PNL după alegerile locale 2016 (VIII): Addenda

zlatiMulți cititori ai precedentelor articole au reacționat la argumentația mea, punând pe primul loc, în calitate de cauză a eșecului de la București, decizia de fuziune a Partidului Național Liberal cu Partidul Democrat Liberal.

Nu am luat în calcul fuziunea PNL-PDL ca motiv a eșecului colegilor bucureșteni, în primul rând deoarece m-am orientat exclusiv pe cauzele care ar putea fi remediate, ori actul de fuziune este unul permanent. Cine nu îl acceptă, poate părăsi (noul) Partid Național Liberal, dar nici PNL nici PDL nu mai pot reveni pe scena politică sub numele și în forma anterioare fuziunii. În al doilea rând, mă încăpățânez să consider că fuziunea este benefică PNL: cel puținla nivelul principiilor, a adus PNL un plus pe latura conservatoare, adică exact ceea ce eu doream din partea PNL. Nu mai vorbim de plusurile organizatorice și de ponderea sporită în administrația locală (așa cum s-a văzut la alegerile locale recent desfășurate, în Ardeal și Moldova de Nord).

Adevărat, este încă vie amintirea măsurilor anti-populare luate în perioada guvernării PDL, iar reprezentanții de marcă ai PDL din acea perioadă (inclusiv, din păcate, Cătălin Predoiu) suferă încă în planul imaginii publice. Aici este și vina noastră și vina lor, că nu am reușit să explicăm respectivele măsuri – iar acolo unde nu există explicații suficiente, măcar să ne cerem scuze poporului pentru sacrificiile nemotivate la care a fost supus.

Un al doilea reproș care mi s-a făcut este că nu am vorbit destul despre actul de comunicare, act care a fost cu totul deficitar nu doar în campania electorală dar și înaintea acesteia, sau după. NU am abordat pe larg această deficiență a partidului. O defiență majoră, admit, asupra căreia am atras în mai multe rânduri atenția colegilor mei. Pentru că politica, dacă nu se face pe fondul unei comunicări eficiente (în primul rând cu proprii membrii, cu simpatizanții, dar în ultimă instanță cu întreaga societate civilă) transformă politiceinii în niște triste figuri, cerșind voturi în schimbul mimării unui act ratat. Stăm prost cu comunicarea, și asta o spun, în partid, încă de pe vremea fostului lider, Crin Antonescu. Schimbarea de leadership nu a adus, din acest punct de vedere, nici o înbunătățire.

Am atins subiectul comunicării, dar numai razant și pentru că atât am dorit să abordez în spațiul public, restul păstrând pentru dezbaterea internă de partid. Și apoi, dacă abordam subiectul, ar fi trebui să indic și numele acelor comunicatori ai partidului care nu se ridică la nivelul așteptării pe care partidul o pune în ei, când îi trimite la luptă în media. Iar numărul lor este legiune…

Etichete:, , , , ,

4 comentarii pe “PNL după alegerile locale 2016 (VIII): Addenda”

 1. redguy1973 14 iunie 2016 la 11:33 AM #

  Ar trebui ca PNL-ul sa isi schimbe in primul rand leadershipul incepand cu cei doi copresedinti care si-au atins limitele.Alina Gorghiu are un discurs ”anti”(discurs care a avut succes in perioada USL) iar Vasile Blaga reputa victorii atunci cand Traian Basescu si PD/PDL erau pe cai mari.
  PNL-ul ar trebui sa vina cu un program liberal de guvernare ,sa isi mobilizeze electoratul traditional sa vina la vot si sa nu abanoneze acest electorat in favoarea celor care au votat cu USB (acestia au votat cu Klaus Iohannis,iar prin ricoseu simpatizau cu PNL).

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 iunie 2016 la 7:38 PM #

   Cam asta spuneam și eu în articolul meu, ”Concluzii provizorii”.. Mai puțin chestia cu abandonarea electoratului – nu cred că cineva ți-a pus problema să facem cu ochiul altui electorat. Problema este în să că DEJA ne-am abandonat, faptic , electoratul. Căruia nu i-am oferit decât declarații – în cel mai bun caz…

   Apreciază

 2. pozeDECAT 14 iunie 2016 la 9:10 PM #

  Cateodata 1+1 nu face neaparat 2. Ma refer la partea aia cu „comunicarea”. Comunicarea depinde de disponibilitatea electoratului de a asculta. Eu comunic cu dvs ca om politic. Daca vreti sa extindeti aceasta comunicare catre „partid” inseamna ca ma pierdeti pe drum caci eu nu vreau sa comunic cu Blaga, Boc, Predoiu et co. De mult nici nu mai ascult ce spune dna Gorghiu. O chestiune de lipsa de incredere si de lipsa de respect ma impiedica sa fiu parte in aceasta comunicare. Si aici nu este vorba neaparat de masurile pe care le-a luat PDL pe vremea cand erau doar niste slugi umile ale lui Basescu. Este vorba despre CUM le-au luat, anume cu un tupeu de vechil care are liber de la stapan sa scuipe in ochi pe iobagi (rumani, vecini, ba chiar pe mosneni) si sa-i calce in picioare stiind ca nu pateste nimic. Asta ma deranjeaza pe mine, TUPEUL acestor „oameni politici”. Prin urmare, comunicarea n-o pot extinde cu aceste persoane. Despre dna Gorghiu am spus mai demult ca mi se pare o forma fara fond, o persoana frivola cocotata nemeritat in pozitia respectiva. Probabil tot prin acelasi mecanism al plasarii cozilor de topor/marionetelo in locurile esentiale. Deci as spune ca nu comunicarea in sine este problema ci mai curand cine comunica. De exemplu, as spune ca ceea ce spune dl Tariceanu in ultima vreme mi se pare 100% in directia in care vad si eu lucrurile referitor la justitie, la democratie in general. Daca ma puneti sa ascult aceleasi lucruri de la colegul sau de partid dl. Daniel Barbu, va voi spune ca sunt reticent fata de orice mi-ar „comunica” dansul. Cred, prin urmare, ca politica este ca orice bussiness: odata ce clientul se considera inselat, greu mai este convins sa cumpere marfa/serviciul, oricata reclama ar curge in spatiul public. Credeti ca merita sa am incredere in dl. Johannis cand vad ca la CCR a numit-o pe fiinta aia Stanciu dupa ce acolo deja era Daniel Morar? Am incredere in domnia sa dupa ce l-a pus pe Unguent la SIE? Am incredere in domnia sa dupa ce a pus-o din nou pe Kovesi in functie? Cred ca nu, pe principiul ca exact cu cine te insotesti, ala esti.

  Apreciază

  • Radu Zlati 14 iunie 2016 la 11:36 PM #

   Nu spun că nu ați avea dreptate, dar spun că PNL este condamnat să ia niște măsuri. Unele sunt posibile doar teoretic, altele sunt posibile (și) practic. TRebuie să facem – ceea ce putem. Și putem multe Poate nu vă vom recâștiga pe dvtră, dar încă putem recâștiga încrederea multora.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: