DNA: Ministrul Laszlo Borbely, implicat într-un dosar de trafic de influenţă (Agerpres & Mediafax))

Procurorii DNA susţin că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care a fost deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs.

Într-un răspuns oficial transmis de DNA către AGERPRES, la data de 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii: Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

‘În cursul anului 2011, învinuitul Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (instituţie aflată în coordonarea acestui minister), cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie’, se arată în răspunsul DNA.

Mediafax – Firma presupus favorizată de Borbely a primit 18 contracte de la „Apele Române” în mandatul acestuia

Firma pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, în schimbul unor lucrări la un apartament, Lescaci Com SRL a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Conform site-urilor de licitaţii, firma Lescaci Com SRL, aparţinând omului de afaceri sătmărean Ion Ciocan, a primit, din 2007, 34 de contracte de lucrări publice de la direcţiile din subordinea Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi alte trei de la complexurile energetice Rovinari şi Craiova şi de la Consiliul Local Zlatna.

Dintre cele 34 de contracte de la subunităţile ANAR, 18 au fost câştigate de firmă în timpul mandatului lui Borbely la Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Valoarea totală a contractelor publice câştigate de firmă din 2007 până în prezent este de 298.938.544 de lei şi 2.307.078 de euro.

Cele mai multe licitaţii câştigate de firma din Negreşti Oaş au fost organizate de Direcţia de Apă Someş-Tisa, nouă la număr. Direcţiile de ape Prut-Bârlad, Jiu şi Siret au declarat câştigătoare firma lui Ciocan în câte cinci lictaţii. Compania a mai câştigat contracte şi de la direcţiile de ape Olt, Banat sau Dobrogea-Litoral, ultimele pentru reabilitarea falezelor, conform aceleiaşi surse.

Direcţia de Ape Someş Tisa a atribuit firmei şase contracte în aceeaşi zi, în 9 februarie 2010. Toate contractele vizau diferite lucrări la cursul râului Vişeu şi au avut valori de 465.609 de lei, 1.900.121 de lei, 376.375 de lei, 479.309 lei, 784.438 de lei şi 920.194 de lei. Aceeaşi direcţie de ape i-a acordat firmei, în 19 august 2009, un contract de lucrări de apărare pe pârâul Tâlna Superioară şi pentru punerea în siguranţă a lucrărilor existente, în valoare de 2.161.180 de lei.

Etichete:, ,

2 comentarii pe “DNA: Ministrul Laszlo Borbely, implicat într-un dosar de trafic de influenţă (Agerpres & Mediafax))”

 1. Rizea-manea Marius 12 iulie 2011 la 7:14 PM #

  Au inceput executiile celor care s-au dovedit a fi nuci prea tari pentru morisca portocalie …Se inlatura posibilii disidenti ,sau macar dispusi a negocia cu opozitia ,iar in Maramures,nu-i de mirare ,avand in vedere faptul ca ,si reformatii incep sa bata in retragere sub presiunea evanghelistilor si a prezbiterienilor …intarata-i drace ,ca muta treaba ai …:))

  Apreciază

  • Gondolin 12 iulie 2011 la 8:17 PM #

   Negresti Oas este in judetul Satu Mare, nu Maramures. 😛
   Dincolo de asta, cred ca a fost un fel de aratare a pisicii catre UDMR (Borbely este secretarul general al uniunii) in vederea verii calde care vine si a inceputului toamnei care s-ar putea sa fie incendiar. Din punct de vedere politic, evident.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: