C. Siulea: Nu mai daţi cu Constituţia în popor

Iar se apropie alegerile, iar se revizuieşte Constituţia. Ce coincidenţă întîmplătoare. Dar să vedem care ar fi cîteva dintre marile probleme ale proiectului prezidenţial de acum.

  • Parlamentul unicameral, aici lucrurile s-au spus deja de suficiente ori, e o aberaţie populistă greşită din toate punctele de vedere.
  • Limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice prin Constituţie, o idee nu doar bizară, ci extrem de periculoasă. Toată experienţa de acum ne arată că guvernările nu au nici o limită în a încălca Constituţia, printre altele şi pentru că nu există sancţiune. Sigur, asta nu înseamnă că nu mai are rost să fixăm principii prin Constituţie, dar aici, dincolo de aspectul pur economic pe care nu mă pronunţ, e ceva mai mult: aşa cum Grecia raporta deficit de 3% şi în realitate avea 13%, nu văd ce i-ar împiedica pe ai noştri să măsluiască şi ei statisticile, ceea ce în cîţiva ani ar putea duce la acelaşi tip de consecinţe catastrofale.
  • Sînt multe măsuri de ranforsare a justiţiei. Din păcate, reforma justiţiei nu se face atît prin Consituţie, pentru că bubele nu sînt la nivelul cadrului formal, ci la nivelul concret al funcţionării ei, de gestionat mai mult prin legi normale şi activitatea executivului. S-a comis deja eroarea fundamentală de a axa reforma justiţiei pe lupta anticorupţie: atîta timp cît nu se modifică această concepţie, nu văd cum se poate face reformă.

În sfîrşit, pe lîngă problemele de fond mai este şi această mică problemă: un astfel de proiect de revizuire NU are nici cea mai mică şansă de a fi adoptat, ceea ce iniţiatorii lui ştiu foarte bine, de aceea fac propuneri doar ca material de campanie electorală, nu pentru a fi adoptate pe bune (a se observa cît de bine reflectă propunerile de modificări agenda politică recentă). Uităm un lucru foarte simplu, anume că la revizuirea din 2003 a fost nevoie ca toate partidele să colaboreze intens la fraudarea votului popular pentru ca participarea să treacă de 50% şi revizuirea să fie adoptată.

Ceea ce nu s-ar putea repeta acum, pentru că proiectul de revizuire din 2003 era unul de uniune naţională, pe o agendă solidarizantă europeană, pe cînd cel de acum este pe o agendă politică internă, cu totul şi cu totul altceva. Aşa că e simplă pierdere de timp să discutăm despre lucurile ăstea în termenii unui proiect serios care chiar se vrea realizat. Singura chestie serioasă de discutat rămîne, aşadar, jocul politic din spatele revizuirii. Mă rog, cît de cît serioasă.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: