V. Grecu: Mister deslușit. Albă ca Zăpada sau PDL înconjurat de cei șapte pitici

După luni întregi de așa-zis suspans, aflăm, iată, că doamna Albă ca Zăpadă nu e chiar o doamnă, ci mai degrabă un domn, Partidul Democrat Liberal pe numele lui, pregătit să-și strângă în jurul său proprii copii (a se citi partide-saletit) produși in vitro sau fiii abandonați ori rătăciți ai altor formațiuni. Numele dat de părintele Lăzăroiu nu e cu siguranță întâmplător. PDL vrea să joace un rol de mamă bună (sau tată bun) și ocrotitoare pentru șapte pitici (coincidență sau nu, chiar atâtea mișcări/partide/fragmente ies la număr acum) care intră într-o relație de ajutor reciproc: formaţiunile mici sunt băgate în Parlament, în timp ce PDL își asigură guvernarea, tot așa cum piticii au ascuns-o și salvat-o pe Albă ca Zăpada de vrăjitoare ( USL?!), în timp ce prințesa i-a pus la masă, le-a făcut ordine în ogradă și, ulterior, au devenit cavaleri la nunta regală.

Istoria Albei ca Zăpada

Multă vreme, cei interesați de fenomen s-au întrebat de unde/cum/cine Dumnezeu este Alba ca Zăpada. Chestionat despre poveștile în metafore ale lui Sebastian Lăzăroiu, președintele s-a detașat de ele, lăsând impresia, pe moment cel puțin , că a lui consilier construiește lumi politice paralele, de unul singur, în lungile sale zile de plictiseală la Cotroceni.

Apoi, când brusc ne-am trezit cu Partidul Poporului Dan Diaconescu pe cap și cu un Lăzăroiu proorociindu-i scoruri cu două cifre, ne-am gândit, pe bună-dreptate, că omul din garsonieră e, pe lângă patron de OTV, și patron de Albă ca Zăpadă. Evident, Lăzăroiu n-a încercat decât să ne abată ușor atenția și să țină subiectul viu. Acum două săptămâni, într-un interviu pentru EVZ, ne-a deschis ochii nepricepuți și ne-a explicat că PPDD nu este egal cu Alba ca Zăpada.

Tot atunci ne-a mai spus un ceva, cumva indirect, în manieră misterioasă.

“De multă vreme sunt văzut ca un lider, deşi eu nu mi-am dorit. Am un destin pe care nu pot să îl cunosc”, a spus Lăzăroiu, lânsând impresia, cu siguranță intenționat, că știe mai multe în legătură cu acest destin “necunoscut”.

Cum ne-au spus că Albă ca Zăpada e, de fapt, tot PDL

Între timp, președintele și compania s-au hotărât să înceapă procesul iluminării.

Astfel, la școala de vară a tinerilor pedeliști verzi-albaștri, Băsescu, în stilul caracteristic, ne-a spus că, de fapt și de drept, el știe cine-i Albă ca Zăpada pe care o renega anul trecut.

“E smart and right”, a lămurit Băsescu poporul, folosindu-se de sloganul democrat-liberalilor de la Eforie. În traducere liberă ; <Surpriză. Albă ca Zăpadă sunteți chiar voi. Adică PDL>

Al doilea semnal dat de același Băsescu, mai devreme cu câteva minute de replica cu <Smart and Right>, viza împrospătarea la vârf. Afirmația prezidențială, deși la prima vedere ambiguă, dat fiind Congresul recent al PDL, se referea, de fapt, la promotorii/liderii Mișcării Populare, adică a Albei ca Zăpada cu piticii ei.

În aceeași zi (din nou coincidență, nu-i așa?), pe un blog pe care PDL și mai cu seamă apropiații Cotroceniului livrează pâinea, Madame Blogary pe numele său,  întreagă filosofie a Mișcării Populare ne este explicată. Cu argumente, cu pași, cu personaje, cu pitici.

În primul rând, autorul Anonymus (cum altfel?) ne spune că noutatea nu-i chiar nouă și că modelul e de fapt preluat de la francezi (UMP -Union pour un Mouvement Populaire) și de la italieni (PDL -Popolo della Libertà).

Tot Anonymus ne prezintă și parte din pitici:

“Recredibilizarea PDL nu este imposibilă dacă acest partid, trecut deja printr-o primenire la congresul din mai, va fi secondat de partide mai mici sau de mișcări civico-politice cu priză la intelectualitate, la lumea de business sau la tineri (categorii care se abțin în proporții covârșitoare de la vot). Nu trebuie neglijat nici electoratul mai tradiționalist care în trecut vota PNȚCD, așa cum nu trebuie ignorate sensibilitățile naționale speculate demagogic prea multă vreme de PUNR și PRM, cărora la nevoie le-ar putea vorbi partidul condus militărește de Gabriel Oprea. UNPR ar putea reprezenta falanga socială a viitoarei mișcări populare, sau ar putea funcționa autonom pentru a recupera o parte din electoratul PSD. Pe modelul PDL italian și UMP, această mișcare populară ar trebui așadar să vorbească tuturor sensibilităților de dreapta: creștine, naționale, conservatoare, liberale și chiar creștin-sociale sau ecologiste.”

De asemenea, în material se pomenește și de un mogul care o poate servi cu credință pe Albă ca Zăpada. Evident, este vorba despre Dinu Patriciu, căruia i s-ar putea adăuga însă și alții, în logica ideii că “accesul la noile media este un plus, dar impactul cel mai mare îl vor avea încă multă vreme televiziunile”.

În urmă cu câteva zile, Emil Boc, lăsat cumva în umbră în toată povestea, a prins și el piuit și, printre veșnicele refrene, ne-a spus că pe domnul PDL îl așteaptă unele schimbări, posibil de culoare, la pachet cu denumirea și , ca un mic detaliu, ne-a mai dat un posibil pitic: un fragment din PNL, mai précis tineretul liberal, pe care Mișcarea Populară vrea să-l smulgă din gheara USL.

Piticii și strategia Mișcării Populare

Punând datele cap la cap, strategia stă în felul următor: PDL va strânge în jurul său tot ce contează pe scena politică și la electorat sub denumirea de Mișcarea Populară, marcă înregistrată de fiica cea mare a președintelui Băsescu (semn că treburile au fost puse la punct într-un cerc extrem de strâns, cu minimizarea șanselor de răsuflare).

Cel mai probabil, așa cum a sugerat generalul Oprea miercuri seară, al B1 Tv, vom vorbi despre o alianță pre-electorală, menită să joace rolul de contra-greutate la coaliția USL.

PDL va juca rol se stâlp, dar asta nu înseamnă că actualii șefi și comunicatori ai PDL vor avea același rol și în cadrul construcției lărgite. Cu siguranță o parte vor rămâne, la fel cum la fel de sigură este promovarea unor figuri noi și, bineînțeles, prezența  incontestablului Sebastian Lăzăroiu, cel cu vocația de lider și destin necunoscut dar luminos.

Cei șapte pitici, în ordinea aparițiilor de pe tricou, până în acest moment sunt(la modul ideal și deocamdată pur teoretic): UNPR, PNTCD (probabil una dintre aripi), tineri liberali (probabil cateva OT PNL), PER, PV, PNG(sau PRM- categoria sus amintită a extremelor) și PPDD. Acestea sunt, de altfel, formațiunile cu pretenție de a obține un scor de peste 1% la alegeri. E de așteptat însă, ca pe lângă acestea, să mai fie cooptate diverse organizații și mișcări, fără însă vreo miză efectivă..

Am precizat însă că lucrurile sunt strict la nivel teoretic, căci probleme apar în cazul mai multor pitici.

Odată sunt ecologiștii. Până de curând, cele două partide, PER și PV, erau pe punctul de a forma o singură entitate, apropiată de Putere (dovadă alegerile parțiale din Baia Mare). Doar că buna-înțelegere dintre cele două se pare că s-a rupt, iar USL încearcă să coopteze cel puțin una dintre cele două.

Apoi PP-ul lui Diaconescu, deși țintește direct în USL, prin electoratul vizat, se vrea este totuși, la nivel declarativ, o formațiune de centru-strânga. Nu doctrina (?!) este însă principala problemă, ci faptul că PP mizează și pe criticarea Puterii în atragerea electoratului, ceea ce face aproape imposibilă o intrare în Mișcarea Populară înainte de alegeri. În cazul PP, alierea cu PDL ar putea fi astfel amânată până după scrutin.

Tot problematică este și atragerea electoratului extremist, susținător încă al unui PRM care a încheiat alianțe în mai multe județe cu PSD. Variabilele în acest caz sunt însă multe: Vadim Tudor, refuzul PNL de a accepta PRM în USL, alianța indirectă PRM-PDL la București, etc.

Cât despre UDMR, mai mult ca sigur că aceasta va avea statut diferit, precum cel al tuturor minorităților,  rămânând cumva în afara celor două mari forțe politice.

Dar cum va reuși PDL să-și atragă sub umbrelă piticii, indiferent câți vor fi la număr până la urmă? Ei bine, cu promisiuni și amenințări deopotrivă. Cu legile electorală în mână și cu impunera comasării, multe dintre aceste formațiuni, în ciuda unor procente bunicele în sondaje, s-ar putea trezit pe dinafara poveștii parlamentare. Adică, PDL o să le promită accederea în Parlament, accederea la guvernare, funcții în teritoriu și bani, iar caz de nevoie (și probabil va fi) le va promite și liniște.

În concluzie…

După cum am văzut, marele plan născut la Cotroceni nu este nici original, nici vreo surprinză de proporții și nici nu reprezintă o renunțare a lui Traian Băsescu la PDL. Pe lângă faptul că ar fi împlinirea unei mari dorințe prezidențiale (Băsescu a vorbit de mult de o coagulare a forțelor de dreapta- a se vedrea și alianța DA, precum și de introducerea unui sistem bipartidic), înființarea Mișcării Populare mai indică un fapt și anumele acela că Traian Băsescu se teme până la urmă de USL.

sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “V. Grecu: Mister deslușit. Albă ca Zăpada sau PDL înconjurat de cei șapte pitici”

 1. radu 9 septembrie 2011 la 1:03 PM #

  Bingo! Deductie corecta, sunt aproape invidios, @Gondolin!
  Am testat si eu piata pe blogary si se confirma ce spui 🙂
  Intrebarea e daca Alba ca Zapada plus cei sapte pitici va insuma mai mult decat PD si daca MP plus ce va mai intra in parlament in contul lui Basescu va insuma mai mult decat USL. De urmarit si jocul UDMR.

  Apreciază

  • Gondolin 9 septembrie 2011 la 5:28 PM #

   MP (sau oricum se va nbumi Alba ca Zapada) nu are cum sa obtina mai mult decat USL. De fapt, cred ca prin crearea unei „vaste” aliante sub umbrela MO, se simplifica situatia politica astfel incat avantajat iese de fapt USL: va fi un „care pe care” in care MP ar reprezenta guvernarea iar USL alternativa. Fara terte forte politice pe post de iepuri electorali… se basculeaza votul popular inspre USL.

   Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Tunul lui Poteraş – continuare « Un blog cu atitudine - 9 septembrie 2011

  […] e că orice proiect de construcţie pleacă de la un banal certificat de urbanism. Doar ale lui Poteraş pleacă direct din fibra […]

  Apreciază

 2. Tunul lui Poteraş – continuare | wikipolitic.info - 12 septembrie 2011

  […] e că orice proiect de construcţie pleacă de la un banal certificat de urbanism. Doar ale lui Poteraş pleacă direct din fibra […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: