Analisti politici despre Monica Macovei si Raportul pe MCV

Zoe Petre: Aprecierile pozitive la adresa DNA și ANI, din Raportul pe Justiție al Comisiei Europene, se bazează pe puternicul lobby pro-Băsescu pe care Monica Macovei și prietenii ei influenți îl desfășoară programatic, la Bruxelles, afirmă analistul politic Zoe Petre, în exclusivitate pentru Inpolitics. ”Alaltăieri, președintele Traian Băsescu era de părere că întreaga justiție este în culpă. Acum, după Raportul Comisiei Europene pe Justiție, șeful statului iese public și elogiază activitatea DNA și ANI. Aceasta în condițiile în care Băsescu beneficiază de un puternic lobby la Bruxelles. Doamna Monica Macovei are prieteni influenți acolo, prieteni care fac totul pentru a ridica osanale puterii. Totuși, Uniunea Europeană nu poate să închidă ochii în fața faptului că, în România, marii corupți nu sunt trași la răspundere”, comentează Zoe Petre.

Dan Pavel: Președintele Traian Băsescu ridică în slăvi DNA și ANI deoarece chiar el dă acestor instituții subordonate o rațiune de a fi, afirmă analistul politic Dan Pavel, pentru Inpolitics. ”Traian Băsescu laudă DNA și ANI, pornind de la Raportul pe Justiție al Comisiei Europene, deoarece aceste două instituții sunt girate chiar de el. O face în ciuda corupției care există și a dosarelor nefinalizate, a lipsei de urmări juridice. Singura rațiune de a menține DNA și ANI așa cum sunt este să le ridice în slavi, ceea ce și face Traian Băsescu. De altfel, uneori ANI face dovadă de exces de zel, și face tămbălău pentru un apartament lăsat de vreo soacră deși noi știm că bugetul de stat este zilnic păgubit de evaziunea fiscală, de cercurile de interese aflate sub umbrela puterii”, comentează Dan Pavel.

Dan Mihalache: Dacă în linii mari Raportul pe Justiție al Comisiei Europene zugrăvfește un peisaj destul de corect al justiției române, factorii de distorsiune se datorează echipei de lobby a Monicăi Macovei, afirmă liberalul Dan Mihalache. ”În realitate, Raportul zugrăvește un peisaj destul de corect al justiției române, un peisaj cu multe tonuri de gri. Că la instanțe lucrurile nu sunt chiar în regulă în ce privește celeritatea proceselor, este o observație validă. Că nici CSM-ul nu s-a demonstrat în timp a fi un factor independent și imparțial în organizarea justiției – și aceasta este o constatare corectă. Sunt însă și mici factori de distorsiune în Raport. Cei care știu cum se scriu asemenea documente înțeleg că e vorba de o nouă victorie a echipei de lobby Macovei. Care are suficient dialog cu funcționărimea de la Comisia Europeană, pentru a strecuta teze care se pot apoi vinde cu succes în țară: de pildă că procurorii au devenit buni, în timp ce judecătorii au rămas nereformați. Sau că problema marii corupții rezidă în tergiversarea dosarelor lui Adrian Năstase, iar nu în întocmirea rapidă a unor rechizitorii pentru cazurile semnalate de media în timpul acestei guvernări. Sarcina echipei de „zgomote” Macovei este ușurată și de faptul că funcționarii Comisiei Europene care se ocupă de justiție și afaceri interne, ca și alte ambasade străine, au doi copii favoriți: Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate. Au fost proiectele lor, s-au investit bani aici și nimănui nu-i place să recunoască că cele două instituții sunt un eșec”, scrie Dan Mihalache, pe blog.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: