PSD consideră necesară clasificarea universităţilor, dar prin dezbatere publică(Agerpres)

Vicepreşedintele Departamentului de Educaţie al PSD, Gabriel Ispas, a declarat, joi, la o conferinţă de presă, că hotărârile guvernului referitoare la studiile de doctorat şi clasificarea universităţilor ar încălca actuala lege a educaţiei elaborată de către guvern şi legea transparenţei decizionale, pentru că nu au fost supuse dezbaterii publice.

El consideră că aceste acte normative nu vin să eficientizeze domeniul educaţiei, ci măresc birocraţia programelor de studiu. Ispas a susţinut clasificarea universităţilor ca fiind una necesară, dar că ea trebuie să se facă ‘nu pe picior, ci printr-o dezbatere publică’, astfel încât să existe un consens între factorii decidenţi la acest nivel, respectiv Ministerul Educaţiei, ARACIS şi Consiliul Naţional al Lectorilor.

‘Calitatea învăţământului superior nu se face prin mijloace abuzive şi condei. Este adevărat că rezultatele examenelor de titularizarea sunt tragice, dar lansez o provocare pentru ministrul Daniel Funeriu. Ar fi bine să îi ceară permisiunea lui Eugen Nicolicea să facă publică situaţia universităţilor ce au luat sub nota 5 la acest examen şi se va constata că peste jumătate din cei care nu au luat notă de trecere provin de la Universitatea Spiru Haret’, a spus Gabriel Ispas.

Reprezentantul PSD a mai spus totodată că dacă până în prezent şcolile doctorale funcţionau în sistemul Bologna , iar din acest moment, fiecare conducător de doctorat are dreptul la opt studenţi doctoranzi. ‘Astfel, chiar dacă nu se prevede un termen până la care şcoala doctorală poate să îşi armonizeze politicile, în acest moment MECTS anunţă că scoate la concurs 3500 de locuri la doctorat.Această informaţie este falsă , nu are decât darul de a linişti pe cei care termină masteratul, că în realitate toată generaţia de absolvenţi de masterat din acest an este prejudiciată de dreptul de a începe studiile doctorale’, a afirmat liderul PSD, precizând că se restricţionează dreptul profesorilor de a lua mai mult de 8 studenţi şi că MECTS nu a transmis încă cifra aprobată pentru şcolile doctorale.

În opinia sa, majoritatea universităţilor care au proiecte europene nu vor mai putea să le finalizeze şi ideea de clasificare a universităţilor vine pe fondul ‘unui abuz’, ca să pregătească viitoarele alegeri din universităţi acreditate. ‘În acest moment este necesar ca profesorii să participe la un concurs organizat nu se ştie de cine pentru a accesa granturile pentru studenţii la doctorat, urmând ca ei să poată candida doar pe temele aprobate de evaluatori. Guvernul blochează în acest fel deliberat foarte multe din programele doctorale finanţate prin fonduri structurale nerambursabile’, a completat Gabriel Ispas.

Liderul PSD a arătat că hotărârea privind clasificarea universităţilor este adoptată în ‘condiţii de nelegalitate’ pentru că ‘legea educaţiei este forţată din dorinţa de a se bloca programele din universităţi’. El a criticat şi indicatorii de clasificare a universităţilor, spunând că singura instituţie care are dreptul să facă o clasificare şi să evalueze programe de studiu este ARACIS. ‘Aceasta HG dă dreptul MECTS de a face o clasificare în categorii care nu sunt definite ca parametrii. Deşi ne anunţă că vom avea clasificarea pe universităţi, nici în acest moment nu ştim care sunt itemii care vor fi luaţi în seamă. Mai mult, clasificarea nu face decât să blocheze ocuparea posturilor didactice din învăţământul superior, să reducă numărul profesorilor de la 40.000 la 30.000 de persoane, să politizeze excesiv învăţământul superior din România’, a mai arătat Ispas.

Vicepreşedintele Departamentului Educaţie al PSD mai consideră că anunţurile potrivit cărora 7-12 universităţi vor conduce doctorate arată că ‘guvernanţii nu discută despre eficienţa programelor de studii, ci e un joc al puterii, în care din pix ministerial se schimbă clasamente şi destine ale unor universităţi de tradiţie’.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: