C. Domnisoru: Aroganţe de dreapta. Un pic de spin pentru Ponta şi Crin

Fermecaţi de 60% în sondaje, Ponta şi Antonescu (Voiculescu n-a colaborat nici de data asta)  au venit cu un program economic de centru-dreapta. În 2005, după dezamăgirea lui Nastase, Silviu Brucan comenta în Revista 22: « Adrian Nastase considera ca PSD trebuie să-şi creeze în viitor, pe lângă bazinul său electoral tradiţional, un al doilea bazin electoral din clasa mijlocie »¨. În procesul de a accesa acest bazin electoral, PSD are însă de înfruntat mari antipatii ale monarhiştilor, anticomuniştilor si firavei drepte creştin-democrate. Însă principalii inamici în campanie vor fi mitocanii de dreapta.

Cine sunt mitocanii de dreapta ? Să luam un exemplu. Am rămas impresionat de cazul unei profesoare de filosofie, divorţată şi cu doi copii. Femeia a vrut să îşi trimită copiii la o şcoală bună din centrul Bucureştiului însă nu avea bani aşa că îi îmbrăca de la second hand. În consecinţă, copiii au fost porecliţi de colegi « second hand ». Mitocanul de dreapta este persoana care ar spune : Cine a pus-o să se facă profesoară de filosofie ? De ce se învaţă filosofie în liceu ? Cine a pus-o să divorţeze ? De ce a făcut copii dacă nu are cu ce să-i crească ? De ce a dus copiii la o şcoală de fiţe daca nu-şi permitea ?

În campanie, mitocanii de dreapta vor avea binecuvântarea lui Traian Basescu, care ar întreba de ce femeia nu s-a făcut tinichigiu. Grupul mitocanilor va fi întregit de aprozarişti şi activişti mărunţi ca Boc sau Videanu, de mitocani cu dichis ca Udrea sau Berceanu, de tocilari cu sindromul Stockholm ca Funeriu sau de mitocani în ucenicie, ca Paleologu Jr., despre care, până îl voi cunoaşte personal, rămân la părerea că este un personaj inventat de Anton Pann. Aceşti mitocani de dreapta vor întreţine de fapt în spaţiul public un discurs care îi divizează şi îi întărâtă pe români. Orice simpatii politice ai avea, trebuie mai devreme sau mai târziu să le răspunzi mitocanilor. Discuţiile ajung la probleme tehnice, unde mitocanii au păreri răsunătoare şi convingătoare pentru cine citeşte detaşat despre un subiect, pentru simplul motiv că ei nu propun niciodată ceva, ci se opun oricărui efort public, mai ales când înseamnă impozite mai mari. Să vedem câteva mitocănii :

1. Eşti un frustrat. Au trecut de mult vremurile în care vindeau televizoare sau valută în spatele magazinului Unirea. Au avut timp să îşi construiască palate, să se îmbrace de la Londra iar reviste glossy îi prezinta ca pe marii manageri de top. Nu mai contează că populau culoarele Securităţii sau că în anii 90 furau cu spor. Poate e timpul să mai aducem in discuţie şi cine sunt de fapt beneficiarii impozitelor mici, însă oamenii de rând daca fac aşa ceva se numesc « frustraţi » sau geloşi pe « succesurile altora ». Când Funeriu a fost luat peste picior de Săftoiu în audieri la comisie a găsit de cuviinţă să spună : « Am observat că vă deranjează că un anumit nume de familie din politica românească este frecvent asociat cu succesul. Asta e viaţa, unii au succes, alţii mai puţin ». Soluţia: transformarea simbolică în campania electorală a « frustratului » în indignat, după modelul spaniol “Indignamonos”, contra mitocanilor din PDL.   

2. Familiile sărace să facă mai puţini copii. Un exemplu de mitocănie de dreapta în politicile sociale este un articol al lui Dan Tapalagă, din care citez : « O tara care incurajeaza lenea si saracimea sa se multiplice nu are cum sa-si imbunatateasca nivelul de educatie.” Relevantă în discuţiile despre alocaţii, indemnizaţii pentru părinţi, venit minim garantat şi politici pentru rroma, această mitocănie poate fi contrată prin preluarea sistematică de către USL a discursului băsescian despre eficientizarea sistemului de asistenţă socială.  

3.Tot ce face statul este ineficient. Există un apetit considerabil pentru distrugerea statului. Economiştilor de dreapta de la noi li se alătura grupuri de interese care au strâns bani să facă spitale şi  şcoli private şi de-abia aşteptau distrugerea sistemului de stat. La nivel electoral, ei sunt susţinuţi de mitocani de rând, care nu înţeleg de fapt ce face statul, ar prefera să nu dea nimic la stat şi nu au nicio noţiune de bine comun. Chiar şi oameni de bună credinţă achiesează la distrugerea statului pentru că o văd ca o luptă împotriva incompetenţei şi corupţiei. Această mitocănie trebuie înlocuită cu un discurs asupra nevoii de profesionalizare a administraţiei publice şi de guvernare după model corporatist, cu mai multe puteri pentru managerii de oraş şi pentru experţii din ministere şi din instituţiile autonome. În forma actuală, programul USL preia tot tema liberală a limitării statului, îmbrăcată în „reducerea risipei bugetare”, iar pentru că au de hranit trei partide, ideea tehnocraţilor în guvern se va pierde, din păcate.

4.Pensionarii să stea acasă, să nu mai stea toată ziua prin spitale. Această mitocănie a fost servită pe tavă în dezbaterile despre coplată. Încă mai sper că USL va opri coplata (o idee americană despre cum să îşi  reducă costurile companiile de asigurări, transplantată de Banca Mondială în laboratoarele din Europa de Est) explicându-le oamenilor că în forma actuală tot cei între 25 si 64 de ani vor plăti mai mult, planul fiind ca tichetele sau coplata pentru bătrâni şi săraci să fie subvenţionate  printr-un împrumut de la Banca Mondială. În privinţa sistemului de sănătate, sper ca programul social al USL să prevadă ideea lui Geoană de acum câţiva ani de sprijinire a producătorilor români de medicamente. Iar alegătorilor care susţin că mai bine plătesc într-un spital privat şi că ar renunţa să mai contribuie la un sistem de stat ar trebui să li se amintească că din 2005 preţul unei consultaţii în clinicile private a crescut cu 80% (cititi aici). Este doar începutul, când renunţi cu bună ştiinţă la un sistem de sănătate de stat te expui la creşteri de preţuri până ajungi să mori în stradă dacă nu ai bani (aşa cum unii mitocani de dreapta consideră că este normal).

Mă opresc aici, pentru ca, nu-i aşa, vorba lungă sărăcia omului, însă putem găsi multe exemple de mitocănii de dreapta şi sunt convins că cititorii vor da exemple voluntare sau involuntare de astfel de atitudini.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: