Patriciu: Sistemul cu manageri privaţi la stat va eşua, aceştia au interese diferite de ale statului (MEDIAFAX)

Omul de afaceri Dinu Patriciu susţine că preluarea conducerii companiilor de stat de către manageri de la firmele private nu este o soluţie fezabilă, deoarece aceştia vor avea interese diferite de cele ale statului, şi crede că societăţile ar trebui conduse de fonduri de investiţii. „Interesele managerului privat, sau de stat, nu sunt aliniate cu cele ale statului. Dacă ai distribui acţiunile companiilor de stat unor fonduri de investiţii financiare, atunci sistemul ar funcţiona”, a spus Patriciu.

El crede că fondurile de investiţii ar impune reguli care ar face profitabile companiile de stat. „Managerul privat începe să sesiseze imediat care sunt interesele statului, care sunt ale întreprinderii şi care sunt ale lui”, a adăugat omul de afaceri.

Întrebat dacă l-ar interesa să preia conducerea unei astfel de companii, Patriciu a răspuns negativ. „Nu, pentru că am din ce-mi duce viaţa. Dacă aş crede că e un sistem care merge, m-aş duce gratis”, a spus el.

Cele mai multe companii care vor avea manageri privaţi se află în subordinea Ministerului Economiei. Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare şi Romarm sunt primele companii din subordinea instituţiei care vor avea management privat.

Managerii privaţi ar putea câştiga lunar sume care ajung până la 75.000 de euro brut, la care se vor adăuga milioane de euro anual în cazul unor societăţi cu profit ridicat, dacă sunt îndeplinite criteriile de performanţă din contract, potrivit unui proiect prezentat de MEDIAFAX.

Suma încasată de managerul privat din profitul net ar putea depăşi însă două milioane euro şi ar ajunge chiar la patru milioane euro în cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: