Sunteţi prizonierii acestei situaţii economice, ai acestui Guvern, ai acestei administraţii. Băsescu v-a spus-o clar!

Sunteţi prizonierii acestei situaţii economice, ai acestui Guvern, ai acestei administraţii. Băsescu v-a spus-o clar!

Cea mai mare greşeală pentru economie a guvernului Boc, PD-L, coaliţiei de guvernare, luaţi-o cum vreţi, dar în final, până la urmă, a administraţiei Băsescu a fost majorarea TVA din vara lui 2010, de la 19% la 24%, ceea ce a însemnat un plus de 26%. Cei care sunt responsabili de ea au recunoscut că a fost o greşeală. Dacă e aşa, greşeala nu poate fi reparată? Preşedintele Băsescu a spus plastic la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV că odată spart paharul, s-a dus. Adică în mandatul actualului Guvern şi probabil al lui, TVA nu va scădea. Adică situaţia economică nu se va îmbunătăţi atât de mult într-un orizont imediat astfel încât să permită reducerea TVA, iar programul cu FMI, plasa de siguranţă în faţa analiştilor externi şi a pieţelor străine pline de rechini, este linia directoare şi nu este prevăzută acolo.

Ca să nu existe alte speranţe, preşedintele a spus că singurul program economic pe care mergem este cel cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, cei mai mari finanţatori. Mai mult de austeritate, de tăiere, de restructurare, de reformă, ceva privatizare dacă mai e de unde, management privat la companiile de stat dacă mai e timp etc. Guvernul nu va veni cu altceva şi nici el nu va cere ceva în plus. Deci, voi, toţi cei care aţi sperat că poate Guvernul Boc îşi va schimba priorităţile/ideile/premierul, fiţi realişti. Un plan naţional pentru crearea de locuri de muncă astfel încât să se astupe gaura de la pensii nu se poate pentru că nu sunt bani ca la americani. Deci vor fi alte joburi asumate public de autorităţi decât la mină, doar prin excepţii. Măcar dacă la fiecare mină deschisă/redeschisă ar veni şi un centru de inginerie, tot ar fi ceva. De ce este important un plan naţional pentru locuri de muncă? Pentru ca antreprenorii, managerii, investitorii să ştie că aparţin unui proiect pentru România, pentru creşterea ei economică în ansamblu din care fiecare îşi trage apoi partea – un salariu constant pentru angajat, un profit pentru proprietar, taxe pentru stat şi în final o şcoală sau un spital pentru toată lumea. Şi fiecare are astfel o încredere în viitor, începând cu cel care e acum la şcoală că va avea un job la absolvire şi până la părinţii lui care vor avea o grijă în minus.

Preşedintele Băsescu îşi face deja un titlu de glorie anunţând tot timpul că sunt 200.000 de oameni în plus la stat şi că sistemul de pensii e pe minus cu aproape 4 miliarde de euro pe an. La fel cum promova acest adevăr statistic şi Sebastian Lăzăroiu, care la Ministerul Muncii mai mult era preocupat de viitorul PDL în alegeri decât de locurile de muncă pe care le-ar oferi investitorii privaţi şi economia celor pe care Boc trebuie să-i dea afară.

Şi ca un corolar al preşedintelui pentru antreprenori, pentru voi toţi cei care aveţi afaceri în România: asta-i situaţia economică, asta-i clasa politică, ăsta-i guvernul, asta-i birocraţia, ăsta-i acordul cu FMI. Sunteţi prizonieri! Nu puteţi pleca peste noapte în altă parte să faceţi afaceri! Trebuie să vă mulţumiţi cu ce aveţi!

„Dacă nu ar avea încredere (în clasa politică – n.n.), ce soluţie au?”, se întreabă preşedintele Băsescu. Cel mai crunt adevăr, Băsescu v-a spus în faţă: Sunteţi prizonierii clasei politice. Fiţi realişti!

sursa: Ziarul Financiar

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Sunteţi prizonierii acestei situaţii economice, ai acestui Guvern, ai acestei administraţii. Băsescu v-a spus-o clar!”

 1. Lamentatia unui analist care se da neutru... 19 septembrie 2011 la 4:43 PM #

  …m-am saturat sa aud analisti / jurnalisti asa zisi ‘neutri” ca „suntem prizonieri”, ca nu exista alta sansa, etc.
  …m-am saturat de aceasta gandire simplista si propagandista …mi-aduc aminte ca aceleasi tipuri de argumente erau spuse (desigur nu in scris, ci din vorba in vorba) si in 1989 despre regimul Ceausescu …si de fapt se recircula dupa 20 de ani aceeasi mentalitate si ceea ce e mai suparator e ca de data asta cei care o folosesc nu sunt doar vechile structuri securistoide (care toate sunt acum in jurul lui Ba(secu), ci si unii relativ „tineri mercenari” (sau care au o gandire taliban-totalitara, si care se bazeaza pe o o presupozitie: Iliescu si eventual PSD-ul e raul si care recircula acum un „neoconism” deja desuet in America)…

  Apreciază

  • Gondolin 19 septembrie 2011 la 5:19 PM #

   eu citesc articolul mai degraba ca un fel de pamflet. Si atunci optica se schimba. Mult.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: