Terminasem un articol care tenta să analizeze cauzele dezastrului PNL înregistrat pe 11 Decembrie, cu următoarele gânduri:
Faptul că rezultatele acestea, defavorabile PNL, sunt obținute în condițiile în care de data aceasta electoratul urban prezent la vot l-a depășit pe cel rural, este un fapt care ar trebui să îngrijoreze cu atât mai mult Partidul Național Liberal, aruncat astfel, de către propria sa conducere, într-o profundă criză de legitimitate. Pe cine mai reprezintă azi PNL?
În fapt, semnalul de alarmă ar fi trebuit să fie analizat încă din primăvară, când electoratul care a votat Partidul Național Liberal a fost majoritar rural.
Dincolo de asta, când am analizat cauzele altui dezastru, cel de la București, prima cauză identificată a fost criza de identitate prin care trecea PNL:
Partidul Național Liberal are nevoie de o rebranduire ideologic-doctrinară, deoarece ideile ancoră ale naționalism-liberalismului din primele decenii post-revoluționare par a se fi diluat într-o zeamă amorfă din care răsar, din când în când, ciozvârte aburinde de oportunism politic. Partidul Național Liberal și-a pierdut discursul național-liberal de dreapta, iar elementele de discurs folosite în ultima perioadă fie nu sunt de dreapta, fie nu sunt credibile, fie nu interesează electoratul PNL.
Este evident că nu poți să prezinți PNL ca fiind un partid al forțelor vii ale țării, al celor care încarnează spiritul intreprinzător, al clasei mijlocii dar și al elitelor muncii și inteligenței, al valorilor autentice naționale inclusiv al valorilor tradiționale, atunci când tu nu realizezi ceva concret în sensul literei programului tău doctrinar.
În fapt în ultimii ani, PNL nu a arătat în nici un fel că ar avea o doctrină închegată, pe care încearcă să o transpună în faptă. Pe de o parte liberalii au militat pentru valori precum idea monarhică (introducerea coroanei regale pe stema țării, 10 Mai – Sărbătoare Națională) adică valori ținând de dreapta conservatoare și naționalistă. Pe de altă parte când eu personal am propus asocierea PNL în efortul de strângere a semnăturilor de către Coaliția pentru Familie, am fost refuzat net. Semnarea unui acord între PNL și CpF (în toiul campaniei electorale) a fost tardivă, deoarece venea după ce PSD semnase un acord similar, și făcuse deja public sprijinul pe care îl va da inițiativei CpF de modificare a Constituției. S-a pierdut astfel o oportunitate politică și electorală a cărei importanță cu greu poate fi cuantificată. Pe de altă parte în numeroase alte cazuri, propunerile legislative transformate în legi au avut o natură mai degrabă de stânga (sau dacă nu de stânga, atunci erau de protecție socială): mărirea alocației pentru copii, mărirea cuantumului concediului maternal, legea dării în plată – ca să dau câteva exemple. Ceea ce este revelator, pentru poziționarea partidului, este că măsurile de stânga au fost intens mediatizate, în timp ce propunerile de dreapta, naționale, au fost trecutul sub obroc, de parcă ne-am fi rușinat cu ele.
Să mai adăugăm și faptul că Președintele Iohannis (asimilat de mulți cu PNL) a respins legea prin care se acorda titlul de erou național lui Avram Iancu, inițiativă legislativă care venea din partea lui Crin Antonescu, iar PNL a înghițit molcum acest gest? Sau că, în momentul în care același președinte a retrimis Parlamentului Codul Fiscal, contestând una din scăderile de taxe propusă chiar de către liberali, PNL s-a convertit subit la poziția președintelui, votând împotriva propriei propuneri?
Unde a fost tematica de dreapta a partidului în campania electorală? Impozitul unic pe muncă de 16%, unul dintre punctele forte ale programului liberal, a fost abordat ca tematică în foarte mică măsură. Susținerea familiei tradiționale – nici atât. Sprijinirea mediului de afaceri sau a capitalului românesc au fost teme marginale, chiar și comparație cu discursul electoral al PSD. A fost preferat, de către strategii partidului, discursul personalizat: pro-Cioloș și anti-Dragnea, nu un discurs care pleca pe temele mari ale național-liberalismului.
Atașamentul nu doar prin litera statutului la valorile național-liberale, din partea PNL este strict necesară, dacă vrem ca partidul să supraviețuiască și să iasă întărit din perioada de guvernare PSD care ne așteaptă. Dar cine va face această rebranduire și în ce sens? Atât cât îmi dau seama, noul contingent parlamentar este, potențial, chiar mai la stânga decât cel din legislatura 2012-2016. Dar, evident, pentru a avea un răspuns (fie și provizoriu) trebuie să așteptăm viitorul Congres al PNL și să vedem cum va arăta noul leadership.
alte articole pe aceeași temă:
Pai daca a ajuns Raluca Turcan presedinte interimar al PNL,mi-e ca la Congresul PNL sa nu ajunga T.Basescu presedinte…
ApreciazăApreciază
se prea poate. Am ajuns să mă tem de varianta asta…
ApreciazăApreciază
Sunt mai multe, eu v-am zis din cand in cand cate unele. Problema majora (din punctul meu de vedere) este criza morala in care a ajuns acest partid istoric prin calcarea lui in picioare de niste scursuri basiste alaturi de care acum trebuie sa va afisati.
Faptul ca in toata campania l-ati acuzat pe Dragnea cu cuvintele si motivele acelor scursuri n-a fost bine, in special pentru marea cota a celor 7,4 milioane care au venit pe fila PNL la referendum. Discursul cu cuvintele basiste acuzand „condamnarea” lui Dragnea, asociate si lipsa de rosu in obraji sau tremur al barbiei dnei Gorghiu nu cred ca a dat bine. Asta cu coalitia pentru familie dati-mi voie sa cred ca e un flaps pe langa cealalta.
Discursul ala dezgustator si fals, de predicator iehovist ratacit pe care l-am vazut la o adunare din campanie la o sala de sport prin Maramures sustinut de Dolha … mai gretos de atat !? Prost actor, proasta regie, prost scenariu, gretos de fals rezultatul. Sau alea a lui Falca? (https://www.youtube.com/watch?v=ouGBWCS9stc)
Apoi marlania presedintelui de a nu-l invita pe Tariceanu la ceremonia din 1 decembrie … pentru ce !? Tariceanu penal !? Nu cred ca un comportament basist a facut bine la electorii teortic antibasisti ai PNL. Insistenta de a fi jucator si a-i privi de sus si autoritar pe pesedisti, de a face acuzatii nepotrivite la adresa unor oameni care nu au fost condamnati sa care au fost condamnati pe motive care unora par penibile. Mai ales ca la 7 luni de la condamnare, „justitia” n-a fost in stare sa si explice negru pe alb de ce si, mai ales, cu ce probe.
Mai sunt multe dar astea cred ca ar trebui sa dea o mica directie de analiza. Dar nu de catre dna Gorghiu ci de liberali autentici si vechi. Numai ca aia au cam fost striviti sau dati deoparte, nu-i asa?
ApreciazăApreciază
în chestia cu diabolizarea USL vă dau dreptate. Am protestat și eu la mârlănia asta venita din partea conducerii PNL.
ApreciazăApreciază