Agerpres – C. Antonescu: Din punct de vedere strict economic, programul USL conţine idei mai degrabă liberale

Programul economic pe care Uniunea Social Liberală (USL) îl propune electoratului este unul cu idei ‘mai degrabă liberale’ din punct de vedere strict economic, urmând ca partea de componentă socială a programului Uniunii, care nu a fost încă prezentată, să poarte o amprentă mai puternică de stânga, a declarat, marţi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, la Radio România Actualităţi.

‘Din punct de vedere strict economic, în programul USL sunt idei mai degrabă liberale, în sensul în care fiscalitatea e scăzută, e mai scăzută decât actualmente, în sensul că 16% rămâne cel mai ridicat prag de impozitare survenind două praguri mai scăzute, 12 şi 10. Este mai degrabă liberală deoarece în materie de proprietate, antrepriză, stimulare a jocului economic şi a mediului privat, prin scăderea CAS printr-o serie de deductibilităţi, printr-o serie de scutiri pentru angajatori, guvernul vine cu politici stimulatoare’, a detaliat Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, PNL nu le-a impus aceste lucruri celor de la PSD, ci ‘social-democraţii au înţeles că în materie de economie, economia privată românească trebuie stimulată şi nu poţi stimula o economie privată cu măsuri de stânga ci doar cu măsuri de dreapta’.

Liderul liberalilor susţine însă că PSD va avea o contribuţie mai mare în programele sociale, care nu au fost încă prezentate, adăugând că PNL va susţine aceste idei de stânga.

‘Este vorba de acea zonă de prevederi sociale şi de echilibre sociale pe care o acceptăm şi noi şi dacă spunem clar că în zona economică trebuie să ambalăm motoarele nu putem să nu ţinem cont de caracteristicile României, de situaţia demografică, sociologică, socială a ţării şi să înţelegem că din această criză nu putem să ieşim numai cu o pătură a societăţii, că e un ansamblu naţional, instituţional, sociologic, care trebuie totuşi dus, pentru că până la urmă există o zonă unde doctrinele sunt mai puţin relevante. Dacă eu vorbesc despre şansa unui tânăr de a-şi găsi un loc de muncă eu sunt liberal sau sunt socialist, pentru că preocuparea mea ca el să aibă un loc de muncă poate să pară de stânga, posibilitatea reală ca el, în câmp economic, să găsească un loc de muncă în economia privată este o preocupare liberală. Şansa individuală este o chestiune care ne uneşte cu cei din PSD, ca şi preocuparea pentru ca statul de drept, care nu este o chestiune de stânga sau de dreapta, ci de democraţie, să fie solid şi să nu mai poată fi atacat, şubrezit, aşa cum a fost în ultimii ani’, a mai spus Antonescu.

El a arătat că la momentul acesta nu ar fi de dorit o politică de austeritate mai puţin severă, având în vedere situaţia economică europeană de ansamblu, dar ar fi fost de preferat ‘o austeritate mai inteligentă şi mai onestă’.

‘Noi am făcut un program fără promisiuni, am vorbit despre un milion de locuri de muncă în patru ani create de economia privată, nu de angajări la stat, am vorbit despre reducerea cheltuielilor, despre deficite care să aibă plafon maxim obligatoriu. Cu ceea ce noi nu suntem de acord este tăierea salariilor bugetarilor la toţi la fel, cu 25%, asta nu a fost o politică de austeritate ci una aberantă şi se poate să nu facem aşa ceva’, a încheiat preşedintele PNL.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: