Mai întâi, să reluăm concluziile articolelor precedente:
(1) Partidul Național Liberal are nevoie de o rebranduire ideologic-doctrinară, deoarece ideile ancoră ale naționalism-liberalismului din primele decenii post-revoluționare par a se fi diluat într-o zeamă amorfă din care răsar, din când în când, ciozvârte aburinde de oportunism politic. Partidul Național Liberal și-a pierdut discursul național-liberal de dreapta, iar elementele de discurs folosite în ultima perioadă fie nu sunt de dreapta, fie nu sunt credibile, fie nu interesează electoratul PNL.
(2) Avem nevoie, în regim de urgență, de creionarea unui program de guvernare realmente de dreapta, care să pună accent pe câteva dintre elementele doctrinare ale dreptei europene. Programul se poate inspira, poate prelua elemente din programul de guvernare lansat de către Cătălin Predoiu precum și din programul prezidențial al lui Klaus Iohannis. Sau nu! Ceea ce este important este ca partidul, prin acest program de guvernare, să se regăsească mai întâi pe el însuși, din punct de vedere doctrinar. În câteva propoziții simple, lesne inteligibile de către electoratul nostru (în primul rând), să spunem cine suntem și ce vrem pe termen mediu și lung.
(3) Să căutăm adecvarea apăsată între cuvinte și fapte. Dacă suntem de dreapta nu doar să o spunem, ci și să acționăm ca atare. Dacă afirmăm susținem clasa mijlocie românească, să luptăm pentru interesele ei. Dacă promovăm elitele, să regăsim aceste elite, cu probleme lor, cu reprezentanții lor, in programele noastre, în activul nostru de partid, în conducerea noastră de partid. Suntem împotriva corupției? Atunci, indiferent de tipul de argumentație folosit, cei condamnați pentru corupție și fapte conexe corupției nu pot să își mai aibă locul în partid, chiar dacă au un sprijin popular și voturi în spate. Suntem anti-PSD? Atunci orice dealuri, la nivel național sau local, sunt scoase în afara discuției.
(4) La București fuziunea a fost întârziată din punct de vedere administrativ-organizatoric, în concluzie candidații Partidului Național Liberal nu au fost susținuți de către propriile organizații (toate bicefale…) cu toată forța umană și materială disponibilă. La București fuziunea nu a fost un succes din punct de vedere motivațional, unii membrii sau simpatizanți (PNL sau PDL) nefiind nici acum, dintr-un motiv sau altul, de acord cu ”Noul PNL” – pe acest motiv, respectivii fie au boicotat munca de campanie și votul, fie au mers mai departe și au votat împotriva PNL, tocmai datorită fuziunii și a culorii politice din trecut a candidatului PNL. Din păcate conducerea centrală nu a făcut mai nimic pentru a accelera procesul de unificare la București (opinia mea este că graficul fuziunii nu a fost corect conceput, încă din startul procesului de unificare), și absolut nimic pentru a liniști temerile celor pe care i-am numit talibanii PNL. Temeri cum că partidul ”lor” este capturat din mers de către foștii lideri PDL – mai activi, mai uniți, mai concentrați pe obiective (în alte zone ale țării lucrurile au stat aidoma, eventual schimbând ”PNL” cu ”PDL”). Lucrurile, în ambele direcții (finalizarea fuziunii și aplanarea divergențelor) trebuie realizate nu doar la București ci și în țară, altfel mașina de război a PNL, în alegerile locale din noiembrie, fa funcționa în regim de avarie.
(5) Partidul Național Liberal trebuie să își asume un set de principii, reguli și proceduri în ce privește recrutarea, formarea și promovarea membrilor de partid, astfel încât să se evite pe cât posibil subiectivismul promovării în diferite funcții (sau candidaturi la demnități publice…), să se identifice personalități cu reale competențe în diferite domenii și să maximizeze folosirea acestor competențe. Înființarea, măcar la nivelul organizațiilor municipale și județene a unor compartimente de Resurse Umane ar putea să ajute la atingerea acestor deziderate.
(6) În primăvara lui 2016, Partidul Național Liberal a plătit pentru propriile sale greșeli și neîmpliniri, dar și în contul unor entități politice (Președintele României, Guvernul Cioloș) față de care a manifestat angajament și fidelitate fără să ceară nimic în schimb sau, când a solicitat ceva, a fost în cel mai bun caz ignorat. Odată cu regăsirea de sine evocată la punctele 1-3, PNL trebuie să să găsească calea cea bună pentru stabilirea unor relații reale de parteneriat cu Președinția și Guvernul. Căci cele două instituții sunt trecătoare în materializarea lor. Adevăratul partener al PNL trebuie să fie cel din partea căruia îi vine, în ultimă instanță, puterea politică: poporul român.
Nu am realizat o analiză completă a eșecului PNL la București (repet, am abordat doar acele aspecte locale care sunt relevante și pe plan național, și ar putea dăuna scorului din alegerile parlamentare), ci doar a celor cauze ale eșecului care mi s-au părut mai importante. Desigur, fiecare dintre concluziile mele este parțială și potențial eronată, datorită limitelor mele (de expertiză, dar și de claritate a percepției – văd lucrurile de prea aproape și în mod subiectiv) dar sunt convins că acest punct de vedere, personal, ar putea să constituie (alături de alte analize, care sunt sigur că au fost și vor fi realizate) un punct de plecare util partidului.
Căci putem să ne despărțim de trecut râzând, dar nu avem dreptul, în numele celor 140 de ani de existență și a milioanelor de români care sunt exigenți cu noi tocmai pentru că așteaptă de la noi fapte, iar nu vorbe, să nu transformăm alegerile locale 2016 într-o oportunitate de analiză și de măsuri care să ducă la creștere sănătoasă a partidului. O creștere prin noi înșine!
Alte articole pe aceeași temă:
https://raduzlati.com/2016/06/06/pnl-dupa-alegerile-locale-2116-i-plus-minus/
https://raduzlati.com/2016/06/07/pnl-dupa-alegerile-locale-2016-ii-unire-vs-talibanism/
https://raduzlati.com/2016/06/08/pnl-dupa-alegerile-locale-2016-iii-povesti-povesti/
https://raduzlati.com/2016/06/09/pnl-dupa-alegerile-locale-2016-iv-cuvantul-si-fapta/
https://raduzlati.com/2016/06/10/pnl-dupa-alegerile-locale-2016-v-resursele-umane/
https://raduzlati.com/2016/06/11/pnl-dupa-alegerile-locale-2016-vi-noi-si-ceilalti/
Trackback-uri/Pingback-uri
[…] cauzele dezastrului PNL la București, concluziile mele, la vremea respectivă, le puteți citi aici. Ceea ce aș sublinia din nou este faptul că victoria majoră a USB, devenit între timp USR, a […]
ApreciazăApreciază