Transcrierea conferintei de presa sustinute Crin Antonescu, la finalul sedintei BPC, 8 august 2011

Bună ziua! Astăzi am avut o reuniune a Biroului Politic Central, o reuniune lărgită cu toţi preşedinţii organizaţiilor judeţene sau în câteva cazuri, în care nu au fost prezenţi preşedinţii, reprezentanţi ai acestora. Am optat pentru o astfel de reuniune pentru a face inventarul de front, pentru că, aşa cum era de aştepat şi aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, războiul politic din România nu a luat armistiţiu pe motiv de concediu, şi de asemenea pentru a contura mandatul de negociere pentru Partidul Naţional Liberal în interiorul Uniunii Social Liberale, pentru poziţiile comune pe care ştiţi că trebuie să le convenim, să le hotărâm şi să le anunţăm şi o vom face, aşa cum anunţat, aşa cum am programat, la începutul toamnei, în jurul datei de 1 septembrie. Am discutat lucruri care ţin de situaţia politică la zi, am constatat încă o dată, faptul că toate organizaţiile Partidului Naţional Liberal sunt angrenate, inculsiv pe timpul verii, în construcţia la nivel local a formulelor viitoare de candidatură, în principal pentru alegerile locale, împreună cu partenerii din alianţă, cu cei din Partidul Social Democrat, cu cei din Partidul Conservator.

Nimeni nu are nici cea mai mică îndoială că această opţiune, pe care am  facut-o, va fi una câştigătoare şi am pregătit împreună cu preşedinţii organizaţiilor, toate eforturile din perioada viitoare, în încheierea negocierilor, după încheierea negocierilor pentru a putea acomoda, cât mai bine, toţi actorii politici la nivel local în cadrul Uniunii, pentru a putea rezolva posibilele puncte de tensiune care sunt inerente într-o asemenea alianţă, şi de a optimiza formulele pe care, cum spuneam mai departe, vom intra în pregătirea alegerilor  locale.

Pot spune că la acest bilanţ, în care ne-am formulat, repet, şi ţintele sau priorităţile de negociere, am făcut şi un inventar al stării de lucruri la nivelul alianţei în fiecare judeţ. Lucrurile sunt în parametrii normali şi aşa cum, repet, ne-am angajat, în jurul datei de 1 septembrie, aceste negocieri care s-au purtat şi se poartă şi pe timpul verii, vor fi finalizate şi rezultatul lor va fi făcut public.

Trebuie să mai spunem că am constat cu toţii, inclusiv în această perioadă, că guvernul Boc nu are soluţii şi nu are preocupări reale, în afară de preocupările electorale, de diversiunile de un fel sau altul împotriva opoziţiei şi de minciunile cu care ne-am obişnuit, nu are preocupări serioase în faţa crizelor, cu care România se confruntă, în faţa noii faze a crizei financiare şi economice internaţionale, ci dimpotrivă, aşa cum s-a văzut şi din episodul recent al demisiei Ministrului Sănătăţii, prevalează nu preocuparea pentru rezolvarea sănătoasă a problemelor de sistem, din sănătate, ca şi din educaţie, ca şi din ordine publică, ci prevalează interesele electorale, combinaţiile nesfârşite prin care Partidul Democrat Liberal să încerce să păstreze rămânerea la guvernare şi dominaţia asupra vieţii politice din România.

Este foarte clar, cu fiecare zi că, şansele de a-i mai păcăli încă o dată pe români sunt din ce în ce mai mici, este clar, cu fiecare zi, că această guvernare catastrofală, nu are nici un fel de resursă pentru a întoarce în bine situaţia României.

Sunt lucruri pe care noi le ştiam, le constatăm din păcate cu fiecare zi, şi aş spune în legătură cu asta doar că, încă o dată, atunci când sesiunea parlamentară va debuta la începutul acestei toamne, Partidul Naţional Liberal va face tot ceea ceea ce stă în putinţa sa pentru a grăbi îndepărtarea de la putere a actualului guvern şi a Partidului Democrat Liberal. Nu depinde acest lucru în întregime de noi, cum nu depinde de Uniunea Social Liberală, dar nu există nici un fel de dubiu în legătură cu voinţa noastră de a face acest lucru cât mai repede se poate.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a primit, de mai multă vreme, cum ştiţi, apelul nostru pentru discuţii în legătură şi cu situaţia politică a ţării, în legătură şi cu problemele guvernării, în legătură cu legea electorală, în legătură cu problemele organizării sau reorganizării administrativ teritoriale. Nu am primit un răspuns oficial până acum şi este, trebuie să o spun, ca să ştie toată lumea, decizia de până acum a UDMR deci, responsabilitatea de până acum a UDMR.

Noi, o spun limpede, până în ultima zi înainte de alegeri, vom face tot ce va sta în putinţa noastră pentru a scuti, pentru a cruţa România şi cetăţenii ei de cea mai nefericită şi cea mai coruptă guvernare pe care această ţară a cunoscut-o în istoria ei, guvernarea Băsescu-Boc, guvernarea PDL.

Dacă sunt întrebări eu vă stau la dispoziţie, pentru că eu am enunţat în linii mari cea ce am discutat astăzi la reuniunea noastră, dar sigur că s-au mai adunat tot felul de alte teme şi în măsura în care sunteţi interesaţi, vă stau la dispoziţie.

Jurnalist: Domnule preşedinte, în eventualitatea în care UDMR acceptă să numească un ministru la Ministerul Sănătăţii, consideraţi că este un nou refuz pentru Uniunea Social Liberală? După cum probabil ştiţi, UDMR Bihor a înaintat o propunere pentru înlocuirea ministrului Cseke.

Crin Antonescu: Eu nu leg neapărat această chestiune, chestiunea pe care noi am solicitat-o UDMR este una mai amplă, nu ţine de un minister sau altul. Mutările, variantele, propunerile pentru Ministerul Sănătăţii ţin de economia internă a acestei coaliţii din care UDMR face parte în acest moment. Problema noastră este dacă şi când, UDMR înţelege că face parte dintr-o coaliţie care face rău ţării şi care, nici pentru UDMR nu va aduce beneficii de vreun fel. Dar asta este o altă chestiune, nu numirea unui Ministru al Sănătaţii este decisivă în această chestiune. Am mai spus-o însă, cu fiecare zi care trece şi odată ce mergem în toamnă, intrăm în linie dreaptă, este o numărătoare inversă şi pentru UDMR. Dar, repet, aceasta este o decizie pe care o ia conducerea UDMR, după cum hotărăşte de cuviinţă să reprezinte interesele acestei formaţiuni şi interesele celor care i-au dat votul, minorităţii maghiare. Pentru noi important este interesul cetăţenilor români, inclusiv al celor de etnie maghiară.

Jurnalist: O precizare vă rog, dacă ne puteţi spune care este madatul şi care sunt ţintele de negociere în cadrul USL-ului? Până pe 1?

Crin Antonescu: Până pe 1, data pe care, împreună cu Victor Ponta, împreună cu ceilalţi lideri, cu Daniel Constantin, noi am anunţat-o ca dată la care sau în jurul căreia, să facem publice aceste decizii. Nu am să intru în detaliile acestui mandat, pentru că urmează o negociere, este însă un mandat care ţine cont şi de condiţiile generale ale documentului politic dintre noi, deci numărului de candidaturi pentru consilii judeţene şi pentru municipii reşedinţă de judeţ, de care dispunem. Este un mandat care ţine cont de rezultate sondajelor de opinie pe care, în această vară le-am făcut, este un mandat care ţine cont de încercarea rezonabilă de a armoniza şi de respecta interesele acestei formaţiuni, acestei alianţe politice înainte de toate şi după aceea, sigur, ale fiecărui partid.

Jurnalist: Şi un comentariu, vă rog, privind refuzul preşedintelui Băsescu de a nominaliza un premier în cazul în care USL câştigă la alegerile parlamentare?

Crin Antonescu: Am făcut aceste comentarii şi ele rămân valabile, de altfel nu le-am făcut numai eu sau Victor Ponta. Au fost reactii cvasiunanime, chiar de la oamenii care sunt în afara jocului politic, de la jurişti, şi am văzut reacţii reţinute sau surprinse până şi de la confraţi de-ai dumneavoastră, de la jurnalişti, îndeobşte încântaţi de năzbâtiile săptămânale sau lunare ale domnului Băsescu. Au fost până şi dânşii contrariaţi şi nu au putut lua în serios o asemenea variantă. Îmi menţin convingerea că aceste declaraţii nu sunt expresia unei intenţii serioase, ci fac parte din încercarea, încă una, diversionistă, de a destabiliza cumva, de a demobiliza, de a reduce încrederea celor din Uniunea Social Liberală şi mai ales a susţinătorilor noştrii, a oamenilor care îţi pun speranţa în noi, că această alternativă are şanse foarte mari de câştig. Şi până la urmă, este o declaraţie care chiar nu merită luată în seamă, pentru că este semnificativă sub un singur aspect ,pe care îl repet, şi anume că, prins în acest joc electoral, preşedintele ţării îşi permite ceea ce nu are nicicum voie, din nici un punct de vedre să îşi permită, şi anume să spună că votul românilor nu ar conta.

Jurnalist: Domnule preşedinte, vroiam să vă întreb cum vedeţi perspectivele României în contextul economic internaţional, pentru că au căzut bursele, a scăzut ratingul SUA, cei din G7 s-au întâlnit. Mulţumesc.

Crin Antonescu: Sigur că ştirile nu sunt bune nici pentru România, sigur că nu putem să fim relaxaţi, contrapunând imaginea unui Obama îngrijorat, ba chiar la strâmtoare, imaginea unei economii americane care, pentru prima dată în istorie, cred, scade în rating şi imaginea unui Emil Boc din ce în ce mai vesel, cu o economie din ce în ce mai înfloritoare, cu o recesiune la timpul trecut şi cu perspective din ce în ce mai frumoase în materie de inaugurări. E clar pentru oricine că, aceste şocuri din economia mondială, nu au cum să nu se repercuteze nefast şi asupra României ca şi asupra tuturor ţărilor din Europa, cel puţin. Dacă ne gândim doar că, şansele României la producţia pe export, care au marcat, măcar cifric, acea creştere minoră, dar au marcat-o, au semne de întrebare foarte serioase în momentul în care economiile mari, pieţele mari unde exportăm, se contractă, numai aceasta şi ne dă de gândit. Pe de altă parte, nu avem cum împărtăşi nici autosatisfacţia premierului Boc, în sensul că, datorită genialei idei de a tăia salariile bugetarilor, acum România este foarte sănătos aşezată, din punct de vedere economic şi poate e ca o ambarcaţiune foarte solidă, despre cârmaci ce să mai vorbim, care poată să străbată furtuna şi chiar uraganul crizei. Nu, România este în continuare fragilă şi este fragilizată de propriul ei guvern, de proprii ei administratori, care în continuare alocă fără discernământ banul public pentru a-l folosi în mod corupt în scopuri clientelare.

În continuare, România este fragilizată de dezechilibrul pe care puterea de cumpărare redusă îl generează în piața internă, tăind iarăși șanse, pe lângă cele de la export, în piața internă și, de asemenea, fragilitatea instituțiilor pe care regimul Băsescu-Boc le-au adus în stadiul pe care-l cunoașteți.

Deci, cred că România are nevoie, în continuare, sau mai mult decât oricând de guvernanți și administratori responsabili, serioși, fără demagogie, fără populism, însă aceștia nu pot fi Traian Băsescu, Emil Boc și asociații lor pentru că, între noi fie vorba, acest președinte care vorbește de multe ori, așa de corect, de altfrel, în principiu, împotriva populismului, împotriva demagogiei, pentru responsabilitatea politicienilor, a fost primul demagog, și primul populist al țării și primul mincinos al țării în campania prezidențială, din 2009, când a negat criza, când a făcut promisiuni iresponsabile, când a promulgat în mod iresponsabil legi asupra cărora guvernul de atunci, Guvernul Tăriceanu, i-a atras atenția că pot genera mari probleme la nivel bugetar și la nivel economic.

Deci, cred că vom avea în continuare probleme și oricum guvernul care într-o bună zi, cel mai târziu într-un an, va veni după pedeliști și după Boc va avea probleme foarte foarte serioase și va avea foarte mult de tras și cu o datorie enormă, lăsată în spate de același guvern, fără niciun rost, fără să se simtă nimic semnificativ la nivelul investițiilor, la nivelul creșterii economice, la nivelul dezvoltării. 

Jurnalist: Domnule președinte, vroiam să vă întreb, pentru că ați lansat data de 1 septembrie, înțelegem că 15 august nu va fi o dată la care procedura sondajelor să fie gata?

Crin Antonescu: Nu, sondajele sunt gata. Sondajele sunt gata. Noi am și deschis discuțiile despre aceste subiecte. Eu am vorbit de data de 1 septembrie ca data la care noi să avem negocierea încheiată, la care forurile partidelor noastre să valideze această formulă care se va negocia și la care să o putem anunța public și să ne apucăm de treabă. 

Jurnalist: Și, practic, 1 septembrie va fi data anunțului oficial și a sondajelor și a rezultatelor negocierilor, nu vor fi…

Crin Antonescu: Nu avem treabă cu sondajele. Despre sondaje a vorbit cine a vrut și cine n-a vrut, cu date reale sau mai puțin reale. Sondajele acestea au fost, am spus-o de la bun început, au fost, au avut destinație internă, au avut darul de a ne lămuri, pe noi, pe partenerii noștri, cum stăm în diferite județe, cum stau diferiți candidați și cum să găsim formulele cele mai eficiente, din punct de vedere electoral, pe care USL-ul să le arunce în luptă. Am văzut aceste sondaje, le-am discutat, le-am comparat, în unele cazuri ne-am mirat, dar, până la urmă, deciziile sunt acestea și ele vor fi anunțate public, asta e ce contează și nu sondaje. Acum că mulți colegi, unii din PDL, alții din PSD, au dat publicității la nivel local aceste sondaje, le-au însoțit cu neprețuitele lor comentarii, e o chestiune care ține, repet, de decizia fiecăruia. Eu cred că n-a fost cea mai fericită decizie pentru că ideea și efortul nostru, al tuturor, este de a compatibiliza, de a armoniza, de a atenua colții competiției, care este firească, dar vom face acest lucru, vă asigur, nu există niciun fel de dubiu și președinții partidelor din USL și ceilalți membrii ai conducerii acestor partide gândesc lucrurile la fel, văd lucrurile la fel și acționează și, cum ați văzut, acționează într-un mod care nu prea s-a mai observat în cadrul altor coaliții care au existat până acum și am spus și, iată, azi o spun și mai încrezător, aceasta este o coaliție care va avea altă soartă și va fi altfel decât coalițiile care s-au făcut cu diverse prilejuri și cu diverse formațiuni politice până acum. 

Jurnalist: Aș dori să vă întreb, dacă îmi permiteți, am citit un comunicat al UNPR care anunța că trei viceprimari de la Hunedoara și 185 de consilieri locali se vor înscrie în UNPR până la alegeri. Din câte știu eu, sunt cel puțin 15 astfel de cazuri. Aș fi vrut să vă întreb dacă aveți cunoștință de ele pe plan local și cum le manageriați?

Crin Antonescu: Nu pot să confirm sau să infirm acest caz. E limpede că Partidul Democrat a ajuns într-un asemenea hal în ochii românilor încât, astăzi, racolările nu se mai fac pe Partidul Democrat. Ba chiar, cum e cazul domnului Solomon, înțeleg, la Craiova, nici cei care sunt, nu pot să zic de la mama lor, că totuşi pesedist a fost, nu, domnul Solomon, dar , în fine, care erau în PD, nu mai rămân acolo, se duc la UNPR. UNPR este virgina acestei coaliţii şi poate chiar că este Albă ca Zăpada, nu știu. Domnul Băsescu dirijează, să spun așa, efortul de război și dezertorii către UNPR și probabil că lucrul ăsta va continua. Acum, eu nu stau și nu stă nimeni să numere, ca la intendență așa, cifrele din comunicatele domnului Oprea sau cine le mai dă de la UNPR. Noi știm că oamenii aceștia, transfugii aceștia, care sunt luați cam cu arcanul așa la UNPR sau unde mai sunt luați, nu iau și voturile cu ei. Deci, orice ar face domnul Băsescu și domnii săi asociați, ei pot să constrângă un primar, un consilier să treacă de voie de nevoie, de drag, de nedrag la ei, dar nu pot lua și voturile românilor și cred că lucrul acesta se va vedea.

De asemenea, pentru că veni vorba de astfel de confruntări, weekendul viitor, împreună cu Victor Ponta, voi merge și în Neamț și în Maramureș, în cele două colegii unde au loc, în 21 august, alegeri și vom încerca și vom reuși să ne mobilizăm toate forțele pentru că, din nou, așa cum probabil știți, se joacă tare și urât în aceste alegeri, așa cum știe PD-ul să joace cu marfa la vedere și cu încălcarea tuturor legilor la vedere. S-ar putea, o spun încă o dată, ca mita electorală pe față și cu implicarea unor instituții sau unor oameni din instituții ale statului să fie odată și odată, și nu peste foarte multă vreme, obiect de anchetă penală și să se pedepsească cu pușcărie, așa cum scrie la lege, pentru că poate au uitat: e pușcărie.

Jurnalist: Domnule președinte, există judeţe în care acea propunere privind candidaturile comune până la ultima localitate în ceea ce privește numărul de locuitori să fi prins contur? V-au anunțat președinți că vor să meargă pe liste comune?

Crin Antonescu: Sunt puţine cazuri în care toate localităţile dintr-un judeţ să aibă candidați comuni. Nu exclud o asemenea posibilitate, dar va fi excepție pentru că logica electorală şi realitatea arată că trebuie să ne adaptăm în funcţie de candidaţi, de altele… Probabil că vor fi județe în care se găsește cu cale că e mai bine să fie mai multe localități cu candidați comuni, și e foarte bine. Vor fi judeţe în care candidaturile vor fi splitate, separate şi, iarăși, e foarte bine. Asta este o chestiune care ține și de experiența, de discernământul liderilor locali, și ai noștri, și ai PSD-ului și ai PC-ului, și am deplină încredere că vor găsi soluțiile cele mai bune.

Jurnalist: De-a lungul timpului, de când s-a înființat Uniunea, noi am tot scris despre filialele în care sunt probleme între PSD și PNL. Dumneavoastră ne-ați mai certat. Acum ne puteți spune care sunt județele în care există simbioză perfectă între președinți?

Crin Antonescu: Între președinții de organizații? Domnule, simbioză perfectă, acum știți foarte bine că aici lucrăm cu oameni în carne și oase, în plus, români, adică, așa cum suntem toți, psihologii speciale, personalități accentuate. Nici într-un partid nu există simbioză perfectă între oamenii care sunt colegi de atâția ani, dar există, aş putea să spun, o majoritate a judeţelor în care președintele de la PNL și președintele de la PSD, că în principal despre ăștia cred că vorbiți, au găsit foarte repede un mecanism de comunicare și de conlucrare care e deja foarte bun. Pot să spun o majoritate dintre județe, asta neînsemnând că au devenit cei mai buni prieteni pe viaţă sau că, în fine, sunt trup și suflet. Sunt oameni, sunt parteneri, care funcționează rațional pentru a câștiga și unul și altul.

Jurnalist: Vă rog să comentați, Stelian Tănase scrie pe blogul său că preşedintele Traian Băsescu este în căutarea unui premier și că n-ar avea altă variantă mai bună decât Dinu Patriciu. Un scenariu care, spune Stelian Tănase, nu e SF. Dumneavoastră cum vi se pare?

Crin Antonescu: Eu nu doresc să mă angajez în polemici futile, deci, cu mize mici. Sigur că cine e prim-ministru în această țară e un lucru important. Pe cine găseşte amator domnul Băsescu, mie nu mi se pare un lucru important. Chiar dacă, mă rog, e o tensiune care nu scapă nimănui și sigur care, chiar materializată în apariţia pe frontul acesta de care vorbeam a unei noi unități spectaculoase, artileria domnului Patriciu, dar apărută la o știre a domnului Băsescu, totuşi eu continui să am în această privință o părere care nu-mi permite să spun că domnul Dinu Patriciu ar putea fi un al doilea Boc. Deci, eu cred, în principiu, că Băsescu nu poate să găsească sau să caute un alt prim-ministru decât pe cineva ca Emil Boc, și cred că nu se gândește la Dinu Patriciu. Acum, sigur, Dinu Patriciu, trebuie să spun, în ciuda marilor mele rezerve, cred că ar fi un prim-ministru mai bun decât Boc, măcar că ar fi nou, ar fi lumea curioasă, poate ar avea încredere. Nu cred însă că este o discuţie serioasă și, probabil, că dacă domnul Băsescu ajunge la concluzia că e o variantă, atunci nu poate fi vorba să vă spun cu siguranță decât despre un nou prim-ministru PDL sau poate în calitate de tehnocrat. Da’, asta totuși discutați cu domnul Stelian Tănase care, poate că nu e SF chestia asta, dar nu uitați că Stelian Tănase este scriitor, și încă unul bun, și de la ăștia poți să te aștepți la orice în materie de imaginație.

Dacă nu mai aveți alte propuneri de prim-miniștri, vă mulțumesc.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: