Newsin – Regele Mihai nu a autorizat pe nimeni să facă declaraţii pe marginea afirmaţiilor lui Traian Băsescu

Regele Mihai nu a autorizat pe nimeni să facă declaraţii pe marginea afirmaţiilor lui Traian Băsescu, a declarat pentru NewsIn Radu Ghinea, consilier al Casei Majestatii Sale.

„Până în acest moment, Maiestatea sa nu a autorizat pe nimeni să facă declaraţii pe marginea acestor afirmaţii”, a precizat Ghinea.

Principesa Margareta şi Principele Radu au participat joi la  vernisajul expoziţiei „România-Spania. 130 de ani de relaţii diplomatice”, ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie. Rugat de jurnalişti să comenteze afirmaţiile preşedintelui, principele Radu a refuzat să facă orice comentarii.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seară că Regele Mihai a săvârşit un act de trădare în 1947 în momentul în care a abdicat şi a părăsit ţara, catalogându-l drept „slugă la ruşi”, spre deosebire de Ion Antonescu care în mod nedrept a rămas în istorie precum un criminal de război.

Şeful statului a fost întrebat într-o emisiune B1Tv dacă ar fi dat acelaşi ordin precum Ion Antonescu în 1941 „soldaţi români, treceţi Prutul!”. „Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o”, a spus Băsescu.

De asemenea, el a făcut o serie de comentarii despre Regele Mihai, fost suveran al statului, prin comparaţie cu Ion Antonescu. „Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare al interesului naţional al României, abdicarea. Din partea regelui, ăsta e punctul meu de vedere (…) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce… Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?”, a mai spus Băsescu, fiind întrerupt de exclamaţia prezentatorului care a schimbat subiectul discuţiei.

Etichete:, , ,

Un comentariu pe “Newsin – Regele Mihai nu a autorizat pe nimeni să facă declaraţii pe marginea afirmaţiilor lui Traian Băsescu”

  1. Cantemir 24 iunie 2011 la 4:24 PM #

    Abdicarea regelui are tipicul iesirii din istorie a lui Carl Severing si instaurarea dictaturii in Germania:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/06/24/onoarea-la-romani/

    Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: