Pesurse – Senator PDL: Varianta USL de reorganizare administrativ-teritorială este varianta corectă

Este vorba de senatorul Petru Filip. este cunoscut ca un partizan al fostului secretar general al PDL, Vasile Blaga. În cadrul unui interviu pentru ziare.com, senatorul PDL susţine că în procesul de reorganizare administrativ-teritorială a României trebuie ca judeţele să fie păstrate, iar regiunile să fie un etaj intermediar între guvernul central şi judeţe.

Filip contrazice astfel ceea ce susţine şeful său de partid, premierul Emil Boc, cel care spunea că păstrarea judeţelor şi adăugarea regiunilor ar spori birocraţia – „Punctul meu de vedere este ca aparitia regiunii ca nivel suplimentar de organizare administrativa nu poate sa existe fara judete. Judetul reprezinta structura administrativa traditional romaneasca. Este foarte greu in conceptul cetateanului desfiintarea lui. Ca urmare eu vad patru nivele administrative: national, regional, judetean si comuna (in sensul generic). Acest lucru nu inseamna dupa parerea mea, daca sunt bine judecate, o crestere a birocratiei sau o crestere a acelor angajati in structurile administrative. Daca ei sunt bine definiti pe aceste paliere, cu impartirea responsabilitatilor si obligatiilor foarte bine definite, nu cred ca e nevoie de o structura administrativa mai stufoasa decat este cea de astazi, repet, daca aceste responsabilitati sunt foarte bine definite pe paliere.”

„Cu alte cuvinte, regiunea este o structura administrativa necesara intre planul national, care este mult prea mare, si judet, care este relativ mic. Acum chestiunea legata de facem opt regiuni sau facem doua pentru a satisface UDMR-ul cred ca este o abordare gresita pentru ca nu facem asta pentru UDMR. Facem regionalizarea pentru ca este absolut necesara in actul de administrare si pana la urma trebuie sa existe intr-o proportie destul de mare un consens politic.”, a mai spus senatorul PDL.

În opinia sa reorganizarea trebuie făcută cu foarte mare grijă şi tact: „Organizarea administrativa a Romaniei este la fel de importanta ca si Constitutia, pentru ca nu faci regionalizarea pentru o perioada de 4, 8 sau 10 ani. O faci a la long pentru ca asta este mersul, este un aspect. Al doilea aspect pe care se pare ca nu vrem sa il intelegem – procesul de descentralizare si reorganizare nu este unul static, ci unul continuu.”

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: