dintre ei nu a vorbit de cota unică, toți au vorbit de fiscalitate redusă, de impozite puține, de bani la indivizi, la cetățeni, la companii, și cât mai puțini la stat. Acesta este principiul esențial al liberalismului și formula pe care acest program, făcut împreună cu USL-ul, o propune. Este formula, repet, cu cea mai scăzută fiscalitate din istoria României. Nu are niciun rost, de asemenea, să încercam, și nici nu ne-am gândit nici noi să vedem ce sună mai liberal, nici social-democrații ce sună mai social democrat. Nu e un program alcătuit din lozinci, ci un program construit să răspundă practic unor mari probleme practice.

Jurnalist: Fiscalitate scăzută înseamnă venituri la buget mai mici. Cu ce le veți acoperi?

Președintele PNL, Crin Antonescu: Vedeți, asta este riposta socialismului clasic -fiscalitate scăzută înseamnă venituri mai mici la buget. Nu, în momentul în care acest lucru s-a dovedit decent, în momentul în care de la cote progresive care mergeau până la 40% cea mai mare s-a trecut la cota unică 16%, în foarte scurtă vreme și după aceea patru-cinci ani de zile, încasările la buget au fost mai mari. Fiscalitate mai redusă nu înseamnă încasări mai mici la buget pentru că înseamnă forme de a combate evaziunea fiscală și asta înseamnă încasări mai mari la buget, înseamnă  mișcare economică, întrerindere, întreprinzători, angajări, locuri de muncă, noi salarii care sunt impozitate și asta înseamnă bani mai mulți la buget. Deci, e o prejudecată de natură socialistă, pe care Partidul Social Democrat, slavă Domnului, nu o are.

Jurnalist: Mai am o curiozitate. Cum veți împăca toate aceste obiective cu ceea ce până acum, cel puțin, ne-a obligat FMI-ul, cu aceste lucruri pe care le-am asumat prin acord?

Președintele PNL, Crin Antonescu: După părerea mea, are o imagine fixată incorect că FMI-ul ne-a obligat. FMI-ul va constata că se află într-un soi de semi-colonie, într-o ţară care nu are Guvern, asta i-a spus-o Președintele României domnului Franks. I-a spus vino să discutăm noi, nu-l mai băga în seamă pe ăla că România nu are Guvern, eu sunt Guvernul. Și a constatat că această țară sau acest Guvern al României, aceste autorităţi ale României nu doresc decât nişte sume enorme de bani pentru că aveau nevoie de ele să câştige alegerile. Şi atunci, evident că FMI-ul, ca orice bancă, şi-a impus condiţiile şi, practic, prin aceste decizii a guvernat Romania. Noi vom avea un Guvern şi acest Guvern va fi atât cât va fi nevoie, până când va fi nevoie, un interlocutor pentru FMI care va reprezenta și se va comporta ca atare în raporturile cu FMI-ul și cu oricine, ca reprezentant al interesului naţional și al interesului public românesc.

Jurnalist: Domnule Antonescu, aplicarea măsurilor – TVA-ul, impozitul diferențiat, ș.a.m.d., aplicarea acestora face posibilă rămânerea economiei în ținta de deficit de 3%, care este impusă de obligațiile internațioanale ale țării, sau aveți încredere într-un deficit mai mare?

Președintele PNL, Crin Antonescu: Noi, în legătură cu deficitul, ați văzut că am vrea să stabilim și pentru asta propunem chiar un Pact Național pentru că aici e chestiunea la care ar fi foarte bine să găsim connsensul politic. Nu limitarea deficitului  la 3, la 5, sau la o anumită cifră, ci o limitare a deficitului, atât cât se face și când se face, doar pentru investiții. Pentru că problema structurală din acest punct de vedere, a economiei și a bugetelor românești, nu a fost mărimea deficitului. Există țări care au avut deficit foarte mare și au avut dezvoltare foarte mare. A fost aceea că s-a făcut deficit cu cheltuieli care nu au fost investiții și investiții cu repercusiuni favorabile din punct de vedere economic. Mulțumesc! Mai vorbim, oricum, despre asta.

sursa: Departamentul de Comunicare PNL

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: