Crin Antonescu la Subiectiv – 08 august 2011 (transcriere + inregistrare video)

Răzvan Dumitrescu: Bună seara, bine v-am găsit la „Subiectiv”! Astăzi, Bursa din România a avut cea mai proastă zi din ultimele 15 luni şi a înregistrat şi cel mai sever declin din întreaga regiune, dar Boc dansează. În America, Bursa a deschis în scădere abruptă şi a provocat scăderi în lanţ la cele mai importante burse din lume, dar Boc dansează. Tot în Statele Unite, Standard & Poor’s a scăzut ratingurile celor mai importanţi creditori mobiliari, dar Boc dansează. Uşor-uşor, la noi începe să se repete scenariul din 2008, la Bucureşti primim asigurări că suntem pregătiţi să facem faţă unei noi crize, de aia Boc dansează. Îl veţi vedea în scurt timp pe Traian Băsescu în 2008 cum reacţiona el atunci în faţa crizei. Ei bine, la fel se comportă astăzi cei de la putere. E practic acelaşi discurs şi ne arată nouă că n-au învăţat nimic din greşeli. Invitaţi la „Subiectiv” – Crin Antonescu, preşedintele PNL, şi Victor Ciutacu, redactor-şef „Jurnalul Naţional”. Chiar în acest moment, preşedintele Barack Obama ţine un discurs şi nu e deloc de bine ce se întâmplă acolo. Cei care ne conduc, domnule Antonescu, conştientizează ce se întâmplă în America şi ce vine de acolo? Credeţi că îşi dau seama?

Crin Antonescu: Cred că nu, pentru că, aşa cum ni se arată, nu face parte nicio secundă din sfera lor de preocupări ce se întâmplă în America sau chiar mai aproape. Asta se petrece pentru că nu au comportamentul impus de funcţiile pe care stau, gradul de responsabilitate impus de aceste funcţii şi continuă să se comporte exclusiv în cheie electorală. Noi am ascultat acum doar câteva fraze din discursul preşedintelui Obama, pesemne însă că şi restul intervenţiei sale – spun asta pentru că am urmărit discuţiile din ultimele săptămâni din Statele Unite – sunt mesaje adresate într-un moment dificil naţiunii americane. Nu cred că-l vom auzi înjurându-i pe republicani, nu cred că-l vom auzi lăudând performanţa extraordinară a propriului său executiv, ci va vorbi în termeni fundamentali despre mize de amploare naţională. La noi, sigur că vă reamintesc doar, foarte repede, că, spre sfârşitul lunii mai, cred, nu mai ştiu exact, dar cu ceva vreme în urmă, atunci când noi am fost la Cotroceni în mod excepţional împreună cu Victor Ponta pentru a avea un dialog cu puterea, cu preşedintele, am vorbit despre iminenta agravare a situaţiei economiei mondiale, despre gravitatea acestei situaţii şi am propus, între alte câteva lucruri pe care le-am putea face în ciuda disputei politice, un soi de comitet anticriză. Şi lucrul acesta a fost tratat în derâdere, a fost respins, iar reacţia de astăzi a premierului Emil Boc cel puţin este aceea pe care o vedeţi, una aproape veselă şi cu o savuroasă inconştienţă mulţumirea că alţii au încurat-o şi că noi stăm foarte bine, graţie operei sale de guvernare.

            Emil Boc: Cu echilibru şi prudenţă, putem trece prin această perioadă dificilă, dar este extrem de important ce se întâmplă în jurul nostru, pentru că, din perspectiva României, lucrurile în ţară sunt sub control, dacă nu realizăm vreun exces sau nu facem vreun pas înapoi pe linia reformelor.

            Gheorghe Ialomiţianu: Trebuie să fim puţin îngrijoraţi, pentru că economia României este dependentă de economiile altor ţări, dar eu cred că suntem într-o situaţie bună, că am fost prudenţi.

            Mugur Isărescu: Suntem şi pregătiţi şi cu arma la picior. Avem date care arată o temperare a presiunilor inflaţioniste din partea preţurilor unor materii prime agroalimentare.

Răzvan Dumitrescu: Eu sunt curios cum arată arma asta la picior sau e arma cu care te împuşti în picior. Oamenii ăştia sunt relaxaţi, sunt inconştienţi sau sunt puşi pe manipulare? Domnule Antonescu şi apoi Victor Ciutacu… Cele trei variante, am dat trei variante posibile, dacă o aveţi pe a patra…

Crin Antonescu: Cred că domnul Boc este inconştient, cred că domnul Ialomiţianu în afară de a debita câteva adevăruri foarte banale, cum că e bine să fi precaut în viaţă, în general aşa, şi să nu exagerezi, nu cred că ne poate spune, şi cred că domnul Mugur Isărescu – despre care nu se poate crede că e în situaţia domnului Boc sau a domnului Ialomiţianu, dimpotrivă, cred că are o anumită linie pe care o urmează, dar pe care n-aş putea-o decripta eu acum. Cert este că domnul Isărescu, care era totuşi de ani buni pentru noi un punct de reper cum-necum în contrast prin stabilitatea sa cu peripeţiile guvernelor, s-a însoţit din nefericire cu actuala putere în câteva prognoze cât se poate de eronate şi în câteva încercări de a cosmetiza o realitate care e cu totul alta decât cea descrisă de anumite cifre luate separat.

Răzvan DumitrescuVictor Ciutacu, sunt relaxaţi, sunt incompetenţi sau sunt puşi pe manipulare?

Victor Ciutacu: Mie mi se pare că sunt inconştienţi şi puşi pe manipulare în acelaşi timp. Păi, am început emisiunea cu discursul preşedintelui Obama. De când s-au dat mugurii noii crize sau ce trăim noi zilele astea, aţi auzit vreun discurs public la tribună al unui înalt oficial român, fie că se cheamă el preşedintele Băsescu, premierul Boc, cine vrei tu? Eu, unul, n-am auzit, poate mi-a scăpat mie, deşi m-am uitat la televizor.

Răzvan Dumitrescu: Avem nişte discursuri din 2008, o să le vedem imediat.

Victor Ciutacu: Nu, eu vorbesc de acum. Omul ăla dă un semnal pentru poporul american şi dă un semnal la două zile după ce l-a dat pe precedentul, da? Păi, la noi, unul se duce la televiziuni de cartier, înjură opoziţia şi anunţă mărirea salariilor, respectiv cea mai înaltă funcţie din stat, omul al cărui nume mi-e şi silă să-l pronunţ în seara asta. Celălalt dă declaraţii pe la toate colţurile pe unde apucă, zici că nu-i şeful executivului. Mai ţin minte că acum vreo lună de zile se făcuse oficial şi zicea că gata, s-a terminat cu declaraţiile pe colţ de masă. Acum văd că pe unde prind ăştia, pe vreun colţ de parc, pe undeva repede bagă capul în ecran şi zice ceva, iar Ialomiţianu, săracul, nu e din film, dar în schimb ne ceartă doamna Udrea că nu vorbim despre criză. Îi dau o veste proastă doamnei Udrea. Dânsa e plătită de la bugetul de stat, puţin pentru gusturile domniei sale, ca să se ocupe şi de treaba asta, cu criza. Guvernele se ocupă cu criza. Şi, apropo de domnul Isărescu, zicea domnul Antonescu că s-a însoţit cu ei, s-a însoţit şi în manipulare cu ei domnul Isărescu, şi domnia sa, şi toţi călăreţii domniei sale de acolo, din Banca Naţională. Am auzit nişte declaraţii făcute de oficiali ai Băncii Naţionale, spre exemplu l-am auzit pe fostul meu şef şi coleg Adrian Vasilescu spunând că trebuie să fim foarte prudenţi cu cheltuielile bugetare şi să nu mărim salariile. De parcă nu Băsescu zisese că măreşte salariile şi de parcă Crin Antonescu şi cu Victor Ponta puteau să mărească salariile, din opoziţie.

Răzvan Dumitrescu: Poate că domnul Vasilescu le pune piedică şi-i împiedică să mărească salariile pe care ei spun că le măresc.

Victor Ciutacu: Iartă-mă, eu am fost câteva zile plecat din ţară. S-a schimbat în România, măreşte opoziţia salariile bugetarilor, cât am fost eu plecat din ţară?

Răzvan Dumitrescu: E o temă manipulatorie şi asta, poate fi.

Victor Ciutacu: Dumneavoastră măriţi salariile, iertaţi-mă?

Crin Antonescu: Nu mărim salariile şi, pentru că aţi adus aminte, mai lipseşte ceva din discursul oficialilor băncii, care tot abordează subiectul ăsta. Păi, când e vorba de risipă, dânşii se referă totdeauna la o eventuală mărire a salariilor, dar de banii publici care se cheltuiesc cu nesimţire, cu iresponsabilitate în chip corupt niciodată nu se vorbeşte. Or reducerea cheltuielilor bugetare nu înseamnă doar tăierea salariilor, aşa cum ni s-a tot explicat.

Victor Ciutacu: Vă amintesc politicos, şi am să tac pe subiectul ăsta, că, în lumina reglementărilor Băncii Central-Europene, după un an de aşa-zisă austeritate, salariile de la BNR sunt singurele din sistemul public care au revenit la nivelul de dinainte.

Răzvan Dumitrescu: Poate pe bază de merit.

Victor Ciutacu: Domnii de la BNR ar trebui să ne dea lecţii de austeritate când or simţi-o şi dânşii.

Răzvan Dumitrescu: Ei ne dau în fiecare zi câte o lecţie, ei, cei de la putere.

Victor Ciutacu: Este Banca Naţională a Belgiei sau a României?

Răzvan Dumitrescu: A României.

Victor Ciutacu: Toată România este afectată şi Banca Naţională nu? Întreb şi eu. Atenţie, am văzut o colecţie de declaraţii, acolo fiind cât de cât cei mai mintoşi în domeniul acesta economic din ţară, poate le-o da o primă că sunt mai mintoşi decât neghiobii ăştia care vorbesc la televizor în calitate de oficiali ai statului român.

Răzvan Dumitrescu: Să nu se înţeleagă că mintos = mincinos. Nu, mincinoşii sunt într-o parte, mintoşii sunt în altă parte.

Victor Ciutacu: Domnule Dumitrescu, dumneavoastră şi noi toţi aici avem pretenţia că facem emisiuni pentru un public cu IQ peste medie, da?

Răzvan Dumitrescu: Categoric.

Victor Ciutacu: Adică…

Răzvan Dumitrescu: Dar poate că vrea cineva de la PD-L să intre în direct.

Victor Ciutacu: Iertaţi-mă, eu nu pot să mă adresez idioţilor, oricât m-aş strădui.

Răzvan Dumitrescu: Vreau să prezint altceva. Am văzut, domnule Antonescu, nişte declaraţii de astăzi ale oficialilor români. Seamănă din ce în ce mai mult cu cele din 2008, care bagatelizau criza şi care ne făceau iresponsabili pe noi, cei care spuneam că vine criza. Ia să-l vedem pe Băsescu din 2008.

            Traian Băsescu, noiembrie 2008: Sunt în mod categoric în profund dezacord cu cei care propovăduiesc apocalipsa. România are mijloace să strunească această criză.

            Traian Băsescu, septembrie 2009: Se pare că ieşim din recesiune. Avem în septembrie, faţă de august, o creştere a producţiei industriale cu 21,3%, construcţii cu 13,2%.

            Traian Băsescu, septembrie 2009: Nici guvernul, nici eu, nici Banca Naţională nu ne-am propus să scoatem ţara din criză, pentru că nu se poate. Criza economică este o criză globală, iar România este dependentă de ce se întâmplă la nivel global.

            Traian Băsescu, septembrie 2010: Eu trec prin criză, ca şi furtunile când eram pe mare, cu fruntea sus, şi nu cu capul plecat.

            Traian Băsescu, septembrie 2010: Sunteţi mai pesimistă decât mine. Spuneţi criză maximă, maximumul crizei a fost depăşit.

            Traian Băsescu, septembrie 2010: Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză.

            Traian Băsescu, 6 februarie 2011: România nu va mai trage ultima tranşă de la Fond.

Răzvan Dumitrescu: Domnule, aşa a început totul. Pe 25 septembrie 2008 Băsescu spunea aşa: „Criza financiară din Statele Unite nu va atinge România”. Comparaţi cele spuse atunci cu ce auziţi acum de la Ialomiţianu, de la Boc, domnule Antonescu.

Victor Ciutacu: Două declaraţii pe care le-aţi omis, nepermis, pentru luminarea opiniei publice. Tăriceanu, care ne îndemna să ne cumpărăm case în America în 2008 şi Vlădescu – citez din memoria telefonului mobil – mugurii revenirii economice sunt vizibili.

Răzvan Dumitrescu: Să mai ai încredere în cei care conduc, vreodată, după ce vezi colecţia asta de declaraţii?

Crin Antonescu: Nu trageţi concluzia că, dacă aceşti conducători se comportă aşa, orice conducători am avea vreodată vor fi tot iresponsabili sau manipulatori.

Victor Ciutacu: Asta nutrim şi noi nădejde.

Crin Antonescu: Trebuie să nutrim nădejdea, că altfel ne lăsăm. Sigur că domnul Boc, prin excelenţă, asta a făcut toată viaţa din tinereţe, se comportă ca un politruc, şi atunci nu este preocupat de faptul că ţara pe care o conduce la nivelul de prim-ministru ar putea avea ceva probleme din grozăviile care se anunţă de peste ocean şi de dincoace de ocean şi cam ce i-ar trebui acestei ţări care să poată să înfrunte un nou val de criză, cert de data asta, nu mai este vorba de prognoze, care circulă de câteva luni.

Răzvan Dumitrescu: Pot fi bănuiţi că nu ştiu ce vine de acolo sau atâta pot?

Crin Antonescu: Domnul Boc nu are decât o preocupare şi, aşa cum l-am văzut pe domnia sa, cum vedem şi anumiţi membri ai cabinetului, ministrul muncii în principal, ieşind în comunicare publică, într-o ţară ca România, ca să vorbească de mine, de Ponta, de ce mai face USL, de cum o să pierdem în nu ştiu ce comună, în loc să vorbească de temele mari cu care ar trebui să se ocupe, acum domnul Boc încearcă să ne vândă următoarea idee şi toată propaganda lor: domnule, uite, a venit un moment foarte greu pentru toate ţările, de la Statele Unite până la Italia, numai noi care am fost atât de deştepţi şi am făcut mari reforme în România nu o să avem de suferit. O dată că, a nu ştiu câta oară, dânşii confundă tăierea aberantă, fără discernământ, a tuturor salariilor bugetarilor cu 25% cu ideea de reformă, pentru că ei vreo altă reformă nu au făcut sau vreo altă acţiune, dacă asta poate fi numită reformă, în al doilea rând, faptul că, dacă, să zicem, o ajustare necesară, chiar dacă nu în această formă, dar, în fine, una peste alta, văzut de sus, văzut de la FMI, o reducere a cheltuielilor bugetare şi o echilibrare s-a petrecut, asta nu este suficient pentru a putea fi precaut, cum zic domniile lor, în faţa crizei. Pentru asta trebuie să ai cu adevărat un prim-ministru, trebuie să ai un ministru de finanţe cu adevărat şi cât se poate de competent şi în relaţie cu conclavul miniştrilor de finanţe din Europa cel puţin, trebuie să ai elemente de consens şi de dialog naţional, pentru că această criză nu vine numai din perspectivă electorală, ea până la urmă nu este suportată în primul rând de domnul Boc sau de mine şi de Ponta, ci de cetăţenii acestei ţări, şi trebuie să ai o anumită perspectivă, pe care domnul Boc nu o are, el are un discurs de fiecare dată victorios, de fiecare dată a scos România din criză şi de fiecare dată va fi foarte bine dacă dânşii vor rămâne la putere şi va fi un lucru îngrozitor dacă vor fi schimbaţi de o…

Răzvan Dumitrescu: Pentru telespectatori, am şi eu întrebarea: credeţi că regimul Băsescu-Boc va face faţă unei noi crize? Adică încercăm să ne lămurim dacă atâta pot sau…

Victor Ciutacu: Eu nu-mi dau seama şi multă lume nu-şi dă seama, nu sunt eu mai prost decât media, care va fi amploarea crizei ăsteia, asta pare mult mai drastică, mult mai înfiorătoare decât tot ce am trăit până acum. Eu nu ştiu care este şi încă bănuiesc că se desfăşoară bursa la americani, şedinţa de tranzacţionare sau nu, nu mai ştiu, dar ştiu că la sfârşitul săptămânii trecute – asta ca să priceapă românii cam ce s-ar putea să vină şi peste noi, că ne place sau nu, trăim într-un context global şi puţinele mărfuri pe care le exportăm le exportăm în ţările alea plesnite rău de criză. Din fericire pentru noi, de data asta nu şi în America, că acolo ni s-au cam închis porţile de mult, dar pe zona Uniunii Europene, unde este groaznic, acolo exportăm şi amploarea, gândeşte-te numai la atât, Răzvan, şi să se gândească telespectatorii, fără să încerc să fiu profesor: Mittal, că toată lumea ştie, a luat Sidex de la statul român, deci este un personaj identificabil, a pierdut într-o zi 3,2 miliarde.

Răzvan Dumitrescu: Păi se pierd milioane pe secundă.

Victor Ciutacu: 3,2 miliarde, Răzvan, şi domnul Băsescu ne-a anunţat, tot în declaraţiile sale, alea strânse, că nu mai luăm, de bine ce ne e, ultima tranşă de la FMI în valoare de 800 de milioane. Deci Mittal a pierdut într-o zi de patru ori cât nu am luat noi de la FMI.

Răzvan Dumitrescu: A pierdut puţin. La scară globală, se pierd milioane pe secundă.

Victor Ciutacu: Asta încerc să spun. Şi Mittal nu este singurul care pierde. Carlos Slim a pierdut 8,6 miliarde, dacă nu mă înşală memoria şi ca ăstia sunt mulţi.

Răzvan Dumitrescu: Noi putem miza pe faptul că, neavând nimic, nu mai avem ce să pierdem. Dar, atenţie, domnule Antonescu…

Victor Ciutacu: Da, dar, dacă Mittal închide mustăria, o închide pe aia de la Galaţi prima, spre exemplu, apropo de ‘nu avem ce să pierdem’.

Răzvan Dumitrescu: Ştiţi ce vrem să demonstrăm în ţara asta…?

Victor Ciutacu: Şi închide şi Hunedoara, şi închide şi Iaşiul sau ce Dumnezeu a mai luat, închide toată industria siderurgică din România, câtă mai e.

Răzvan Dumitrescu: Da, deci dă drumul la şomeri pe bandă rulantă, ca să fie foarte clar. Vă amintiţi cum spunea Emil Boc, că trebuie să reformeze sistemul de pensii, trebuie să taie pensiile nesimţite, că în felul ăsta se face şi economie de la buget? Haideţi să ne reamintim declaraţia şi o să vedeţi cu cifre pe masă cât de mare a fost minciuna.

            Emil Boc: Din analizele punctuale cu pensionarii militari, a rezultat că acei pensionari militari care au o pensie până în 30 de milioane de lei vechi astăzi nu pierd prin recalculare. Şi asta am spus şi la guvern, nu pierd prin recalculare cei care sunt pensionari militari şi au o pensie până în 30 de milioane de lei vechi, peste 30 de milioane de lei vechi încep să piardă, cu cât au mai mare pensia, cu atât este mai mare pierderea. La fel şi la parlamentari.

Răzvan Dumitrescu: Domnule, ca să vedeţi dezinformarea, aia cu economia care se face dacă repunem pensiile pe făgaş normal. În urma rectificării bugetare, guvernul a alocat în plus, din cauza recalculării pensiilor, 690 de milioane de lei bani în plus de la buget către asigurările sociale de stat pentru plata pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, adică îi costă mai mult după ce au făcut recalcularea decât înainte. Asta este efectul de economie.

Victor Ciutacu: După ce a anunţat domnul Oprea triumfător ca 90% au crescut, evident că fondul creşte.

Răzvan Dumitrescu: Cum să lucrezi prosteşte şi să te coste mai mult după ce reaşezi lucrurile, cum să mai ai încredere în astfel de oameni că au soluţii acum, la noua criză, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Eu nu sunt în situaţia asta, nu am nici un fel de încredere şi de fapt cea mai mare problemă a acestei puteri, nu doar a acestui prim-ministru, este deficitul de încredere. Într-un asemenea moment, s-a spus de atâtea ori, prima caracteristică sau prima calitate a unui om politic sau a unei echipe politice, echipe de guvernare este aceea de a beneficia de un minim capital de încredere, ca la o bancă. Iar, apropo de consecinţele posibile asupra economiei româneşti ale actualei crize în plină derulare, iată astăzi, într-o variantă agravată, sigur, nimeni nu încearcă, eu, în orice caz, să facem şi din asta politică şi, mă rog, campanie electorală românească. Nu-i de vină Emil Boc, nici Traian Băsescu, nici puterea din România de ce se întâmplă pe marile pieţe. Numai că sunt de vină, şi aici, îmi pare rău, trebuie să adaug, cu sinceră părere de rău, şi reprezentanţii Băncii Naţionale că nu abordează cu realism chestiunea şi într-un mod neelectoral, pentru că nu avem cum să ne imaginăm că efectul de domino care este antrenat de un asemenea tip de criză nu ajunge şi în România. Pe exemplul dat de domnul Ciutacu, pe faptul că într-adevăr, dacă mai mişcam ceva la export, dacă se contractă pieţele pe care exportam, nu mai exportăm, în piaţa internă slabe speranţe pentru că aici a scăzut consumul şi scade consumul, în urma creşterii TVA, a reducerii salariilor şi aşa mai departe, şomerii ăia, Doamne fereşte, care rămân, capitalul e din altă parte, dar el lucra în România şi oamenii ăia aveau slujbe în România şi salarii în România.

Victor Ciutacu: Şi plăteau impozite în România?

Crin Antonescu: Ca să nu mai vorbim de faptul că, deşi sistemul financiar-bancar din România, dacă îl luăm aşa decupat, nu a avut şi nu are probleme semnificative, există riscul, ca efect al unor asemenea mişcări ample, există riscul unor mutaţii sau migrări de capital care şi acestea pot afecta.

Răzvan Dumitrescu: Deci în timp ce se pierd milioane pe secundă din cauza crizei afară şi ai noştri ţopăie de veselie că pot face faţă, doamna Udrea dă un milion de euro pe broşuri de promovare turistică, 300 de mii de exemplare. „Cotidianul” semnalează faptul că absorbţia de fonduri UE a scăzut cu 50% în iulie, la restaurarea sau, mă rog, refacerea Palatului Victoria se cheltuiesc peste 175 de milioane de lei, iar în faţa lui vor fi fântâni arteziene. Domnule, dumneavoastră puteţi stopa toate prostiile astea? Astea sunt cheltuieli pe timp de criză. Ăia pierd milioane pe secundă, ăştia fac cu banii ce v-am arătat.

Victor Ciutacu: Mi-e teamă că nici eu, nici domnul Antonescu nu putem să stopăm.

Răzvan Dumitrescu: Nu ştiu, vă întreb. Aveţi minime soluţii, idei, cu care se poate scăpa de prostia asta?

Crin Antonescu: Domnule Dumitrescu, ştiţi că, atunci când USL, după o perioadă destul de îndelungată, relativ îndelungată la care a pregătit acest program, a anunţat elementele unui program economic, au fost puţin descumpăniţi inamicii, trupele de intervenţie propagandistică, pe vreo două motive: unu, că nu creşteau impozitele, cum şi-ar fi dorit, din cauza faptului că sigur…

Victor Ciutacu: Şi după aia au început să vă înjure că de ce le scădeţi.

Crin Antonescu: Alianţa e îngrozitor de socialistă şi după aia ne-au înjurat să le scădem şi mai ales pentru că aşteptau promisiuni extrem de spectaculoase. N-am făcut promisiuni spectaculoase, am făcut însă o promisiune cât se poate de fermă, şi anume că, din banii care vor fi la dispoziţia guvernării atunci când vom guverna, vom stopa aceste cheltuieli absolut iresponsabile, absolut imorale, pentru că e vorba de bani publici cheltuiţi în folosul clientelei, şi că vom limita cât se poate de drastic această clientelă. De asta spuneam mai devreme că aţi dat acum un exemplu, un milion de colo, zece milioane de colo…

Răzvan Dumitrescu: Da, sunt exemplele zilei.

Crin Antonescu: Niciodată – îmi pare rău că niciodată – domnul Vasilescu sau alţi cerberi, bineveniţi altfel, în principiu, ai Băncii Naţionale n-au vorbit despre aceste risipe, au şi acum, toţi au grija ca nu cumva să crească salariile cu 3%, cu 5%, dar niciunul dintre ei nu avertizează că ar trebui stopată şi această risipă, care este, de data asta, şi profund imorală.

Răzvan Dumitrescu: Dar astea sunt exemple pe care nu le-am căutat, Victor, au apărut ele însele.

Victor Ciutacu: Nu, doamna Udrea…

Crin Antonescu: Ele sunt la fiecare pas şi în fiecare loc.

Victor Ciutacu: Până să facă… alea de un milion, poate încearcă să ne dea şi un răspuns la întrebarea aia: de ce UE a blocat 800 de milioane de euro bani alocaţi prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului? Pe motiv de netransparenţă, pe motiv de corupţie, pe motiv de ce? E la doamna Udrea.

Răzvan Dumitrescu: Da, e la doamna Udrea.

Victor Ciutacu: N-am auzit un răspuns. Am văzut că a dat pentru HotNews un răspuns absolut fabulos: de vină sunt mecanismele de verificare. Domnule, s-au manglit nişte bani, ca să vorbim…, să vorbesc şi pentru vecinii mei, mecanismele de verificare nu manglesc banii; nişte oameni. Când cineva face ţap-tarap cum se făcea la începutul anilor ’90, la Stambul, cineva ăla e personificat, e un om.

Răzvan Dumitrescu: Sau nişte oameni.

Victor Ciutacu: Un mecanism nu poate să fure un ban sau să-l aloce clientelar. Un om fură bani, un om alocă clientelar sau mai mulţi oameni. Trebuie personificată toată povestea asta. Sunt de vină mecanismele de verificare!? Mecanismele alea sunt făcute de oameni.

Răzvan Dumitrescu: Da. Păi oamenii ăia care au făcut mecanismele ar trebui să dea raportul.

Victor Ciutacu: Iar domnul Băsescu se făleşte la televizor, că-l felicită pe domnul Boc că nu mai trimite facturile de la Bruxelles către decontare acolo şi că le plătim noi, de la bugetul statului, şi partea de cofinanţare europeană.

Răzvan Dumitrescu: Aţi văzut, a scăzut absorbţia de fonduri europene cu 50% în luna iulie. Între timp, avem imagini de la Londra cu clădiri în flăcări, le-am avut acolo şi acum le avem pe ecranul cel mare. (…) Ne întoarcem la domnul Crin Antonescu. Credeţi că Patriciu, Dinu Patriciu, este pomenit numele lui din ce în ce mai des, ar fi interesat să devină premier al României? Cât de serioasă este treaba asta care se vehiculează?

Crin Antonescu: Nu e serioasă deloc. Ce înseamnă acum? Eu înţeleg că sursa acestei discuţii teribile, în vreme ce cad bursele pe la New York, este blogul domnului Stelian Tănase. Şi e o chestiune pe care o puteţi eventual lămuri cu domnul Stelian Tănase. Eu n-am de ce, n-am nicio calitate şi…

Răzvan Dumitrescu: După ce o să vă arăt nişte declaraţii, cred că ar trebui lămurite cu Băsescu şi Patriciu unele lucruri.

Crin Antonescu: Da, dar eu n-am niciun fel de interes faţă de această ipoteză, ea nu priveşte în niciun fel şi sub nicio formă PNL şi, ca atare…

Victor Ciutacu: Ba formal, da, e un membru al PNL. Prin faptul ăsta…

Crin Antonescu: Ştiţi că, glumind un pic, azi a fost o discuţie care a ajuns tangenţial şi la calitatea de membru sau nu a domnului Patriciu şi preşedintele organizaţiei din care…

Victor Ciutacu: Nu şi-a plătit cotizaţia.

Crin Antonescu: Nu. Domnul Patriciu este în situaţia, înţeleg, de membru simpatizant aferent Organizaţiei Prahova şi, în fine, va veni un moment la care va deveni sau nu membru plin. Pe reorganizarea asta…, în sfârşit… Dânsul, informându-ne preşedintele organizaţiei… Bine, e un fel de-a spune, sigur, un pic comic în condiţiile de faţă. Dar revenind acum: nu, nu priveşte PNL în niciun fel şi, de altfel, eu, unul, n-am ce comenta în legătură cu o asemenea ipoteză. PNL e gata să vină la guvernare numai în formula USL, cu un guvern şi cu o majoritate din care USL să facă parte. Opţiunea noastră pe o asemenea formulă pentru premier este cu totul alta şi nu avem niciun fel de legătură…

Răzvan Dumitrescu: Nu mi-am imaginat că opţiunea dumneavoastră ar putea fi Dinu Patriciu, dar mi-am imaginat că cineva, la Cotroceni, poate lansa anumite zvonuri cu un anumit scop.

Crin Antonescu: Nu, iertaţi-mă, zvonul… Deci, repet: ipoteza asta, care, până la urmă, poate să aparţină cunoscutului scriitor care este… şi talentatului scriitor care e Stelian Tănase, n-are oficial legătură cu Cotroceni. Dacă ar avea legătură cu Cotroceni, atunci nu mi-aş putea împiedica un surâs la…

Răzvan Dumitrescu: Domnul Patriciu e întrebat şi zice aşa…

Crin Antonescu: …la adresa şi în amintirea domnului Valeriu Stoica. Adică ăsta e un petro-prim-ministru.

Răzvan Dumitrescu: „Să fim serioşi, astea sunt poveşti; eu sunt de multă vreme în vacanţă. Nu se discută niciodată, nici în afaceri, nici în politică, cu ‘dacă’ sau cu ‘parcă’.” Dacă dumneavoastră vedeţi vreo negare a acestei ipoteze în această frază, ar fi interesant de precizat.

Crin Antonescu: Bun, dar n-are…

Victor Ciutacu: Sigur, mult mai tineri şi mult mai cu păr amândoi. Ăsta e primul lucru pe care-l remarc. Dar îmi aduc aminte de domnul Patriciu în câteva ipostaze. Una dintre ele e când îl făcea „cioban” pe domnul cu care stă…, cu subiect şi predicat, adică…

Răzvan Dumitrescu: Deşi dânsul n-a purtat şubă niciodată.

Victor Ciutacu: O dată îl făcea „cioban”, altă dată îl acuza la postul concurent că bate copiii şi că nu e bine să-l alegem preşedinte, dacă îmi aduc eu bine aminte… Şi a treia oară, după o emisiune de-a ta, la Realitatea TV, în care am fost amândoi invitaţi, şi era proaspăt după eliberare, şi când îmi spunea mie, cu lacrimi în ochi, că n-o să-l uite niciodată pe nenorocitul care…

Răzvan Dumitrescu: „… pe acest om, nu pentru răul pe care mi l-a făcut mie, ci pentru răul pe care-l face României”.

Victor Ciutacu: Nu, pe hol era: „N-o să-l iert niciodată pe nenorocitul care m-a arestat”.

Răzvan Dumitrescu: Nu, eu spun ce a fost în direct.

Victor Ciutacu: Dar era cu lume, Răzvan.

Răzvan Dumitrescu: O colecţie a evoluţiei relaţiei Patriciu – Băsescu ar putea să ne sugereze un anumit interes politic de partea domnului preşedinte? Ia să vedem.

            Traian Băsescu: Nimeni nu se îndoieşte că Patriciu n-ar fi liberal, dar este un liberal pragmatic. Dacă a putut să ia Petromidia de la Năstase, a luat-o fără să respire.

            Traian Băsescu: Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!

Răzvan Dumitrescu: Da, e o evoluţie de la „Să-ţi fie ruşine” la „E un liberal veritabil”. Eu mă întreb aşa: domnule, vor să acopere multe alte lucruri, inclusiv crize, cu subiecte d’astea? Ce ziceţi, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Probabil. De-asta nici nu mă îndemn să discut. Sigur că ar fi un subiect care ne-ar destinde despre cei doi bărbaţi foarte puternici, care plâng uşor, ambii, dar nu, chiar nu e un subiect acum, vorbesc serios.

Victor Ciutacu: Dar un pic de rigoare ar merge?

Crin Antonescu: Da.

Victor Ciutacu: Păi, mă gândesc aşa: domnul Patriciu…

Crin Antonescu: Petromidia n-a luat-o de la Năstase… Da.

Victor Ciutacu: A luat Petromidia de la Radu Sârbu, care făcea parte din aceeaşi putere cu Traian Băsescu, care era ministru.

Crin Antonescu: În acelaşi guvern, da.

Victor Ciutacu: O dată la mână. A doua la mână: pe vremea lui Năstase, într-adevăr, s-au emis celebrele obligaţiuni de 600 de milioane de dolari, pe care domnul Băsescu, într-o altă campanie electorală, ne spunea cu furie în glas că le va recupera statul român, că Patriciu a supt sângele poporului din România şi doamna Udrea ne flutura bileţele pe la televizor, tot cu domnul Patriciu.

Răzvan Dumitrescu: Aşa e.

Victor Ciutacu: Unde sunt alea 600 de milioane?

Răzvan Dumitrescu: În lacrimile scurse.

Victor Ciutacu: Dacă facem un pic recurs la memorie şi-l rog pe domnul Antonescu să mă ierte…

Crin Antonescu: Dar ce, nu ştiţi unde sunt?

Victor Ciutacu: Eu îmi amintesc de…

Răzvan Dumitrescu: Unde sunt?

Crin Antonescu: Nu, staţi, că se tăiaseră salariile şi pensiile şi doamna ministru Udrea striga că circa 600 de milioane de euro… dolari…

Victor Ciutacu: Dolari erau.

Crin Antonescu: …nu ştiu exact ce… sunt datoriile Rompetrol, nu ştiu ce, şi ne tot înjura pe noi, PNL, care spuneam: „Domnule, nu e problema PNL-ului”. Oricum, Rompetrolul a fost vândut de către Dinu Patriciu pe vremea voastră, cu aprobarea voastră şi sub gestiunea voastră, în fine, ca guvern, ca stat, şi mai departe ce mai faceţi nu mai ştiu. Eu am întrebat la un moment dat – asta neavând legătură cu Dinu Patriciu, ci cu Guvernul Boc şi cu preocuparea lui pentru datoriile reale sau nu ale Rompetrolului – ce s-a mai întâmplat? S-au dat nişte hotărâri de guvern în această privinţă de către Guvernul Boc, mai recent? Nu mi s-a răspuns. Şi există informaţii că s-au dat; până la urmă, sunt, totuşi, acte publice. Ia să vedem.

Răzvan Dumitrescu: Da, două răspunsuri la întrebarea noastră de la telespectatori. „Am doar 22 de ani, dar nu cred că actuala putere va mai putea face ceva pentru această ţară. De râs am ajuns!” Iar alt răspuns sună aşa: „La alegerile din 2008, la fel, afară criză, era la toată lumea, iar ai noştri numai că nu ne promiteau luna de pe cer. Parcă noi am fi fost unici, perfect inviolabili”.

Crin Antonescu: Nu toţi.

Răzvan Dumitrescu: Ne spune un telespectator.

Crin Antonescu: A promis asta domnul Băsescu, care a şi fost ales, ca atare, şi nu e cazul să spun asta despre toţi, pentru că, de pildă, eu, participând, şi eu, la festivităţile astea electorale din 2009, prezidenţiale, am vorbit despre criză, am vorbit despre necesitatea ca ansamblul cheltuielilor bugetare să fie redimensionate şi n-am promis marea cu sarea.

Victor Ciutacu: N-a fost cumva domnul Băsescu, acum vreo juma’ de an – şi cred că mă ajută memoria în continuare – într-o vizită în Kazahstan?

Răzvan Dumitrescu: Ba da. A fost.

Victor Ciutacu: În care ne anunţa că s-a abordat problema datoriei KazMunaiGaz, mai nou, către statul român?

Răzvan Dumitrescu: Da.

Victor Ciutacu: Şi nu ţi se pare că de vreo juma’ de an de zile e mai concesiv cu domnul Patriciu?

Răzvan Dumitrescu: Ba da. Dar, oricum, a abordat multe probleme şi cu Berlusconi, şi cu Sarkozy, că avem imaginile. Domnul Băsescu sunt convins că, între pendulările între cei doi lideri, a abordat foarte multe probleme.

Victor Ciutacu: Cu Berlusconi care, ne spunea nouă, la Bucureşti, că Guvernul Boc a luat adevăratele măsuri de reformă. Păi, cumetre, la tine e deranjul cât casa, că din cauza ta falimentează o Europă întreagă.

Răzvan Dumitrescu: Da, acum…

Victor Ciutacu: Adică, că te anunţă tatăl falimentului că tu guvernezi bine e o chestie mişto.

Răzvan Dumitrescu: Domnule Antonescu, cum răspunde USL la tentativa preşedintelui de a nu numi premier nici dacă luaţi peste 50% la alegeri, fiind alianţă înregistrată la tribunal şi candidând cu acelaşi set de candidaţi pe liste? Cum răspundeţi dumneavoastră la asta?

Crin Antonescu: Eu cred că avem de-a face doar cu o declaraţie, nu cu o intenţie reală. La declaraţia respectivă am răspuns; cred că este semnul sau expresia unei noi încercări de diversiune, de derută, de demobilizare în rândurile USL, ceea ce evident că e un scop ce nu poate fi atins. Domnul Băsescu e caraghios sperând asta. Dacă ajungem în situaţia ipotetic descrisă de domnul Băsescu şi face asta, este suspendat imediat de către majoritatea parlamentară, proaspăt impusă de votul popular; dacă suntem – repet – în acea situaţie. E simplu.

Răzvan Dumitrescu: Păi nu, în această situaţie discutăm, că declaraţia simula această situaţie.

Crin Antonescu: De altfel, cum aţi văzut, această grozăvie debitată de preşedinte a surprins şi a născut reacţii rezervate chiar de la susţinători tradiţionali ai preşedintelui.

Răzvan Dumitrescu: Ei, poate că dânşii se mai gândesc şi o să fie, până la urmă, de acord cu dânsul.

Crin Antonescu: Da, sigur, dar spuneam aşa…, ca fapt divers.

Victor Ciutacu: După un îndelung proces deliberativ.

Crin Antonescu: Pentru că, totuşi, avem, poate, primul enunţ cât se poate de explicit al acestui om prin care spune: „Nu mă interesează ce se votează în România. Nu mă interesează ce votează românii. O să vină la alegeri în 2012… Nu mă interesează.”

Victor Ciutacu: Da, până acum era cu „voinţa poporului”.

Crin Antonescu: Exact.

Răzvan Dumitrescu: Vă întrebam dacă există o gândire şi preventivă la treaba asta, adică, de regulă, când Traian Băsescu spune ceva, poţi să-l suspectezi că o să şi facă lucrul ăsta, mai ales când e vorba de o dandana.

Victor Ciutacu: În majoritatea cazurilor.

Crin Antonescu: Când e vorba de ameninţări, nu de promisiuni.

Răzvan Dumitrescu: Da. Păi, asta n-a fost ameninţare: „Nu vă pun”?

Crin Antonescu: Da, sigur că da.

Răzvan Dumitrescu: Profilactic, v-aţi gândit să faceţi ceva înainte de a constata că va dori să facă ceea ce a spus?

Crin Antonescu: Lucrul cel mai important şi asupra căruia noi suntem cât putem să fim de atenţi şi vom fi foarte atenţi, dincolo, sigur, de efortul de a câştiga aceste alegeri, de a transforma în realitate această ipoteză, este să verificăm, cum s-ar spune, bob cu bob oamenii pe care USL îi trimite în Parlament, pentru că noi, dacă facem o socoteală, şi acum ar fi trebuit să avem majoritate în Parlament şi sunt nişte oameni care au plecat din PSD, din PNL, trebuie să reducem la zero, dacă se poate…

Răzvan Dumitrescu: Luăm o scurtă pauză şi revenim la discuţia noastră. O să încercăm să vedem ce-o să faceţi cu UDMR-ul. Rămâneţi cu noi! Ne-am întors în direct la „Subiectiv”. Domnule Crin Antonescu, vreau să vă întreb: ce faceţi cu UDMR, care mai este relaţia dumneavoastră cu UDMR?

Crin Antonescu: Cea pe care o ştiţi.

Răzvan Dumitrescu: Un minut mai avem.

Crin Antonescu: Avem un dialog pe care noi l-am propus. Aflu, cumva, pe nişte căi birocratice, veneam spre dumneavoastră şi l-am auzit pe domnul preşedinte Kelemen Hunor declarând că a trimis o hârtie pe 14 iulie în care, în fine, e de acord să discutăm despre Legea electorală, despre, despre…, cât de bine simte şi pentru câtă vreme UDMR-ul în această coaliţie de guvernare. Este o decizie a UDMR-ului. Deocamdată, nu există semne că UDMR şi-ar pune problema serios să o disloce şi de-asta trebuie să suportăm cu toţii în continuare mendrele şi meandrele domnului Boc.

Răzvan Dumitrescu: Luaţi în calcul o guvernare alături de ei, dacă veţi câştiga alegerile?

Crin Antonescu: Dacă vom câştiga alegerile la termen, în 2012, fiind nevoiţi cu toţii să suportăm până atunci guvernarea Băsescu-Boc, în complicitate cu UDMR, nu.

Răzvan Dumitrescu: Bun. Urmează „Sinteza zilei”.

(Prin Monitoring Media: Antena 3 – Subiectiv, Ora: 21:00)

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: