R. Soviani: Despre noul regulament de creditare, propus de BNR

Colega mea de la Gazeta de Sud, Ramona Olaru, mi-a adresat cateva intrebari despre regulamentul BNR. Intrucat intrebarile mi s-au parut de interes general, le public aici,

impreuna cu raspunsurile:

Intrebarea 1: Cum vor fi afectate persoanele fizice de limitarea creditului in valuta?

Raspuns: Pe termen lung, se limiteaza capacitatea de indatorare a persoanelor fizice, prin inhibarea puternica a creditului in valuta. Va putea sa se imprumute relativ usor in valuta o categorie foarte restransa de populatie, care are veniturile denominate in functie de Euro sau de dolar, si care, prin natura contractului, nu este supusa riscului valutar. Prin aceasta masura, BNR incearca sa impinga creditarea aproape exclusiv catre componenta in lei, dorind sa limiteze socurile bancare in cazul unei deprecieri abrupte a leului. De aici se naste o intrebare: intrevede BNR o depreciere semnificativa a leului in urmatoarele 12 luni? Avand in vedere ca in momentul de fata creditarea stagneaza, exista argumente in favoarea unui scenariu de depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Foarte important, pe termen scurt, anuntarea proiectului de regulament va avea efectul pervers al scumpirii apartamentelor (pe principiul sa cumparam acum, cand inca mai putem, pe vechiul regulament)

Intrebarea 2: Obligatia garantarii creditului de consum

Raspuns: Obligatia garantarii creditului de consum are doua componente, in viziunea mea: inhibarea apetitului romanilor de a se imprumuta la orice dobanda (dobanzi de 30-40% pentru cumpararea, spre exemplu, de frigidere vorbim de dobanzi anuale efective). A doua componenta este de alimita creditele devenite neperformante in urma asumarii unei poveri prea mari, cu efecte perverse asupra costurilor altor imprumuturi (imprumuturile de consum devenite neperformante se traduc intr-o scumpire a creditelor chiar pentru clientii bun-platnici).

Intrebarea 3: Ce se va intampla cu persoanele care aveau planificat sa contracteze credite ipotecare (imobiliare) în valută ?

Raspuns: Persoanele care aveau in vedere sa contracteze un credit in valuta trebuie sa faca calcule. Sa mearga la banca si sa solicite douavariante de finantare bancii: in lei si in valuta. Daca varianta de finantare in valuta aduce un plus semnificativ fata de lei (spre exemplu 60.000 de Euro fata de doar echivalentul a doar 40.000 de Euro pentru imprumutul in lei), si au nevoie de o suma mai mare, pot accede inca creditul in valuta (presupunand ca sunt solvabili). Daca suma necesara este mai mica decat cea pe care ar putea sa o contracteze in Euro (in fapt, asta este motivul pentru care populatia se imprumuta mai degraba in Euro – dobanzile sunt mai mici si suma care poate fi imprumutata este mai mare), atunci putin le pasa de regulament. Oricum eu cred ca piata imobiliara nu a atins inca fundul, si, chiar si cu efectul pervers de acum, in urmatoarele 12-24 de luni, preturile vor fi mai mici.

Intrebarea 4: Ce se intamplă cu băncile, din cauza regulamentului BNR?

Raspuns: Bancile intr-o prima faza nu vor intelege de ce e necesara o masurade limitare a creditarii pentru persoane fizice, acum cand creditarea oricum nu misca. Intr-o a doua faza se vor gandi ca oricum isi selecteaza cu mare atentie clientii, iar pentru cei despre care chiar cred ca pot rambursa creditele, vor lungi scadentele. Si nu in ultimul rand, vor da vina pe BNR ca tine dobanzile sus, ca ei ar da credite… dar nu pot.

sursa: Standard

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: