Agerpres – Ponta: USL trebuia să se întâlnească cu delegaţia FMI, BM, CE pentru că se pregăteşte de guvernare

Întâlnirea reprezentanţilor Uniunii Social Liberale (USL) cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene era necesară în condiţiile în care USL se pregăteşte pentru a guverna, de anul viitor, a declarat, luni, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta.

‘Am vrut să avem această întâlnire în primul rând pentru că, după înfiinţarea Uniunii, am intrat într-un nou moment politic, Opoziţia este unită, suntem practic în ultimul an înainte de alegeri şi probabil că suntem în ultimul an al actualei guvernări. Din acest moment, USL nu-şi mai putea permite să nu fie profund interesată de ceea ce înseamnă perspectiva economico-financiară a României în 2012 şi în perioada următoare, perioadă în care foarte probabil vom fi noi la guvernare’, a afirmat Ponta.

Potrivit acestuia, şi reprezentanţii FMI, BM şi CE sunt interesaţi ca orice schimbare politică ce se va produce anul viitor în România să nu însemne ‘o impredictibilitate şi o instabilitate economică şi fiscală’.

‘Trebuia să avem această discuţie pentru că, din păcate, relansare economică nu este, noi locuri de muncă nu sunt, investiţii nu există, avem o îndatorare continuă a Guvernului. Noi evident că trebuie să discutăm despre ce înseamnă perspectivele economice în condiţiile în care USL se pregăteşte să vină la guvernare şi să rezolve aceste probleme’, a completat Ponta.

Reprezentanţii USL i-au informat pe membrii delegaţiei FMI, BM, CE că şi-au prezentat proiectul de program economic şi că au propus preşedintelui Traian Băsescu formarea unui comitet anticriză – Putere, Opoziţie şi Banca Naţională a României – care să stabilească de acum ceea ce trebuie făcut pentru economie, pentru a fi mai bine pregătiţi în eventualitatea unor noi crize economice şi financiare.

Victor Ponta a anunţat că USL a ridicat cinci probleme în discuţiile de luni, printre care programul naţional de dezvoltare a infrastructurii prin care patru miliarde de euro ar urma să fie cheltuiţi anul acesta şi anul următor ‘pentru interese electorale’ îngreunând până la anul datoria publică a României cu încă 2,5% din PIB.

‘Am mai discutat despre datoriile Guvernului Boc rezultate din procese pierdute în instanţă cu magistraţi, profesori şi alte categorii de funcţionari publici pe care Guvernul vrea să le amâne pentru 2013. Am spus, în numele USL, că există intenţia şi capacitatea profesională de a sprijini Guvernul actual referitor la absorbţia fondurilor structurale. Ne-am făcut datoria să spunem că Guvernul ne cam minte şi vorbeşte de 10%, am aflat cifrele reale, este vorba de 3% grad de absorbţie. Am asumat în numele USL că vom sprijini iniţiativa lui Boc de a readuce în 2012 salariile la nivelul din 2010, chiar dacă ştim că este doar o iniţiativă preelectorală, am anunţat însă că în 2013 nu o să le tăiem din nou’, a adăugat Ponta.

El a precizat că reprezentanţii USL şi-au arătat totodată disponibilitatea de a discuta cu Guvernul, dar şi cu FMI pentru a nu se rata un moment foarte bun pentru agricultura românească, care se datorează, în primul rând, condiţiilor atmosferice.

‘Avem o producţie agricolă foarte bună, dar, din păcate, o evaziune fiscală uriaşă şi un pericol foarte mare ca producătorii români să nu câştige nimic în acest an. Am propus o schemă de reducere a TVA la produsele agricole. Nu am primit un răspuns imediat, dar ne-am bucurat că nu am primit un refuz de la început’, a explicat Ponta.

Reclame

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: