Ponta:USL vrea să nu mai participe la parţiale până la sancţionarea fraudelor din Neamţ şi Baia Mare (NewsIn)

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat vineri că USL va lua decizia de a boicota următoarele alegeri parțiale până când fraudele electorale comise în Baia Mare și în județul Neamț nu vor fi sancționate.

Liderul PSD a susținut că alegerile de duminică, pentru mandatele de deputat vacante din Baia Mare și din Neamț nu vor fi „alegerile democratice și corecte”. „Votul este deja, s-a încercat deja să fie fraudat, cumpărat, să fie influențat de către PDL și de către cei de la putere, folosind mijloace vădit împotriva legii, fără ca instituțiile statului să-și facă datoria”, a reclamat Ponta.

„La Baia Mare, ieri dna Elena Udrea persoanl s-a deplasat la Baia Mare, nu s-a întâlnit cu electoratul, cu electorii, s-a întâlnit cu o parte din primari și a promis în numele Guvernului României că semnează proiecte numai în măsura în care duminică acești primari vor obține pentru candidata PDL voturile respective. Societățile comerciale care au afișat în vitrină postere electorale ale candidatului USL au primit controalele din partea conducerii centrale a ANAF, controale trimise de la București, cerându-li-se direct să nu mai afișeze postere cu candidatul USL, ci doar cu cel al PDL, și fiind amenințați că vor primi amenzi și vor fi închise afacerile pentru că îndrăznesc să sprijine din acest punct de vedere opoziția. Candidata PDL de la Baia Mare (Mariana Pop, n.r.) este șeful inspectoratului școlar, în mod direct le-a transmis profesorilor, suplinitorilor că vor fi dați afară de la serviciu, vor fi schimbați din funcții dacă nu fac campanie electorală și dacă nu obțin voturi pentru candidat”, a afimat Ponta.

De asemenea, liderul PSD a susținut că la Baia Mare „s-a încălcat în mod direct legea și deciziile CCR, PDL a susținut introducerea în cursă în mod ilegal a unui candidat de la un partid, PER, care nu avea dreptul conform legii să-și pună candidat, evident, luând un candidat care a fost înainte în PSD, practic împotriva legii a inventat PDL un al treilea candidat cu intenția de a influența votul”. „Anunț conform legii că votul pentru al treilea candidat sunt voturi nule, nu pot fi luate în considerare, dar iată în acest mod ilegal PDL a încercat prin toate metodele să influențeze și să cumpere votul”, a mai comentat Ponta.

Totodată, el a afirmat că în comunele cu primari USL din Maramureș, care fac parte din colegiul de deputat vacant „s-a asfaltat doar câte o jumătate de drum, spunânduli-se direct primarilor că în funcție de rezultatul de la alegeri vor primi bani pentru restul de drumuri și de proiecte”.

În ceea ce privește situația alegerilor din Neamț, Ponta a declarat că mita electorală a fost dată „pe față” cu contribuția liderului PDL Neamț, Gheorghe Ștefan și a deputatului Culiță Tărâță, care ar fi asigurat produsele alimentare date drept mită.

Președintele PSD a anunțat că luni, indiferent dacă USL va câștiga alegerile din Neamț și Baia Mare, se vor face sesizări către poliție și AEP, dar și plângeri penale în nume personal împotriva lui Gheorghe Ștefan și a candidatului PDL din Neamț, dar și împotriva lui Mircea Mang, liderul PDL Maramureș și a candidatei PDL, „pentru mită electorală și asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni”.

De asemenea, Ponta a anunțat că USL va depunde în Parlament proiectul de lege privind interzicerea totală a mitei electorale, iar „în cadrul strategiei fiscale (a USL, n.r.) proiectul pentru interzicerea acordării de sume suplimentare pentru primăriile unde se organizează alegeri parțiale”.

„În cadrul USL vom decide ca până la adoptarea acestor modificări legilative și până la sancționarea celor care s-au făcut în mod evident vinovați de aceste infracțiuni să nu mai participăm la alegeri parțiale, este evident că nu sunt alegeri corecte și riscăm să legitimăm fraudele comise de PDL”, a mai comentat Ponta.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: