Catavencii: Băsescu al intelectualulor

Băsescu al intelectualulor

Hai să nu spunem „intelectualii lui Băsescu“. Poate mai potrivit ar fi „Băsescu al intelectualilor“ – cel care păruse, în 2004 și puțin după aceea, să fie purtătorul de succes al ideilor politice conturate de societatea civilă. Au fost oameni care au crezut, unii în idei, alții în omul Băsescu și în idei, sau alții care doar au fost subjugați de farmecul sănătos, din popor, al președintelui. De la Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Mircea Dinescu, Cărtărescu și Mihăieș, H.-R. Patapievici, pînă la adoratoarea Andreea Pora („intelectuală“ prin contaminare și alăturare, dacă putem să spunem așa) sau Traian Ungureanu, parcă preotul unui cult băsist, raportările la Traian Băsescu și PDL au fost diferite în mod fundamental.

Puțini mai sînt azi cei care îl susțin pe președinte sau cred că ceea ce spunea cu ani în urmă era un discurs de credință, iar nu o agilitate de discurs. Andrei Pleșu, în Dilema veche, este ultimul dintre cei care și-au expus clar poziția. Proaspăta mîrlănie cu regele pare să fi pus capac răbdării acordate celui modernizator. În felul său, mai devreme sau prea tîrziu, fiecare i-a spus președintelui: Mahmurul și-a făcut datoria, mahmurul poate să plece.

Cine ar mai fi? Îl lăsăm deoparte pe Sever Voinescu, căci e cu carte de muncă și, probabil, și puțin rușinat de postură, sau pe Traian Ungureanu, ale cărui performanțe cu greu vor putea fi egalate de Păuneștii altor președinți. În afară de Elena Udrea, nu prea mai e nimeni. Aaa, ba da! Domnul Tismăneanu, istoricul. Povestea sa e înduioșătoare.

Prima reacție a lui Vladimir Tismăneanu – în chestiunea regală – a fost pe marginea împachetării adevărului: „Îmi exprim rezerve față de stilistica exprimării președintelui“. Se-nțelege de-aici că președintele a fost inadecvat în formă, dînd gratuit motive cîrcotașilor să sară de fund în sus.

O mică umilință, evident, din partea oricărui om cu discernămîntul nealterat și cîteva tumbe trimise pe post de bezele președintelui. Mi-e greu să cred o secundă că domnul Tismăneanu ar fi vrut să ne convingă pe noi de ceva, iar nu să fie văzut de șefu’ că face frumos. Și totuși, n-a fost destul. Odată ajuns acasă, a fost cuprins de remușcări: Dar dacă n-am fost destul de clar, dacă șefu’ se uita în altă parte, dacă nu m-a remarcat, dacă era prea necăjit cu trădătoarea de Pora ca să mai aibă ochi și pentru mine?! Cum altfel să interpretezi ieșirea de peste numai două zile: „În cazul lui Ion Iliescu (…), alegerile din 1946, momentul luării puterii de PCR, sînt fundamentale, el a participat la pregătirile alegerilor, el a fost implicat direct prin familia sa“. Asemenea supraviețuitorilor de pe Discovery, dar depășindu-i cu mult, Tismăneanu a vrut să arate că hoitul e delicatesă și rahatul prăjitură. În fața unui public oripilat – femeile țineau copiilor mîna la ochi, cîteva puicuțe dădeau la rațe îngrețoșate –, a ridicat lingurița și n-a ezitat. Și, totuși, minciuna și mîrlănia lui Traian Băsescu? „El nu a interiorizat o întreagă ideologie antimonarhistă (…). În cazul lui Traian Băsescu a fost o opinie personală, într-o discuție, într-un interviu, față de care eu am rezerve, decît o filosofie politică cu consecințe imediate instituționale“. Cu alte cuvinte, așa cum se spune pe la țară de unul care-și bate nevasta: Mai­că, n-are suflet rău. Deși aia e cu borșu’ la nas toată ziua.

I-aș ruga pe prietenii domnului Tismăneanu să se întîlnească cu el și să-l îmbrățișeze. Trebuie să i se arate că e iubit, altfel cu greu va depăși aceste momente de slugărnicie și înjosire.

sursa: Catavencii

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: