Bihor: Primarii municipiilor şi oraşelor resping participarea la programul „coşul pentru pensionari” (MEDIAFAX)

Primarii principalelor municipii şi oraşe din judeţul Bihor resping implicarea în programul „coşul de solidaritate” pentru pensionari, spunând că nu au bugete şi personal pentru a participa financiar şi apreciind ideea ca fiind pur electorală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, membru PNL, a declarat că nu crede în ideea economatelor, indiferent cui aparţine ideea, şi nu crede că menirea administraţiilor publice locale este să funcţioneze ca ONG-uri, transmite corespondentul MEDIAFAX. „Eu de principiu nu cred în ideea economatelor de niciun fel, fie că este vorba de economatele lui Vanghelie sau ale acestui Guvern, pentru pensionari. Nu cred că menirea administraţiilor publice locale este aceea de a funcţiona ca ONG-uri, fundaţii, asociaţii sau firme. Atribuţiile administraţiilor locale sunt acelea de a administra localităţile”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ilie Bolojan.

Primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, tot membru PNL, a declarat şi el că refuză participarea, în orice fel, la un asemenea program. „În primul rând, Guvernul nici măcar nu explică despre ce este vorba, ştim doar că înaintea anului electoral vrea să pară popular, preocupat de soarta pensionarilor, după ce şi-a bătut joc şi de ei, cum şi-a bătut joc şi de alte atâtea categorii sociale. Pe de altă parte, nu cred că o primărie poate fi obligată să marşeze la orice inventează un Guvern. O primărie are altceva de făcut, nu este nici fundaţie de binefacere, nici firmă de distribuţie a alimentelor”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul municipiului Beiuş.

De aceeaşi părere este şi primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer. „Nici nu mă gândesc la aşa ceva. Nu avem bani nici măcar pentru proiectele de dezvoltare. Iniţiativa Guvernului, sigur, este în nota în care ne-a obişnuit Boc. Guvernului îi vine o idee şi apoi, indiferent că-i bună sau proastă, o bagă pe gât administraţiilor locale. La fel, recent, ne-a băgat pe gât obligaţia de a verifica dacă oamenii îşi încheie asigurările obligatorii de locuinţe, ceea ce înseamnă că noi lucrăm pentru firmele de asigurări”, a declarat primarul oraşului Aleşd, membru PNL.

Nici primarii care reprezintă partidul de guvernământ nu se declară mai interesaţi de proiect. „Primăria Ştei nu se poate implica în asemenea proiecte pentru că nu avem nici bani, nici funcţionari care să deruleze asemenea activităţi”, a declarat Ioan Lucaciu, primarul oraşului Ştei, membru PDL. Primarul municipiului Marghita, Dorel Talpoş, membru PDL, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că nu are fonduri pentru acest program şi nici angajaţi care să se ocupe de el. „De unde să am eu bani pentru aşa ceva? Dacă o să-mi dea Guvernul bani, o să ne implicăm şi noi, dar deocamdată nu avem nici fonduri, nici personal care să se ocupe de aşa ceva”, a spus Dorel Talpoş.

Prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere faţă de acest proiect.

Guvernul a avizat, miercuri, printr-un memorandum, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea „coşului de solidaritate”. Proiectul prevede acordarea lunar, contra cost, dar la „preţul cel mai scăzut posibil”, a unui pachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez. Programul de distribuire către pensionari a unor produse alimentare de bază la preţuri reduse, aprobat miercuri de Executiv, a fost derulat anterior de Guvernul PSD sub forma magazinelor „Economat” şi criticat la acea dată de actualul preşedinte Traian Băsescu, atunci lider PD şi primar al Capitalei

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: