C. Scutaru: Analiză: Alegerile locale 2012 – Care sunt propunerile USL pentru Bucureşti?

Alegerile din 2012 vor avea ca cel mai important moment alegerile locale. În 2004 alegerile locale au tras semnalul de alarmă pentru un PSD ce părea imbatabil. Alianţa DA, formată atunci din PNL şi PD, a reuşit să cucerească teritorii ce păreau deja adjudecate de PSD, partidul dominant.
Astăzi, Bucureştiul rămâne un punct vulnerabil al PDL. Fără alternative de contracandidaţi puternici pentru Sorin Oprescu, PDL este în impas iar USL este tot mai aproape de a-l alege pe primarul în funcţie drept candidat comun.
O primă ipoteză de la care plec este că USL va decide să îl susţină pe Sorin Oprescu, care va câştiga o bătălie cu orice candidat PDL (cel mai puternic fiind probabil edilul de la sectorul 3, Liviu Negoiţă). Dacă PDL îi aruncă în luptă pe Silviu Prigoană sau Cristian Preda, Oprescu se va delecta în stilul lui dâmboviţean cu aceştia.
Care e calculul USL pentru sectoare?
SECTORUL 1 
Sectorul 1 rămâne unul dominat ferm de Andrei Chiliman, primarul în funcţie şi actual preşedinte al PNL Bucureşti. Ajutat de preşedintele fialelei PNL sector 1, Vlad Moisescu, şi de echipa sa, Chiliman îşi poate deja pregăti drumul spre un nou mandat. Electoratul de dreapta, fidelizat deja de Chiliman, nu va face pasul la off-side în acest moment, mai ales că un posibil candidat PDL de tip Răzvan Murgeanu va pierde din nou.
În cadrul USL, viceprimarul în funcţie Dan Tudorache, preşedintele filialei PSD sector 1, nu va avea pretenţii din două motive: în sondaje stă sub Andrei Chiliman (1), în cărţi stă prost în ochii lui Adrian Năstase, pe care s-a grăbit să-i facă pe plac lui Mircea Geoană li să-l umilească în şedinţele şi hotărârile filialei prin 2006, când acesta avea problemele legate de acuzaţiile de corupţie.
Viitorul primar de sector va fi probabil actualul Andrei Chiliman, vechi membru al PNL, fost coleg de generaţie şi de PL 93 cu Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu.
SECTORUL 2 
La sectorul 2, candidatura este disputată de doi candidaţi activi, Dan Cristian Popescu, preşedintele filialei PNL sector 2 şi Bogdan Diaconu, vicepreşedintele PC şi preşedinte de filială locală. Culmea, pe un electorat de stânga fidelizat de primarul în funcţie Neculai Onţanu, ex-PSD, actual secretar general al UNPR, filiala PSD sector 2 nu are cu cine să iasă în faţă.
Dan Cristian Popescu vine din mediul de afaceri, acolo unde a construit o firmă de succes pe domeniul publicitar. Are o istorie politică în spate legată atât de PNL cât şi de PNŢCD, unde a activat activ alături de cei doi fraţi ai săi. Mesajele lui Popescu sunt orientate preponderent anti-Onţanu şi anti-UNPR, erijându-se ca un critic oficial al primarului în funcţie.
Bogdan Diaconu s-a remarcat mai ales în ultimul an ca fiind a doua voce activă din PC, după preşedintele partidului, Daniel Constantin, având totuşi un stil diferit. Diaconu e preopcupat în special de o atitudine naţionalistă anti-UDMR.
În contextul în care fostul favorit al lui Mircea Geoană şi al lui Marian Vanghelie, deputatul Georgian Pop, coleg de generaţie cu Popescu şi Diaconu, nu va fi candidat al PSD, lupta pentru desemnare se va da între cei doi de mai sus.
Edilul în funcţie Neculai Onţanu nu va precupeţi niciun efort pentru a aduce partidului lui Gabriel Oprea un fotoliu de primar (alături de cel al lui Florentin Pandele din Voluntari şi de eventuale surprize din ţară, dacă nemulţumiţi renumiţi vor părăsi PSD sau PNL). Onţanu se bazează pe degringolada din PSD, care îi poate menţine electoratul de stânga.
SECTORUL 3
Dacă Liviu Negoiţă nu pleacă să candideze la Bucureşti şi va rămâne candidat la sectorul 3, va câştiga. E prea popular în ciuda lipsei de popularitate a partidului şi cetăţenii îl asimilează ordinii spaţiale a sectorului.
Sectorul 3 va fi al lui Liviu Negoiţă sau a celui desemnat de el să îi urmeze, actualul primar jucând rol de kingmaker.
Bineînţeles, USL va veni cu un candidat. Acesta va fi Doru Giugula, fostul şef al Consiliului General al Bucureştiului sau Eugen Pleşca, fostul primar PSD al sectorului (cu mai puţine şanse datorită afinităţilor cu Vanghelie). Poate fi o opţiune şi Florin Alexe, liderul tinerilor liberali.
SECTORUL 4 
Primarul în funcţie, Cristian Popescu Piedone, al doilea om ca putere din PC după preşedintele partidului, este cel care va câştiga un nou mandat, conform cifrelor. USL îl va desemna candidat. Cred că la orice negociere pentru sectoare, sectorul 4 e deja marcat cu numele Piedone.
Popular, încă puternic, cu abilităţi de negociere, Piedone se va bucura de un nou mandat indiferent pe cine va nominaliza PDL.
SECTORUL 5 
Logica mă îndeamnă să spun că USL va nominaliza un candidat din partea PSD pentru a culege electoratul social-democrat fidelizat sau vanghelizat, după caz. Cel mai potrivit pentru această sarcină rămâne Marian Vanghelie. Momentan, nu văd alt as din mânecă. Sigur, Marean poate încerca figura din 2004, când a candidat independent şi a revenit la PSD după.
Ar fi inutil ca PNL să forţeze un canidat şi să erodeze un lider tânăr precum Cristi Olteanu.
SECTORUL 6
Sectorul 6 rămâne disputat în cadrul USL între toate cele trei partide. Dacă Rareş Mănescu, vicepreşedintele PNL, om cu greutate şi influenţă în actuala echipă şi preşedintele PNL sector 6, este o figură charismatică cu şanse, în acelaşi timp se bate pentru candidatură şi senatorul PSD Gabriel Mutu, transfug din PDL, căruia i se diminuează şansele datorită apropierii de Vanghelie dar care nu e deloc de neglijat.
PC joacă meciul pentru sectpr includerea lui Ştefan Florescu, maestrul economatelor din sector în cursă, candidat care se doreşte în tandem pentru Bucureşti cu Piedone. Dacă Piedone forţează pentru apropiatul său, pot apărea probleme.
Sindajele ar trebui să rezolve însă problema.
Cristian Poteraş, primarul PDL în funcţie, rămâne cel puţin cu şanse mari până în acest moment.

CONCLUZIE 
La o primă privire, au şanse de a fi viitori primari ai USL:
– Andrei Chiliman (PNL) – Sectorul 1, Cristian Popescu Piedone (PC) – Sectorul 4, Marian Vanghelie (PSD) – Sectorul 5 – aproape sigur
– Dan Cristian Popescu (PNL) – Sectorul 2 sau Rareş Mănescu (PNL) la sectorul 6 – probabil
Cu toate astea, variabila unui candidat PSD puternic la sectoarele 2 sau 6 poate reconfigura toată schema. Se aşteaptă mutările lui Ponta şi sondajele.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: