F. Bichir: Biserica şi homosexualitatea

Un nou scandal de homosexualitate loveşte Biserica Ortodoxă Română. Nu vreau să mă pronunţ, pentru că nu s-a dat un verdict definitiv, iar pe preotul incriminat îl cunosc drept un slujitor de nădejde.

La urma-urmei, orice vagabond poate spune orice despre oricine, nu are nimic de pierdut. Cum să te aperi, ce probe în sprijinul tău poţi aduce? La cât de îmbisericiţi sunt copiii ăştia ai străzii, pot recunoaşte un preot aşa cum deosebim noi chinezii între ei. Dar mă rog, la noi verdictele se dau rapid, iar soarta preotului este petcetluită repede: ceva de felul celebrului personaj Batman din reclama genială a lui Bogdan Naumovici. „Ţi-am zis ca-i popa, da’ tu nu, Batman, Batman”. Să fim bine înţeleşi! Nu-l apăr pe preot, dar vreau probe, nu vorbe! Sunt sătul de justiţiari din ăştia care te decapitează în piaţa publică mai repede decât o făceau republicanii francezi.

Scandalurile de acest tip sunt însă un prilej nesperat pentru toţi analfabeţii, ateii şi sfertodocţii să-şi dea cu părerea. „Mda, imaginea Bisericii are de suferit”, spun toate leprele care n-au călcat în viaţa lor într-o biserică. Bieţii necatehizaţi nu ştiu că Biserica nu se ocupă cu imaginea, nu-i vreun SRL care vinde dero sau pastă de dinţi. Nu tot ce aţi învăţat la cursurile de PR sau management se aplică în viaţă. Biserica nu-i cotată la bursă, nu are piaţă de desfacere, concurenţi. Ea se ocupă strict doar cu mântuirea omului, cu sufletele!

Să presupunem că preotul este vinovat. Cu ce scade imaginea Bisericii? Există pădure fără uscături? Poţi culpabiliza o instituţie divin-umană pentru greşeala unui slujitor? Sau te pomeneşti că analiştii ăştia aşa gargaragii şi proşti grămadă vor avea de suferit în mântuirea lor? Oricât de mult ar greşi slujitorii, Biserica al cărui cap este Hristos rămâne infailibilă. Există o multitudine de tratate de dogmatică – dar nu o să fac acum o lecţie de teologie – care demostrează că indiferent de păcatele preotului, Taina Bisericii rămâne validă. Nu degeaba preotul spune la Sfînta Liturghie, dar nu numai: „Auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău”. Şi Sfântul Ioan Gură de Aur spune că: „A preotului este numai a deschide gura, şi harul lucrează”. Culpabilizarea monahilor vine tot dintr-o lipsă de cultură teologică, dintr-o neînţelegere a Bisericii. Un ateu sau un păcătos nu va înţelege niciodată cum unii călugări, hai să nu zicem toţi, îşi respectă jurământul de castitate depus la intrarea în monahism. „Haide, vrei să-mi spui mie că ăia stau aşa, pe uscat, şi nu fac sex”. Exact, însă păcătosul, care e total subjugate de instinctele primare nu poate pricepe în ruptul capului.

„Să faci ce zice popa, nu ce face popa!” e o vorbă proastă din popor, des folosită de toţi tălâmbii, dar neconformă cu mărturisirea ortodoxă. Mult mai frumoasă şi mai apropriată de creştinism mi se pare replica folosită şi Nicolae Iorga, marele cărturar:”De vei vedea preot beat, căzut în şanţ, du-te şi-i sărută mâna şi îndată te-ai umplut de harul lui Dumnezeu!” Iorga nu uita că preotul, ca sacerdot chiar căzut în păcate, trebuie respectat pentru că a ţinut în mâinile sale trupul şi sângele lui Dumnezeu. Aş putea să mai adaug că în Scriptură se scrie negru pe alb că n-ai voie să cântăreşti pe nimeni: „Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi” (Matei 7, 1).

Homosexualitatea este condamnată de religia mozaică, dar şi de toate bisericile creştine. Nu are rost să amintim episodul arhicunoscut din Sodoma şi Gomora.

Cazuri de homosexualitate au mai existat în biserica creştină şi nu de ieri, de azi. Noi suntem încă virgini, dacă pot spune aşa la acest capitol, şi poate şi de aici râvna cu care unii anti-creştini mestecă, râcâie în astfel de scabroase cazuri. Anul trecut, în Grecia, a fost arestat un Mitropolit. Era patron al unui club de gay, dar nu pentru asta a fost reţinut. Ci pentru trafic de droguri. Să mai zică cineva că la noi nu-i încă bine. Biserica Catolică este de ani buni zgâlţâită de cazuri de pedofilie, dar n-am auzit vreun publicist respectabil să vorbească îngrijorat, vezi Doamne, de imaginea Bisericii sau alte bazaconii. Acolo au cuvântul doar cei competenţi, nu urechiştii.

sursa: EvZ

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: