Marko Bela: UDMR acceptă comasarea alegerilor, dar cu o condiţie

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, că UDMR acceptă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, dar a precizat că există divergenţe privind sistemul electoral, cu toate că partenerii din coaliţie agreează sistemul proporţional de accedere în Parlament, informează Mediafax. „În legătură cu comasarea alegerilor locale şi parlamentare, UDMR a fost de acord – nu noi am venit cu această idee, dar putem accepta. În legătură cu sitemul electoral, avem divergenţe, cu toate că deja în acest moment toţi partenerii acceptă ideea că ar trebui să alegem o modalitate prin care se intră proporţional în Parlament”, a spus Marko Bela.

El a arătat că aceasta ar fi esenţa modificării sistemului electoral. „Aceasta ar fi esenţa şi anume ca sistemul să asigure – în cazul nostru, de exemplu, intrarea maghiarilor în Parlament conform voturilor date în alegeri, dar nu numai, în cazul tuturor partidelor, cele mai mici, dacă ele depăşesc pragul – să se asigure această proporţionalitate în interesul societăţii, ca toate curentele, toate zonele, toate ideologiile să fie prezente în Parlament”, a spus Marko Bela.

El a opinat că modificările sistemului electoral trebuie operate în acest an pentru a se asigura predictibilitate în anul 2012. „Dacă vrem să comasăm alegerile, decizia ar trebui luată anul acesta, în toamna aceasta. Aşa e corect, să ştie toată lumea ce o aşteaptă”, a spus Marko Bela.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, în 13 septembrie, că la reuniunea coaliţiei guvernamentale s-a decis comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, el precizând că nu s-a stabilit o dată pentru organizarea scrutinului.

sursa: Romania Libera

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: