NewsIn: Comentatori politici despre ultima provocare basesciana la adresa USL

Bogdan Teodorescu: Afirmațiile președintelui Traian Băsescu vis-a-vis de situația care se va creea după alegerile din 2012 trebuie citită numai în cheia strategiilor de comunicare, șeful statului încercând să insufle speranță pedeliștilor care, potrivit tuturor sondajelor de opinie, se vor confrunta cu o catastrofă de amploare în alegeri, afirmă analistul politic Bogdan Teodorescu, pentru Inpolitics. ”Declarațiile președintelui Traian Băsescu privitoare la numirea premierului după alegerile din 2012 nu au nici o legătură cu sfera constituțională. Din contră. Declarațiile șefului statului au legătură doar cu strategiile de comunicare. Este singura cheie în care trebuie citită poziția exprimată de Traian Băsescu. De două-trei săptămâni, datele sondajelor interne comandate de opoziție arată faptul că USL câștigă în toate județele, mai puțin în cele în care majoritari sunt etnicii maghiari. PDL nu câștigă nimic. Este o veste foarte proastă pentru întreaga suflare pedelistă. Ori, Traian Băsescu a încercat să dea speranță. Cu alte cuvinte, el a zis că poate câștiga USL cât vrea, el pune premierul pe care îl vrea. Adică, chiar dacă USL câștigă 70%, noi ne trezim tot cu Emil Boc la Palatul Victoria”, explică Bogdan Teodorescu.

Adrian Nastase: ”Intr-o interpretare aberanta a articolului 103 din Constitutia Romaniei, Traian Basescu  ameninta USL ca nu va desemna premierul de la Uniune, chiar daca aceasta va avea peste 50% din mandatele parlamentare. Prima concluzie pe care o pot trage de aici este ca si Basescu se vede nevoit sa recunoasca, implicit,  faptul ca acest rezultat, care reprezinta un cosmar pentru el si PDL, poate fi obtinut de Uniunea Social Liberala. Restul este can-can pentru clientela portocalie, care este acum speriata de pierderea alegerilor. Traian Basescu refuza sa inteleaga un lucru simplu. Daca o formatiune politica obtine peste 50% din mandate, inseamna ca poporul doreste ca acea majoritate sa formeze guvernul (…) Eu insa nu cred ca trebuie sa ne pierdem timpul cu discutii suplimentare despre ce a spus Basescu la acest capitol.  In primul rand pentru ca felul in care a actionat, in trecut,  Basescu este in contradictie cu ceea ce a afirmat el acum. Iata, spre exemplu, Boc este premier pentru ca acelasi Basescu a spus ca este normal ca primul-ministru sa vina de la partidul cu cele mai multe mandate in Parlament. Pe de alta parte, Tariceanu a ajuns premier pentru ca acelasi Basescu a sustinut ca Alianta D.A (!!!) a avut mai multe mandate decat PSD (Uniunea Nationala PSD+PUR care nu era  inscrisa la tribunal, deci inexistenta, in opinia lui Basescu)”, scrie Adrian Năstase.

Stelian Tanase: Când spune că USL nu are dreptul să ajungă la putere chiar dacă este votată de 50% din electorat, Băsescu interpretează fantasmagoric Constituția iar opoziția ar trebui să clarifice public această situația absurdă, prin convocarea celor mai buni juriști din România, susține analistul politic Stelian Tănase, pentru Inpolitics. ”În numele cui vorbește Traian Băsescu?” ”Traian Băsescu interpretează Constituția fantasmagoric. O interpretează noaptea, când este ciufulit. Face ce vrea cu Legea Fundamentală și demonstrează din nou că, pentru el, Constituția este un simplu petec de hârtie. Acum spune că nu aduce la putere o alianță, chiar dacă este votată de 50% dintre români, fiindcă nu există fuziune. A uitat de Alianța D.A. Era alt context atunci. De altfel, Băsescu interpretează Constituția în funcție de datele momentului politic. Altceva nici nu-l interesează. Băsescu plusează ca să își negocieze poziția. Mesajul lui are și rolul de a descuraja prezența la vot. Oamenii vor spune că degeaba votăm noi pe cine vrem fiindcă oricum Băsescu face ce vrea el. Este știut faptul că atunci când prezența la urne este mare, alegerile sunt câștigate de opoziție. Lui Băsescu îi este teamă de suspendare doarece, la numai două săptămâni după instaurarea unui guvern PSD-PNL, demnitatea lui de șef de stat s-ar afla în pericol iminent. Acesta este motivul pentru care face astfel de interpretări absurde, fantasmagorice. Dar, în numele cui vorbește Traian Băsescu? El are doar 11% încredere, ceea ce înseamnă că 9 din 10 români nu vor să mai audă de el. Vine și face interpretări gen Eugen Ionescu, vede absurdul din lucruri. Opoziția trebuie să taxeze dur fanteziile președintelui. USL trebuie să clarifice întreaga problemă public, prin concursul unor juriști de renume, pentru a realiza tot românul ce se întâmplă”

Zoe Petre: Băsescu forțează mâna opoziției într-un moment în care șeful statului, clica din jurul Cotrocenilor și reprezentanții FMI vor să transforme România într-o piață de muncă necalificată, după modelul brevetat de Putin în Rusia, afirmă analistul politic Zoe Petre, în exclusivitate pentru Inpolitics. ”Președintele Traian Băsescu interpretează cum vrea Constituția. CDR a câștigat alegerile ca alianță. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Alianței D.A. Problema este că Băsescu nu mai speră să blocheze procesul înregistrării USL. Acum forțează mâna opoziției. Șeful statului crede că are în față oameni ca el. Suspendarea lui din 2007 a fost o eroare politică dar asta nu înseamnă că a fost un gest lipsit de temei constituțional. A fost o încercare lipsită de temei politic, ceea ce este cu totul altceva. Chiar și cu un guvern PSD-PNL, dacă Traian Băsescu va respecta Constituția, îi va fi greu USL să-l suspende. PSD a încercat asta cu președintele Emil Constantinescu dar s-a lecuit repede. E drept, coabitarea cu președintele Traian Băsescu va fi un coșmar. De altfel, să trăiască uneori vise urâte este vocația partidelor politice. Dar nu ar trebui să fie vocația oamenilor nevinovați. Pentru Băsescu, clica din jurul lui și pentru Jeffrey Franks, guvernarea pedelistă nu este un eșec. Să ne amintim că, atunci când s-a parafat colaborarea cu România, FMI avea mari probleme de credibilitate. Și FMI avea mare nevoie de România, nu numai România de FMI. Băsescu și FMI doresc ca România să fie o piață de muncă necalificată. Nu contează că au făcut praf clasa de mijloc, clasa care este cea mai conștientă de tot ce se întâmplă. Mai bagă mogulii în pușcărie și rămâne cu un popor buimacit care poate fi guvernat până la sfârșitul veacurilor. E mult mai ușor să vedem ce se întâmplă în Rusia lui Putin pentru a înțelege ce planuri are Băsescu în România”, explică Zoe Petre.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: