Agerpres – Victor Ponta: UDMR partener al USL (de dialog…)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că în perioada următoare conducerea USL va avea o serie de întâlniri cu reprezentanţii UDMR pentru a discuta despre revizuirea Constituţiei, despre sistemul electoral, precum şi despre un aşa-numit ‘pact de evitare’ a proiectelor care ar putea duce la tensiuni interetnice.

‘Salut răspunsul pozitiv primit de la UDMR cu privire la un dialog cu USL pe trei teme importante. Prima temă vizează revizuirea Constituţiei – când şi ce anume trebuie să revizuim. Nu ne dorim, însă, ca revizuirea Constituţiei să fie discutată într-un an electoral. A doua temă vizează sistemul electoral. Dorim ca votul de la alegerile locale şi generale din 2012 să fie unul corect. De asemenea, dorim să discutăm şi despre un pact de evitare a proiectelor care ar putea duce la tensiuni interetnice’, a explicat Ponta, luni, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că o minoritate atât de mare cum este cea maghiară ‘trebuie să fie reprezentată politic (…) pentru a nu cădea pe mâna extremiştilor’.  ‘În acest pact de evitare va fi vorba despre orice fel de proiecte care ar putea crea tensiuni – cum a fost cel referitor la reorganizarea administrativ-teritorială. Trebuie să prevenim, să nu creăm tensiuni. Eu consider că oamenii politici serioşi ar trebui să gândească de trei ori înainte de a lansa un proiect. Să îl arunci şi abia apoi să începi să te gândeşti dacă este bun este o practică neserioasă’, a completat liderul social-democrat.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că USL nu îşi doreşte UDMR la guvernare tot timpul, ci ca minoritatea să fie reprezentată, el menţionând că liderii Uniunii au răspuns favorabil invitaţiei la dialog pe teme legate de Constituţie şi regionalizare. Ponta a spus că data exactă a întâlnirii UDMR-USL urmează să fie stabilită după consultări reciproce. Preşedintele PSD a spus că USL va discuta cu UDMR „cum şi când” ar trebui modificată Constituţia, sistemul electoral şi posibilitatea încheierii unui pact pentru evitarea escaladării unor tensiuni interetnice.

Ponta a acuzat „intenţia asumată” a ministrului Teodor Baconschi „de a construi un sistem de fraudare a voinţei electorale a românilor din străinătate”. Preşedintele PSD a criticat şi „iniţiativa negândită şi nepregătită” a preşedintelui Traian Băsescu de a propune reforma administrativ teritorială, despre care a spus că a riscat „să resusciteze monştrii care nu au murit niciodată, ci doar au adormit” după evenimentele din 1990 din Târgu-Mureş.

„Interesul USL nu este acela de a avea tot timpul UDMR la guvernare, ci ca o minoritate de 1,7 milioane de cetăţeni să aibă o reprezentare politică. Fără o reprezentare politică o minoritate de asemenea forţă riscă să ajungă la enclavizare sau să încapă pe mâna unor extremişti de genul Laszlo Tokes”, a mai afirmat Ponta. Ponta şi Antonescu au trimis, în urmă cu o lună, scrisori către UDMR şi grupul minorităţilor din Parlament, pentru discuţii pe revizuirea Constituţiei, schimbarea legislaţiei electorale şi reforma administrativ-teritorială.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Agerpres – Victor Ponta: UDMR partener al USL (de dialog…)”

  1. Anghel Gheorghe 19 iulie 2011 la 4:20 PM #

    Să sperăm că U.D.M.R. vor conștientiza că mai întâi sunt români apoi etnici maghiari,cu anumite rezerve în ceea ce privește voința lor de împărțire administrativ teritorială a Statul Unitar Naţional Român, sunt de acord cu primirea lor în U.S.L. şi ne-enclavizarea lor.
    U.D.M.R. să nu uite că sunt vinovați alături de P.D.L. pentru toate suferințele sociale create de ei şi cameleonii U.N.P.R.
    Măcar acum în ceasul al 12 să se trezească la realitate.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: