St. Vlaston: Pana la urma se face. Noul partid. Condus de Sebastian Lazaroiu

Inclin sa dau dreptate ziaristei Ioana Ene, care intr-un articol relanseaza ipoteza  unui nou partid de dreapta, condus de fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu.

Ne aducem aminte ca in primavara s-a discutat mult si cu pasiune despre necesitatea aparitiei unui nou partid, cu idei de dreapta, liberale, care sa suplineasca, pe de o parte, erodarea PDL prin actul de guvernare, presarat cu sacrificii imense impuse populatiei, iar pe de alta parte, trecerea PNL, cu arme, lideri si bagaje, in tabara socialismului multilateral reprezentat.

Discutia a ramas in coada de peste, lideri importanti ai PDL, potentiale locomotive ale noului partid, Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Paleologu, fie au fost cooptati in noua structura de conducere a PDL, fie nu si-au manifestat vreo intentie de a conduce o noua formatiune politica.

Sa reconsideram insa, evenimentele legate de  Sebastian Lazaroiu.

Plecat din stafful presedintelui Basescu, aparent fara vreo motivatie serioasa, alta decat aceea ca nu-si poate exprima in voie convingerile. Lanseaza conceptul de partid sub formula „Alba ca Zapada”, fara sa detalieze cine sau ce va insemna acest concept. Da interviuri peste interviuri, pe toate canalele media, in care-si reafirma principii economice, sociale, politice, de dreapta. Are 42 de ani, licentiat in sociologie, master in politologie, incepand din 1996 chiar, la doar 26 de ani, se ocupa de cercetari sociologice si consiliere in zona campaniilor electorale, a sondajelor de opinie, partide politice, democratie si tot ce tine de activitatea parlamentara si macromanagement.

Functia de ministru al muncii, obtinuta accidental, ii vine ca o manusa, pentru ca poate demonstra din interiorul executivului de ce este in stare si care-i sunt ideile si conceptiile in materie de guvernare. Nominalizarea sa neasteptata si, cumva, impotriva pretentiilor unor lideri PDL, apare ca fireasca, citita in cheia potrivita.

Un nou partid pe dreapta, alaturi de PDL, nu in competitie cu el, ar avea o larga audienta daca promoveaza oameni care n-au mai fost in politica pana in prezent, care nu au schelete in dulap, tineri, capabili, competenti, mai apropiati de statutul de tehnocrati, pe modelul castigatorului de la Neamt, Adrian Radulescu. Daca se ajunge si la formula de uninominal necompensat, respinsa de UDMR pana in prezent, figuri noi, nepatate in guvernarile anterioare, promovate de noul partid, ar castiga in fata dinozaurilor politici, dovediti incompetenti si corupti de evolutia economico-sociala a Romaniei ultimilor ani. De care electoratul este satul pana peste cap.

Noul partid n-ar rupe neaparat parti  din electoratul PDL, ci mai degraba din al PNL, care s-a lasat imbratisat si dominat de filosofia socialista si, probabil, din electoratul traditional PSD, cum s-a demonstrat in cazul alegerilor de la Neamt, desfasurate in mediul rural moldovenesc, sarac, fief traditional al PSD. Unde separarea alegerilor de culoarea si conducerea PDL s-a dovedit a fi miscarea castigatoare, un experiment pilot, care arata ce poate insemna un nou partid, nelegat de amintirea sacrificiilor impuse de PDL.  Electorilor rurali li s-o fi uscat gura, tot asteptand pomenile PSD, incepand cu promisiunile lui Iliescu de prin anii 90!

Sa ne amintim ca Ioana Basescu a rezervat deja, din 11 aprilie,  la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), denumirea „Miscarea Populara”, la timpul respectiv existand speculatia ca insasi Ioana Basescu ar intra in politica.

Sincronizarea tuturor acestor evenimente, acum, la distanta de cateva luni, pare sa conduca la presupunerea din titlul articolului: miscarea a fost coapta de multa vreme in laboratoarele de la Cotroceni si s-ar putea dovedi castigatoare in viitoarele alegeri.

Ne amintim cu totii articolele lui Cristian Ghinea, Ciprian Ciucu, chiar ale mele, o initiativa pornita pe facebook, toate ramase fara urmari si fara ecou. Probabil pentru ca persoanele bine informate si cu notorietate erau la curent cu aceasta miscare.

Rafuiala dintre Sebastian Lazaroiu si Alina Mungiu-Pippidi mi se pare inutila si contraproductiva. Chiar daca sunt multi prosti si incompetenti in conducerea statului, sunt prostii nostri, cu ei defilam, de unde altii? Sigur ca procesele democratice presupun consultare, negociere, respectarea procedurilor parlamentare. Numai ca in tanara democratie romaneasca, toate astea au condus, in educatie de exemplu, la fenomenul „fabricilor de diplome”, de care ne  ocupam, impreuna, de cativa ani. Iar explicatia data de Mihail Hardau este naucitoare, dar plina de adevar: „Universitatea Spiru Haret si alte universitati controleaza Ministerul Educatiei si Parlamentul Romaniei”. La asta au condus procedurile „normale” intr-o democratie!

Exista perioade in istoria unei natiuni cand trebuie sa-i faci binele „cu forta”, cum a facut Balcerovitz in Polonia la sfarsitul anilor 90. La inceput a fost hulit si injurat, iar dupa 10 ani i s-a ridicat statuie. Facuse ce trebuia tarii in acel moment, motiv pentru care Polonia aproape n-a simtit criza.

Ne ramane doar sa ne rugam la Dumnezeu sa-i lumineze si pe ai nostri sa faca ce trebuie, nu pentru burtile noastre din prezent, ci pentru Romania copiilor si nepotilor nostri.Este rugaciunea unui tata si bunic.

sursa: Contributors

Etichete:, , , , ,

2 comentarii pe “St. Vlaston: Pana la urma se face. Noul partid. Condus de Sebastian Lazaroiu”

 1. xyz 26 august 2011 la 3:01 PM #

  Mama mia!
  [Exista perioade in istoria unei natiuni cand trebuie sa-i faci binele „cu forta”]
  [Chiar daca sunt multi prosti si incompetenti in conducerea statului, sunt prostii nostri, cu ei defilam, de unde altii?]
  … restul minciuni, manipulari aberatii si wishful thinking

  BASISMUL NASTE MONSTRII, DINCOLO DE ORICE DUBIU

  Apreciază

  • Gondolin 26 august 2011 la 3:03 PM #

   mda… M-am minunat si eu de la un individ ca Vlaston care, desi pupinbasist, era macar decent in manifestari. Pana acum! Inseamna ca disperarea este mare…

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: