Agerpres – Alba: Deputatul liberal Teodor Atanasiu susţine că Baconschi ar trebui demis pentru situaţia cu Schengen

Deputatul liberal Teodor Atanasiu consideră amânarea luării unei decizii în privinţa aderării României la Schengen drept un eşec al diplomaţiei române. ‘Deşi, aparent, în faţa românilor ar trebui să dea socoteală ministrul de Interne, nu acolo au fost problemele noastre de aderare la spaţiul Schengen, fiindcă ceea ce însemna condiţii tehnice au fost perfect îndeplinite. Eşecul a fost al diplomaţiei române, în frunte cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi cu preşedintele Traian Băsescu. Acolo am avut marile probleme şi pentru aceste probleme am luat palma dureroasă de a nu fi primiţi în Schengen’, a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, liderul liberalilor din Alba, Teodor Atanasiu.

În opinia sa, Baconschi a trebui demis din funcţie, iar în locul său să fie instalat un specialist în relaţii externe, ‘care să schimbe modul de conlucrare cu prietenii şi partenerii europeni’. ‘De data aceasta, nu de la duşmani am primit palma, ci de la cei cu care locuim în aceeaşi casă europeană’, a afirmat liberalul, el reamintind că şi la aderarea României la UE, în data de 1 ianuarie 2007, Olanda a fost ultima ţară care şi-a dat acordul. ‘Parlamentul olandez a fost ultimul care a ratificat aderarea României, după lungi discuţii diplomatice’, a spus deputatul PNL.

În ceea ce îl priveşte pe şeful statului, Atanasiu a declarat că nu înţelege ce este în spatele afirmaţiilor potrivit cărora îşi asumă răspunderea. ‘Cum anume îţi asumi? Îţi dai două palme în faţa oglinzii, te zgârii pe faţă, îţi faci un tatuaj, ce este în spatele vorbelor ‘îmi asum’?’, a afirmat Atanasiu, spunând că şeful statului ar fi trebuit să îi ceară premierului eliberarea din funcţie a ministrului de Externe.

Cât despre ministrul de Interne, Traian Igaş, deputatul liberal a susţinut că acesta ‘nu ar fi trebuit să plece de la uşa lui Baconschi până nu-l vedea punând mâna pe telefon şi discutând cu cine trebuie’, Atanasiu explicând că ‘atunci când eşti coordonator de proiect, chiar dacă nu ai în sarcină direct rezolvarea unei probleme, trebuie să îi verifici pe cei care o au’.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi seară, într-o emisiune televizată, că opoziţia ar fi avut dreptate să ‘ceară capul’ ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în cazul eşecului privind aderarea României la Schengen dacă diplomaţia nu şi-ar fi făcut treaba, menţionând că îşi asumă el, în calitate de şef al statului, această responsabilitate. ‘Nu am dreptul să spun ‘da’ sau ‘nu, nu poate cere capul’. Ar fi putut cere capul, dacă diplomaţia nu-şi făcea treaba’, a declarat Băsescu.

Şeful statului a spus că îşi asumă eventualul eşec privind aderarea la Schengen. ‘Mi-o asum eu (responsabilitatea pe aderarea la Schengen – n.r.). Sunt şeful statului. La fel cum îmi asum şi nefuncţionarea Justiţiei. (…) Nu sunt pregătit să găsesc vinovaţi, deci responsabil este şeful statului’, a spus preşedintele Băsescu.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: