C. Domnisoru: Cât fură asistaţii graşi? Ce mai are de făcut Băsescu

Prin 2009 Băsescu număra asistaţii sociali. Treisprezecemilioaneoptsutecinzecişicincidemiişasesutedouăzecişipatru de suflete, dacă numărăm şi femeile şi copiii. După această statistică începea o campanie mediatică în care Băsescu urla de pe punte la toţi asistaţii şi spunea că mulţi se pensionaseră cu o sticlă de whiskey (este afirmaţia preşedintelui) şi că multe concedii medicale sau pensionări pe caz de boală erau frauduloase. În cele 13-14 milioane Băsescu includea şi pensionarii sau şomerii, care primeau în fapt o asigurare socială şi nu o formă de asistenţă socială, dar să trecem la cifre.

Ce s-a ales din această retorică :

–        În 2008 românii îşi luau (conform CNAS) 23.5 de milioane de zile deconcediu medical, 24.6 milioane în 2009 şi 20.3 milioane de zile în 2010. Deşi guvernanţii îi tratau pe angajaţi ca pe nişte puturoşi şi hoţi, de multe ori angajatorii îi trimeteau în concediu medical, pentru a economisi bani sub forma unui şomaj tehnic mascat. „Dacă patronii au mult de lucru, ne solicită verificarea concediilor. Dar dacă nu au prea multe comenzi, de multe ori le recomandă angajaţilor să-şi ia concedii medicale“, spunea Ioan Precup, medic şef la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Arad. După înăsprirea legislaţiei şi a controalelor, numărul concediilor medicale a scăzut. S-au controlat la domiciliu 1487 de beneficiari de concediu şi 5342 de medici, cu 750 de amenzi pentru medici şi amânarea sau refuzul la plată a 213 certificate medicale.

–        La venitul minim garantat, s-au verificat conform Inspecţiei Muncii (Inspecţia Socială) 288.657 de cazuri, iar 13.15% din beneficiari şi-au pierdut dreptul de a primi venitul minim garantat sau acest drept le-a fost suspendat. În cele mai multe cazuri era vorba de lipsa unui certificat medical corespunzător, probleme la calculul veniturilor după formula corespunzătoare, absenţa unei inspecţii sociale o dată la şase luni.

–        Despre ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi care se dădeau cu « un pachet de ţigări ori o sticlă de whisky » : tot Inspecţia Muncii verifica 170.966 de persoane cu dizabilităţi care primeau un ajutor de la stat. Pentru 3.5% din cei verificaţi inspectorii stabileau un grad mai scăzut de handicap iar pentru 1.2% ajutorul era sistat complet.

Deci încălcări ale legislaţiei sau cazuri de fraudă s-au constatat pentru 15% din cazurile de concediu medical, 13.15% din cazurile de venit minim garantat şi 4.7% din cazurile de ajutoare pentru persoane cu dizabilităţi.

Sigur că procentele pot creşte dacă montăm camere de supraveghere, însă mi-aş dori să depăşim discursul latrant şi să vedem cauzele problemei: sărăcia ca o consecinţă a lipsei de organizare şi sistematizare a agriculturii, a lipsei de educaţie (inclusiv sexuală şi de sănătate) şi de pregătire profesională, a lipsei accesului la servicii de sănătate. Domenii în care PDL nu face decât să închidă şcoli şi spitale din mediul rural.

Discursul lui Băsescu nu se mai poate orienta într-o direcţie pozitivă, constructivă. De pe punte, el sancţionează şi dă replici. Mai nou, este vârf de lance în retorica : “Nu se putea altfel”, cu care PDL va încerca să ne convingă că măsurile lor bezmetice din criză au fost mană cerească. Sub controlul lor, s-a văzut că 85-90% din asistaţi au o nevoie reală de acel ajutor- pentru ei însă n-a mai rămas decât austeritatea, vreo vorbă în vânt a căpitanului sau vreun Lăzăroiu să ne zică ce rău e în Grecia.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: