Nu pot decat sa clamez ca PNL este cel care a incercat o reforma, care nu se poate realiza intr-o perioada atat de scurta. Un an de zile, in timp politic, sa realizezi o reforma de integritate in partid, sa aduci in fata oameni noi care sa nu-ti vina cu probleme care tin de partea penala, de partea etica, este destul de greu de realizat. Desi a fost un joc destul de riscant pentru PNL, ni l-am asumat, si cred eu ca l-am dus in etapa aceasta destul de onorabil. Am avut candidati care n-au avut niciun fel de problema pe decalogul acela al integralitatii, insa am avut si pierderi electorale.
In general pozitia partidelor politice este exprimata de conducere si deciziile forului de conducere in PNL a fost cat se poate de clare si n-am mimat integritatea. Eu am stiut ca plec in batalia asta pierzand puncte, si am pierdut.
Cam toti primarii care erau pe functie si care au candidat si-au reconfirmat mandatele, avem cativa noi primari in plus. Resita, de exemplu, unde era PSD inainte si am reusit sa castigam mandatul, dar credeti-ma acesta nu e un merit extraordinar al legislatiei. Din pacate, este o deficienta a legislatiei electorale din Romania, pentru ca intr-un tur, primarii in functie si-au reconfirmat mandatele intr-o proportie covarsitroare. In doua tururi de alegeri situatia ar fi fost cu totul si cu totul alta.
PNL isi asuma multe disfunctionalitati la nivelul desemnarii de candidati. La Bucuresti a fost o mare problema. Cand ai peste 70% din candidati oameni noi, oameni care iti respecta niste criterii de integritatre, mi se pare cumva ca ai bifat ceea ce doreste electoratul din Romania.
Faptul e ca ai un dosar civil în instantă ca nu e unul penal, asa cum vrea domnul Ponta sa se inteleaga. Avem un fost prim-ministru cu multe frustrari. Daca nu-l injura pe președintele Romaniei, il injura pe liderul Opozitiei, daca nu-l injura pe liderul Opozitiei, il injura pe Liviu Dragnea. Pe mine ma injura, nu am scapat de dulcegariile sale. Ați vazut cat de obedienta sunt, l-am ascultat, nu am demisionat.
Problema cu integritatea in Romania trebuie tratata la modul cel mai serios. Nu pot sa accept un discurs pe care il practica domnul Dragnea sau domnul Ponta astazi. Daca eu accept ca cine are o condamnare poate sa ramana in politica, atunci eu ajung sa ma simt vinovata.
Imi doresc foarte tare sa vad ca toti isi rezolva problema si n-as vrea sa folosim cazuri gen George Scripcaru,Olguta Vasilescu sau Chereches, pentru a invalida in totalitatea sa discursul anticorputie. Poate trebuie sa explicam mult mai bine de ce n-a functionat mecanismul acesta al institutiilor din Romania.
N-am fost niciodata ministru, dar dl Dragnea a fost. Sa nu-mi spuna mie ca DNA-ul a blocat dezvoltarea, ca din cauza DNA-ului pleaca medicii din Romania.
Din pacate exista abuzuri in orice sistem de justitie din lumea asta. Cu cat numarul lor este mai redus, cu atat poti sa vorbesti despre stat de drept in Romania. Nu o sa vedeti o victimizare publica care mie mi se pare nedemna pentru un om politic asa cum vedeti la PSD. De dimineata pana seara isi rup hainele de pe ei ca sunt victimele abuzului. Nu asa rezolvi problema. Pentru un lider de partid politic, cred ca justitia ar trebui sa fie la nivel de discurs public doar daca ar veni vorba de resursele sistemului judiciar. Ar trebui sa discutam de abuzuri in masura in care organele care ar trebui sa sanctioneze abuzurile, de exemplu CSM, nu-si face treaba. Cred ca toate aceste derapaje din spatiul public ar trebui rezolvate de ei din interior.
Nu exista niciun Costin Borc in PNL. Nu avem niciun membru in acest cabinet. In cabinetul Ciolos nu exista niciun ministru propus de PNL, sustinut de PNL. Domnul Ciolos a fost o garantie suficienta pentru sustinerea acestui guvern.
Acest guvern Ciolos, cu bune cu rele, functioneaza de 6 luni. Este un interval de timp in care poti sa fi Iisus, si nu rezvoli lucrurile in Romania in 6 luni de zile.
Guvernul Ponta a facut foarte multe rele si a facut si cateva lucuri bune. Nu este obligatia mea sa prezint lucrurile bune ale acestui guvern. Este obligatia domnului Ciolos, a fiecarui ministru, sa iasa sa comunice public ce lucruri bune au facut, ce n-au reusit sa realizeze si ce mai au de facut. In opinia mea argumentul zero pentru care a venit sprijinul PNL pentru acest cabinet, a fost contextul politic si social din Romania.
Nimeni altcineva de pe toata scena politica n-a acceptat ideea alegerilor anticipate cand spuneam ca este singura solutie legitima si curata pentru scena politica din Romania. La alegeri anticipate nu se putea ajunge decat ca efect a unei proceduri parlamentare destul de alambicate. Cum PSD n-a fost de acord acum 8 luni de zile, mi se pare fantasmagoric ca astazi, cu cateva luni inainte de alegerile la termen, vrea domnul Dragnea alegeri anticipate.
Va fi un guvern politic asumat de o majoritate parlamentara. Am convingerea ca PNL va face parte din cabinetul care va sustine primul-ministru liberal. Harta asta cu mai putin galben, mai mult rosu, poate fi cel mult o batalie de perceptie cine a castigat alegerile sau nu.
Relatia cu presedinele Iohannis este una perfect institutionala. N-a criticat nicio decizie in PNL. Singurul lucru pe care l-a laudat public, a fost faptul ca s-a facut reforma in PNL.
Comentarii recente