Agerpres – Norica Nicolai: În raportul pe Justiţie sunt elemente îngrijorătoare

Raportul Comisiei Europene pe justiţie, prezentat miercuri, este unul de progres, dar cuprinde şi elemente îngrijorătoare care ar putea influenţa procesul de aderare la Spaţiul Schengen, a declarat, miercuri, la Târgovişte, vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai.

”Este un raport de progres, care se înscrie în aceeaşi linie cu celelalte rapoarte care au vizat situaţia din justiţie de până acum. Sunt însă câteva elemente îngrijorătoare în acest raport şi anume lipsa de pregătire pentru punerea în aplicare a noilor coduri”, a precizat Nicolai.

Europarlamentarul liberal a apreciat că noile coduri juridice nu vor putea intra în vigoare până la sfârşitul anului 2011, poate nici anul viitor.

”Eu sunt aproape sigură că nu vom reuşi ca, anul viitor, să avem noile coduri în vigoare, niciunul dintre ele. Aceasta presupunea o logistică la nivelul instanţelor. După noile instituţii şi noile proceduri, nici judecători, nici procurori nu avem suficienţi şi, în continuare, se menţine un deficit de vreo 4.000 de oameni pe întreg sistemul de justiţie, care nu poate fi suplinit nici de computere, nici de proiecte şi programe (…). Nu s-a făcut o pregătire prealabilă a celor care lucrează în justiţie cu privire la prevederile noilor coduri”, a menţionat Norica Nicolai.

În ceea ce priveşte influenţa pe care acest raport ar putea să o aibă asupra procesului de aderare la Spaţiul Schengen, aceasta a spus că România şi Bulgaria vor trebui să mai aştepte. Vicepreşedintele PNL a apreciat că, dacă se va introduce un nou criteriu cerut cu insistenţă de Franţa şi Germania cu privire la corupţie, aderarea s-ar putea amâna cu 10-15 ani.

”În ceea ce priveşte influenţa lui (n.r. – Raportului CE) asupra Spaţiului Schengen, vreau să contrazic optimismul domnului preşedinte Băsescu, pentru că Spaţiul Schengen va fi un proiect de foarte lungă durată pentru România. Deşi se va analiza, probabil, în septembrie, în consiliu (n.r. – Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne), în momentul de faţă, dată fiind situaţia din Uniunea Europeană, şi România, şi Bulgaria vor trebui să mai aştepte (…) Noi nu acceptăm să se modifice tratatul, aşa cum doresc o parte din marile puteri, în speţă Franţa şi Germania, să se introducă corupţia ca şi criteriu, pentru că atunci ar trebui să ne luăm adio de la Spaţiul Schengen. Probabil, în următorii 10-15 ani, am avea, cât de cât, o performanţă ca să reuşim. Dar, şi în actualele condiţii, dat fiind decizia politică, România nu are acces în acest spaţiu în 2011, şi, este posibil şi în 2012, dată fiind situaţia restrictivă din Uniunea Europeană, generată de fonduri”, a mai spus Nicolai.

Norica Nicolai a fost, miercuri, prezentă la Târgovişte, unde a susţinut o conferinţă de presă la sediul PNL Dâmboviţa.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: