V. Grecu: În coaliție se negociază scoaterea pragului electoral

În spatele ușilor închise, în coaliția de guvernare se negociază legile electorale, iar în ultimele discuții a fost readusă tema scoaterii pragului electoral, susțin surse democrat-liberale. Potrivit acestora, subiectul a fost relansat de UDMR, însă și unii democrat-liberali ar fi de acord.
Până acum câteva zile, discuțiile din cadrul coaliției de guvernare se concentrau în jurul variantei unui mixt compensat, adică a unei combinații între uninominal și o listă națională. S-a ajuns până în punctul negocierii procentajul de mandate atribuite uninominal și pe listă.

În paralel, UDMR a încercat să obțină și un număr de locuri rezervate în Parlament, precum celălalte minorități, totul pentru a-și conserva actualele mandate, asta chiar și în contextul diminuării numărului de parlamentari.

Doar că odată cu înregistrarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, udemeriștii au intrat în panică, schimbându-și strategie. Brusc, UDMR își pune problema accederii în Parlament, mai degrabă decât a câștigării unui număr egal de mandate cu cel din 2008. Tocmai de aceea, susțin surse democrat-liberale, UDMR a venit în coaliție cu solicitarea scoaterii pragului electoral (atenție!nu cu diminuarea pragului).

Argumentul oficial este acela că „un sistem de vot uninominal nu este compatibil cu un prag electoral” și, prin urmare, o îmbunățire a sistemului implică în mod obligatoriu renunțarea la prag.

Poate curios, dar democrat-liberalii n-au respins propunerea, ba chiar o iau în considerare și există chiar și susținători serioși pentru ea.

Calculele democrat-liberale făcute până acum au indicat  faptul că, în actuala situație, mai multe partide mici ar obține câteva procente, dar nu ar face pragul și, fapt ce ar crește numărul de mandate la redistribuire, un proces care ar avantaja mai degrabă USL-ul.

Totuși, în PDL există voci care susțin în continuare uninominalul pur, fără niciun fel de compensare. În acest caz, pedeliștii propun un număr de colegii egal cu numărul de mandate din viitorul Guvern.

Evident, lucrurle nu sunt nici pe departe foarte clare și simulări continuă să fie făcute, fiecare formațiune nedorind altceva decât să-și maximizeze șansele la alegerile de anul viitor.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: