I. Leca: Un presedinte de rasul lumii

Inainte de interviul lui Traian Basescu la TVR, ii spuneam unui prieten ca imi este imposibil sa cred ca presedintele ar mai putea sa spuna ceva care sa ma surprinda, sa ma socheze, in sensul in care sa nu mai stii ce sa spui dupa. Reticent, am zis ca doar cu fapta m-ar mai putea mira. Adica, o palma, un cap in gura sau ceva din gama asta m-ar mai lasa perplex.

Ei bine, oricate a tunat si-a fulgerat aseara la TVR, Traian Basescu m-a convins ca nu m-am inselat. Cand credeam ca nimic din ce ar spune nu m-ar mai ului, il creditam tocmai cu darul de a enunta orice, dar absolut orice. Impotriva bunului simt, a evidentelor, normelor sau legilor fizicii. Cand stii ca un individ e capabil sa spuna orice, nu mai poti fi uimit de nimic. E ca la alba neagra – un cartofor, care iti flutura prin fata ochilor o bucata de creta slefuita spunandu-ti ca e diamant.

Si comic, si dramatic si banal. Pe alocuri burlesc. Evident, jocurile sunt facute – cei care il adora vor continua sa-l preamareasca; ceilalti il vor privi si mai critic, direct proportional cu paralelismul cuvantarilor sale in raport cu realitatea. Pe vremuri Traian Basescu obisnuia sa aseze in centrul divagatiilor sale un sambure de adevar, o minima mostra de realitate, de la care plecand sa se desparta cele doua tabere de comentatori.

Regele Mihai – o sluga la rusi, un tradator de tara si popor. Romania – o tara de mana a doua. Bugetarii – lenesi, ineficienti, prea multi. Functionarii – ori incompetenti, ori corupti. Clasa politica – o zoaie. Parlamentul – inutil. Romanii, in general, nu prea ok. Si tot asa. Cunoasteti exemplele si logica in care au fost judecate.

Aseara presedintele a trecut la nivelul urmator – nu a mai lasat loc de interpretari. Cand a venit vorba de cablogramele Wikileaks, a recunoscut continutul lor. Si-a continuat gluma cu armata romana ca doua prastii, care n-ar putea nici macar sa sparga geamurile Kremlinului, si a admis zambind ca a testat reactia Statelor Unite in fata unui posibil razboi care s(l)-ar declansa Romania impotriva Rusiei.

Pentru cine nu are simtul umorului, s-ar putea crede ca un astfel de om ar fi in stare, lasat prea liber, sa readuca la viata razboiul rece. Norocul nostru e ca stim ca face bravada. De ce facea asta? Si apoi, noroc e ca nu l-a luat nimeni in serios. Pentru ca si ei stiu ca tot ce dorea era sa iasa in evidenta. Stiau asta si rusii, si americanii. Iar dupa astfel de “dezvaluiri” cum sa mai fii surprins cand afli ca a trimis-o pe fiica’sa cea mare sa inscrie Miscarea Populara la OSIM? Te-ai mai putea gandi serios ca intra astfel in contradictie flagranta si cu litera si cu spiritul Constitutiei? Evident ca nu.

Sau, te-ai mai panica auzind cum vorbeste un presedinte al unei tari membra a UE despre un alt stat membru al Uniunii, de exemplu despre Olanda, declarand candid ca acum a venit “randul florilor” la controlul in vami si e doar o intamplare ca taman acu s-au gasit toate bubele din bulbi si firmele fantoma? Pai sa nu razi pana dai in plans?

Mai era nevoie de vreo demonstratie ca asa se face justitia in Romania – acum a venit randul florilor, maine vor veni lactatele si, la final, petrolul? Ca si cum nu ar intra toate in acelasi timp prin vami. Asa cum au trecut 6 ani de mandat pana s-a mimat curatenia din vami (care iarasi doar a coincis cu primul refuz al UE de a ne primi in Schengen), curatenie ramasa inca fara niciun rezultat, la fel trebuie sa vina vremea controlului la … cu ocazia de… ca sa ne apucam de justitie pe domeniul…

Un comportament si o mentalitate fix de la marginea civilizatiei si a Europei, de cea mai joasa speta, care demonstreaza perfect de ce nici nu trebuie sa fim primiti in Schengen. Pentru ca aici legea si justitia functioneaza toate accidental, cand “le vine vremea” si fara nicio legatura cu valorile pe care ar trebui sa le apere permanent. O gluma proasta pentru orice european bine crescut.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: